به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



دوشنبه، دی ۱۵، ۱۳۹۹

روایتی از اراک قدیم در کتاب «کوچه پس‌کوچه‌های سلطان‌آباد»

 
اراک - «کوچه پس‌کوچه‌های سلطان‌آباد» نام کتابی ۹۰ صفحه‌ای در خصوص مختصات و تاریخ اراک در روزگاران گذشته است که « محسن خدیمی»، »فاطمه متقی‌زاده» و «گل‌چهره باستان» آن را به رشته تحریر در آورده‌اند.

در مقدمه این کتاب آمده است: بنیان شهر اراک در دوره فتحعلی شاه قاجار گذاشته شد و تاسیس ساختمان اولیه این شهر که توسط «یوسف‌خان گرجی» نهاده شد قلعه‌ای به نام «سلطان‌آباد» بود که مطابق شهر نیس فرانسه طراحی شده بود و اهمیت شهر با تکمیل راه‌آهن سراسری شمال به جنوب ایران در سال ۱۹۳۸ افزایش یافت.

شهر قدیم اراک دارای چهار دروازه و ۲ راسته بازار عمود برهم بود که از تمامی امکانات زیستی بهره‌مند و به عنوان آخرین نمونه شهرسازی ایرانی مطرح بود ولی متاسفانه در دهه های بعد توسعه آن نامتوازن شد.

در ادامه نویسندگان این کتاب با ذکر نام هر خیابان و محله اراک کوشیده‌اند سابقه شکل‌گیری و مختصات جغرافیایی و علت نامگذاری آن را مطرح کنند و نقش این مناطق در پیوست شهری را به بحث و نظر گذاشته‌اند.

در بخش معرفی جاذبه‌های طبیعی ، تاریخی و مذهبی اراک، دریاچه میقان، پارک لاله، مجموعه طوفان، شهر بازی پامچال، باغ وحش اراک،حمام چهارفصل، مدرسه سپهداری، برج شیشه، ارگ حکومتی، تخت سادات، امامزاده محمدعابد(ع)، امامزاده آمنه خاتون، مقبره آقا نورالدین اراکی، کلیسای مسروپ و بقعه پیرمرادآباد و بخشی از قلاع تاریخی اطراف اراک شرح داده شده است.

در بخش مشاهیراراکی نیز گلچینی از افراد ذی نفوذ اراکی با شرح کوتاهی از زندگی و آثار آنان معرفی شده است.

کوچه باغ های اراک