جنگ قدرت در ونزوئلا وارد دور تازهای شد. دو روز پس از درخواست دادگاه عالی ونزوئلا از مجلس موسسان، این نهاد مصونیت پارلمانی خوان گوایدو، رهبر اپوزیسیون را لغو کرد. مجلس موسسان روز سهشنبه ۱۳ فروردین (۲ آوریل) به اتفاق آرا این تصمیم را اتخاذ کرد. رئیس مجلس موسسان اعلام کرد با لغو مصونیت گوایدو، پیگرد قضایی او به اجرا درمیآید.
رئیس مجلس موسسان ونزوئلا همچنین گفت: «گاهی اوقات قانون دیر وارد عمل میشود، اما در این مورد وارد عمل خواهد شد.»
اعضای دادگاه عالی و مجلس موسسان ونزوئلا منصوب مقامهای دولتی این کشور و در کنترل نیکلاس مادورو قرار دارند. این دو نهاد عالی ونزوئلا از زمان هوگو چاوز به کنترل دولت درآمدهاند.
خوان گوایدو، رهبر مخالفان و رئیس جمهور خودخوانده ونزوئلا در واکنش به تصمیم مجلس موسسان اعلام کرد "ملت تصمیم خود را گرفته و هیچچیز ما را متوقف نخواهد کرد".
گوایدو روز ۲۳ ژانویه گذشته با غیرقانونی خواندن دور دوم ریاست جمهوری مادورو، اعلام کرد که طبق قانون اساسی ونزوئلا تا هنگام برگزاری انتخابات جدید ریاست دولت را برعهده میگیرد. او همچنین علیرغم ممنوعیت خروج از کشور، به چندین کشور آمریکای مرکزی سفر کرد و مدتی را در کلمبیا بهسر برد.
خوان گوایدو به دلیل همین دو اقدام از سوی نهادهای قضایی زیر کنترل مادورو تحت پیگرد قضایی قرار دارد. دادگاه عالی ونزوئلا خواستار محاکمه او به دلیل سرپیچی از حکم ممنوعیت سفر شده است.
مصونیت پارلمانی خوان گوایدو تاکنون حافظ او در برابر اقدامهای نهادهای زیر کنترل مادورو بودند. او نماینده مجلس و رهبر اپوزیسیون بود. اکنون اما مصونیت او سلب شده است. فعالیت پارلمان ونزوئلا عملا مختل شده و نقش آن را مجلس موسسان بر عهده گرفته که با تمام نیرو از مادورو حمایت میکنند.
گوایدو روز گذشته ابراز نگرانی کرده بود که با لغو مصونیت ممکن است بازداشت شود، اما پس از تصمیم مجلس موسسان نشان داد که از لغو مصونیتاش واهمهای ندارد. او گفت: «میخواهم ببینم چه کسی از میان نیروهای نظامی و امنیتی، در پی ربودن رئیس جمهور است.»
رئیسجمهور خودخوانده ونزوئلا همچنین گفت که نه مجلس موسسان را به رسمیت میشناسد و نه تصمیم آن را در لغو مصونیت پارلمانی خودش.
دولت آمریکا اعلام کرده بازداشت خوان گوایدو پیامدهایی جدی در پی خواهد داشت.
از دو ماه پیش که خوان گوایدو خود را رئیس جمهور ونزوئلا اعلام کرد دهها کشور جهان از جمله کشورهای عضو اتحادیه اروپا، آمریکا و اکثریت کشورهای آمریکای لاتین ریاست جمهوری او را به رسمیت شناختهاند اما روسیه، چین، ترکیه، مکزیک و ایران همچنان مادورو را رئیس جمهور قانونی ونزوئلا میدانند.
دویچه وله
دویچه وله