به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



یکشنبه، فروردین ۱۸، ۱۳۹۸

خسارت‌های سیل بیش از ظرفیت بودجه است

سدهای دز و کرخه در شرایط بحرانی
سدهای دز و کرخه در وضعیتی بحرانی هستند و رها شدن آب از این سدها ممکن است شماری 
از روستاهای استان خوزستان را زیر آب ببرد.


در این وضعیت، رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ایران گفته است خسارت‌های ناشی از سیل در نقاط مختلف کشور از ظرفیت بودجه دولت بیشتر است و باید برای برداشت از صندوق توسعه ملی اقدام شود. به گفته غلامرضا تاجگردون، دولت در ابتدای سال نقدینگی لازم را ندارد و برداشت از صندوق توسعه ملی هم نیازمند مجوز علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی است.

عمده خسارت‌های سیل سراسری فروردین ۹۸ در ایران اما تا اینجا متوجه استان‌های لرستان، خوزستان، فارس و گلستان شده است. در حال حاضر وضعیت شهر پلدختر در لرستان همچنان بحرانی‌ست اما امدادرسانی در این مناطق به شهادت مردم محلی کند پیش می‌رود.

از سوی دیگر وضعیت سدهای دز و کرخه هم نامناسب است و دستور تخلیه برخی مناطق اطراف این دو سد صادر شده است.

حمیدرضا لشکری، معاون حفاظت و بهره‌برداری از منابع آب سازمان آب و برق خوزستان در گفت‌و‌گو با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) ضمن ابزار نگرانی از میزان خروجی آب از سد کرخه گفته است:

«تراز نرمال در این سد ۲۲۰ متر است اما اکنون تراز این سد ۲۲۴ متر و چهار متر بالاتر از تراز نرمال است.»

لشکری گفته ریسک را در مدیریت آب مخزن سد کرخه پذیرفته‌ایم:

«در حال مدیریت فضای خالی در مخزن سد کرخه هستیم اما این مدیریت با ریسک در حال انجام است زیرا بر اساس دستورالعمل سد باید تراز آب در مخزن سد پایین‌تر از وضعیت فعلی باشد.»

سیل اما بخش‌های زیادی از زمین‌های کشاورزی استان خوزستان را نابود کرده. ایسنا گزارش کرده است با سیلابی که از سوی استان لرستان به سوی استان خوزستان روانه شده و نیز بارندگی‌های زیاد در خود خوزستان، مسئولان مجبور شده‌اند برای اینکه مخاطرات ناشی از سیل در استان همه مناطق را فرا نگیرد، بخشی از سیلاب‌ها را به سمت مزارع کشاورزان هدایت کنند.

این موضوع در روزهای گذشته خشم برخی کشاورزان این مناطق را در پی داشت و به درگیری میان مردم و نیروهای امنیتی انجامید.

خبرهای غیررسمی حاکی از آن است که در یکی از این درگیری‌ها نیروهای سپاه پاسداران به سمت جمعی از کشاورزان و اهالی روستای جلیزی دشت آزاداگان تیراندازی کردند که در پی این درگیری، شماری از اهالی روستا زخمی شدند. گفته می‌شود یکی از این شهروندان حاضر در این درگیری به دلیل شدت جراحت‌های وارده در بیمارستان جان خود را از دست داده است. خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، این شهروند را عبود جلیزی، فرزند خلف، از اهالی روستای جلیزی معرفی کرده است.

تخلیه شهرها و روستاها
خبرگزاری فارس از اهواز گزارش کرده است که سیل در خوزستان تاکنون به ۲۰ شهرستان این استان خسارت وارد کرده است. بر اساس این گزارش، بخشدار مرکزی اهواز گفته است:

«دستور تخلیه شش روستای دیگر اهواز داده شده و پیش‌بینی می‌شود نیمه غربی شهر الهایی و روستا‌های اطراف آن در حوضه کرخه تا شب شنبه ۱۷ فروردین، زیر آب بروند.»

به گفته علی بلمچی، اکثر روستا‌های مسیر رودخانه کرخه از قبیل روستای شهرک قلعه سحر، عشاره‌ بزرگ و کوچک، بروایه عمیر، بروایه‌البوثنوان، بروایه یوسف، چبسه بزرگ، چبسه کوچک، حلاف یک، حلاف دو و سه، نیمه غربی شهر الهایی،‌ام عگله بیت سعید و ‌ام عگله سید سبوس امشب زیر آب می‌روند.

همچنین بر اساس اعلام ستاد مدیریت بحران خوزستان تاکنون شهرستان‌های حمیدیه و دشت آزادگان و همچنین شهرهای سوسنگرد، رفیع، ابوحمیظه و کوت سید نعیم باید به‌صورت کامل تخلیه شوند.

در هویزه نیز علاوه بر شهر رفیع به کلیه روستاهای بخش نیسان که شامل ۱۷ روستاست، اخطار داده شده است که خانه‌های خود را تخلیه کنند.

سیل به سیستم حمل و نقل استان خوزستان نیز خسارت‌های شدیدی وارد کرده است.

عبدالکریم درویش‌زاده، مدیرکل راه‌آهن جنوب گفته است۱۰ کیلومتر از محور ریلی راه‌آهن جنوب در مسیر اهواز به سمت اندیمشک، حدفاصل ایستگاه بامدژ به سمت آهودشت، دچار آبگرفتگی شده است.

همزمان اما اسماعیل نجار، رییس سازمان مدیریت بحران در ایران گفته:

«ما خیلی طبیعت را دست‌کاری کرده‌ایم. پل‌هایی را که ساخته‌ایم بر اساس دبی جیب‌مان بوده نه دبی رودخانه.»

نجار با اشاره به خسارت‌ سیل‌های اخیر در نقاط مختلف ایران همچنین گفته؛ «طبیعت را باید به طبیعت بازگردانیم و نباید با طبیعت بجنگیم.»

تلفات انسانی و غیرانسانی
سیل سراسری در ایران که تا به حال بیش از ۷۰ نفر را در شهرهای مختلف قربانی کرده است، تلفات غیرانسانی نیز بر جا گذاشته است. بر اساس اعلام کرمعلی قندالی، رییس سازمان امور عشایر ایران، در مجموع حدود ۱۵ هزار دام در استان‌های مختلف از بین رفته‌اند که بیشترین این تلفات از استان گلستان گزارش شده است.

رییس سازمان امور عشایر اما مسئولیت بخشی از خسارت‌های وارده به زیرساخت‌های مناطق عشایری، سرپناه‌ها و اتراق‌گاه‌ها و … را متوجه دستگاه‌های دولتی دانسته و گفته است این دستگاه‌ها به موقع تمهیدات لازم را در نظر نگرفته‌اند که این شرایط بیشترین خسارت‌ را متوجه استان لرستان کرده است.

رادیو زمانه