به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



دوشنبه، اردیبهشت ۲۹، ۱۳۹۹

دستگیری متهم نسل‌کشی رواندا در فرانسه / ۲۵ سال زندگی پنهانی

فلیسین کابوگا با هویت جعلی در فرانسه زندگی می کرد - عکس اینترپل
وزارت دادگستری فرانسه اعلام کرده است که "فلیسین کابوگا" یکی از بزرگترین مظنونان فراری در ارتباط با نسل کشی رواندا، در نزدیکی پاریس دستگیر شده است.

به گزارش عصرایران به نقل از خبرگزاری فرانسه، کابوگا یکی از بزرگترین متهمان نسل کشی رواندا پس از حدود 25 سال فرار و زندگی مخفیانه در حومه پاریس دستگیر شد و احتمالا در دادگاه‌های بین‌المللی محاکمه خواهد شد.

"کابوگا" یکی از ثروتمندترین مردان رواندا  بود و در دهه‌های گذشته او را یکی از حامیان مالی قتل‌عام رواندا در سال 1994 نامیده‌اند.

مقامات فرانسوی اعلام کردند که این مرد 84 ساله به اتهام نسل‌کشی از سوی مقامات قضایی بین‌الملل تحت پیگرد قانونی قرار داشته است.

براساس ادعاها، قوم "هوتو" در رواندا حدود 800 هزار نفر از قوم "توتسی" و میانه‌روهای قوم هوتو را در یک دوره 100 روزه  در سال 1994 قتل عام کرد.

کاگوبا در خانه خود در محله "آنیه‌ق-سوق-سن" در شمال پاریس دستگیر شد. او به کمک فرزندان خود مدت‌ها در این خانه مخفی شده بود.

پلیس فرانسه او را یکی از فراریان تحت تعقیب جهان خوانده است.

این خبر برای پلیس رواندا نیز خوشایند بود.

 آمریکا قبلا پنج میلیون دلار جایزه برای اطلاعاتی که به دستگیری کابوگا منجر شود ارائه کرده بود.

او در ساعت ۰۵:۳۰ صبح روز شنبه به وقت محلی دستگیر شد.

بی‌بی‌سی نیز در این باره نوشت: سرگه برامرتز دادستان ارشد "مکانیسم بین‌المللی باقی‌مانده دادگاه‌های جنایی" (آی‌ آر ام سی تی)، که به پرونده های جنایی باقی مانده از رواندا و یوگسلاوی سابق رسیدگی می کند، گفت: "بازداشت امروز فلیسین کابوگا یادآور این موضوع است که مسببان نسل‌کشی را می‌توان وادار به پاسخگویی کرد، حتی ۲۶ سال بعد از ارتکاب جرم."

او افزود: بازداشت کابوگا از نقطه نظر عدالت بین‌المللی نشان می‌دهد که وقتی از حمایت بین‌المللی برخورداریم می توانیم موفق شویم.

او از فرانسه قدردانی کرد اما گفت که رواندا، بلژیک، بریتانیا، آلمان، هلند، اتریش، لوگزامبورگ، سوئیس، آمریکا، یورپل (پلیس اروپا) و اینترپل نقشی اساسی در این ماموریت ایفا کردند.

انتظار می‌رود فلیسین کابوگا بعد از تکمیل فرآیندهای لازم قضایی در فرانسه، به "آی آر ام سی تی" منتقل شود تا تحت محاکمه قرار گیرد.

"والری موکاباییر" مدیر یک انجمن بیوه‌های نسل‌کشی رواندا، گفت که بازداشت کابوگا تک تک بازماندگان را شاد می‌کند.

دادگاه بین‌المللی کیفری برای رواندا همچنین می‌خواهد دو نفر دیگر به نام های "پروتائیس امپیرانیا" و "آگوستین بیزیمانا" که فراری هستند را محاکمه کند.

روز ۶ آوریل سال ۱۹۹۴ هواپیمای حامل جوونال هابیاریمانا رئیس جمهور وقت رواندا از قوم "هوتو" در اثر شلیکی از زمین ساقط شد و کلیه سرنشینان آن کشته شدند. افراط گرایان هوتو گروه شورشی توتسی به نام "جبهه میهن پرستی رواندا (آر پی اف) را مقصر شناخت - اتهامی که این گروه رد می کرد.

به تدریج "جبهه میهن پرستی رواند" با حمایت اوگاندا شروع به پیشروی به سوی کیگالی ، پایتخت، کرد و در این فرآیند حدود دو میلیون هوتو عمدتا به جمهوری دمکراتیک کنگو گریختند.

"آر پی اف" همزمان با به دست گرفتن قدرت متهم به کشتن هزاران هوتو شد، اتهامی که رد می کند.

ده‌ها هوتو به خاطر نقش خود در آن کشتارها در دادگاه کیفری بین المللی برای رواندا محکوم شدند و صدها هزار نفر دیگر در دادگاه های محلی در رواندا متهم شدند.