به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



چهارشنبه، شهریور ۱۹، ۱۳۹۹

حمایت کانون وکلای فرانسه از نسرین ستوده و وکلایی که جان‌شان در خطر است

 در این تجمع، وکلای فرانسوی در حمایت از همکاران خود در سراسر جهان و همچنین جان باختن «ایبرو تیمیک»، وکیل ترکی که در پی اعتصاب غذا در زندان جان باخت، یک دقیقه سکوت کردند.

ظهر روز ۱۷شهریور۱۳۹۹ (۷سپتامبر۲۰۲۰) به دعوت «شورای ملی کانون وکلای فرانسه»، کمپینی در حمایت از «نسرین ستوده»، وکیل زندانی در اعتصاب غذا، و همچنین اعتراض به در خطر انداختن جان وکلای سراسر جهان در شبکه‌های اجتماعی آغاز شد. گروهی از وکلای فرانسوی نیز مقابل «خانه وکلای پاریس» تجمع کردند و خواستار آزادی نسرین‌ ستوده شدند. آن‌ها همچنین به اعمال تهدید و فشار دولت ترکیه به دو وکیل ترک که یکی از آن‌ها در اعتصاب غذا جان باخت، اعتراض کردند.

***

هفدهم شهریور، اعتصاب غذای نسرین ستوده به گواهی همسرش، «رضا خندان»، ۲۸روزه شد. این وکیل زندانی سه هفته است که ملاقات‌هایش را هم قطع کرده است. دلیل قطع ملاقات‌ها، بازداشت «مهراوه خندان»، دختر این وکیل، است که نیروهای امنیتی با حضور در منزل آن‌ها، او را برای مدتی دستگیر و به «دادسرای اوین» برده بودند. در بیست‌وهشتمین روز اعتصاب غذای نسرین ستوده، گروهی از وکلای فرانسوی با انتشار ویدیوهایی در شبکه‌‌های اجتماعی خود، خواستار آزادی او شدند و از دیگر وکلایی که در جهان در معرض خطر قرار دارند، حمایت کردند. در همین‌ حال، جمعی از وکلای فرانسوی نیز مقابل «خانه وکلای پاریس»‌ تجمعی برگزار کردند.

در این تجمع، وکلای فرانسوی در حمایت از همکاران خود در سراسر جهان و همچنین جان باختن «ایبرو تیمیک»، وکیل ترکی که در پی اعتصاب غذا در زندان جان باخت، یک دقیقه سکوت کردند. دیگر وکیلی که مد نظر این کمپین بود، «آیتاج اونسال» است که او نیز پس از ۲۱۵ روز اعتصاب غذا در پی مرگ همکارش «ایبرو تیمیک»‌، روز گذشته از زندان آزاد شد

ویدیوهای وکلای فرانسوی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده‌ است، حامی دو پیام برجسته است؛ درخواست آزادی فوری نسرین ستوده و حمایت از وکلای سراسر جهان. آن‌ها ضمن این تجمع، پیام‌ خود را خواندند و از حکومت‌های مختلف خواستند که وکلای زندانی را آزاد کنند.

رضا خندان، همسر نسرین ستوده، نیز با ارسال پیامی از این اقدام کانون وکلای فرانسه حمایت کرد. رضا خندان در این پیام گفت: «وکلای گران‌قدر، خانم‌ها و آقایان، خبر کمپین وکلای سراسر جهان در حمایت از نسرین ستوده و دیگر وکلای در معرض خطر، در این روزهای سخت و پرآشوب، ما و بسیاری از مدافعان حقوق بشر را سرشار از امید و اعتماد کرده است. وکلای مدافع حقوق بشر همواره در معرض انواع فشارها و تهدیدهای نهادهای قدرت در ایران و کشورهای مختلف هستند. حمایت و همبستگی وکلا در سراسر جهان به ویژه اعضای محترم شورای ملی وکلای فرانسه که مبتکر این کمپین هستند، قدرت و مقاومت وکلای مدافع حقوق بشر را صد چندان می‌کند. از طرف خودم و همسرم، نسرین ستوده، از تمام تلاش‌هایتان قدردانی می‌کنم و سپاس‌گزار همت بلندتان هستم.»

این پیام صوتی توسط جمعی از کنش‌گران ایرانی حاضر در این تجمع، در اختیار کانون وکلای فرانسه قرار گرفت.

همچنین «سعید دهقان»، از وکلای دادگستری، نیز با انتشار ویدیویی در صفحه توییتر خود در همبستگی با این کمپین، از نسرین ستوده، همکار زندانی خود، حمایت کرد و خواهان آزادی او و همه وکلای مدافع حقوق بشر، زندانیان سیاسی، عقیدتی و فعالان مدنی در ایران و سایر کشورهای جهان شد.

او در این ویدیو گفت: «همه ما می‌دانیم آزادی حق طبیعی همه انسان‌ها است. تنها کسانی باید از این حق طبیعی آن‌ هم به صورت موقت محروم باشند که آزادی‌شان باعث سلب آزادی و امنیت سایر انسان‌ها می‌شود؛ نه شخصیت‌هایی مثل نسرین عزیز که تمام فعالیت‌های حقوقی و مدنی ایشان در تمام این سال‌ها نشان می‌دهد که به دنبال آزادی سایر انسان‌ها بوده‌اند. حتی الآن در شرایط سخت زندان با اعتصاب غذا، از سلامتی و جان خود گذشتند تا صدای رسایی باشند برای زندانیان؛ به ویژه زندانیان سیاسی و عقیدتی و فعالان مدنی در بند. فکر می‌کنم از این‌جا به بعد ما وکلا، در خانواده وکالت، در سراسر دنیا، وظیفه جدی داریم برای این‌ که این صدا را رساتر، با هم‌صدایی درست و منسجم به گوش مقامات مسئول برسانیم.»

«آرش کیخسروی»، دیگر وکیل دادگستری، هم یکی دیگر از وکلای ایرانی است که به این کمپین پیوسته است. او نیز در پیامی ویدیویی از اقدام کانون وکلای فرانسه حمایت کرد و در این پیام گفت: «نسرین ستوده در یک فرآیند معیوب رسیدگی به زندان افتاد و الآن به خاطر احکام سنگینی که شامل حالش شده‌اند باید زندگی را در زندان سپری کند. جالب است که همکار عزیز ما حتی در زندان هم به فکر سایر زندانیان سیاسی که بسیاری از ایشان به ناحق در زندان هستند، است. حتی به فکر عزیزانی هستند که این روزها شاهد هستیم برای اعدام‌شان دستگاه قضایی تلاش می‌کند، نسرین ستوده از داخل زندان هم فعالیت می‌کند.» 

اشاره آرش کیخسروی به صدور دو حکم اعدام برای «نوید افکاری»، کشتی‌گیر ایرانی، است که «نسرین ستوده» در تماسی تلفنی از زندان، آن را محکوم کرد و از مردم ایران خواست به صدور این دو حکم اعدام «واکنش جدی» نشان دهند.

در عین‌ حال، سه روز پیش، یعنی چهارم سپتامبر، یک روزنامه آلمانی از وخامت حال نسرین ستوده نوشت و نماینده «حزب سبزها» هم «سکوت» دولت آلمان را در قبال این وکیل زندانی «شرم‌آور» خواند. روزنامه «تاگس اشپیگل» در گزارش خود نوشت که «پارلمان اروپا، انجمن قلم آمریکا، جامعه‌ بین‌المللی حقوق بشر، حزب سبزهای آلمان و حزب سوسیال‌دموکرات این کشور و همچنین کمیته حقوق بشر پارلمان به همراه کاربران شبکه‌‌های اجتماعی در یک کمپین همبستگی شرکت دارند و نگران زندگی وکیل برجسته، نسرین ستوده هستند که از یازدهم اوت در زندان اوین تهران در اعتصاب غذا به سر می‌برد و وضعیت سلامتی‌اش رو به وخامت است.»

در این گزارش، در اشاره به جایزه حقوق بشر کانون قضات آلمان و بیانیه‌ آن‌ها، آمده است: «ستوده به واسطه تعهد شجاعانه و خستگی‌ناپذیر خود به حقوق بشر و حاکمیت قانون، به نماد جنبش مدنی ایران تبدیل شده است.»

«امید نوری‌پور»، سخن‌گوی سیاست‌ خارجی سبزهای آلمان، هم در گفت‌وگو با «تاگس اشپیگل» گفته که «سکوت وزارت امور خارجه کشورمان شرم‌آور است.»
رضا خندان، همسر نسرین ستوده، در توییتی که در هفدهم شهریور منتشر کرد، نوشته است: «اعتصاب غذای نسرین ۲۸روزه شد. ۳ هفته است ملاقات‌هایش را قطع کرده است. با خبر شدیم طی روزهای گذشته به دلیل وخامت حالش، ساعاتی در بهداری بستری شده است. در پاسخ به درخواست‌های بزرگوارانی که خواستار پایان دادن به اعتصاب غذا بودند؛ با شرمندگی اعلام کرد قصد شکستن اعتصاب غذایش را ندارد.»

آیدا قجر /  ایران وایر