به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



چهارشنبه، اردیبهشت ۰۴، ۱۳۹۲

دکتر شکوری راد : در باره ی شرایط کنونی جریان اصلاحات
رفع حصر، عدم دخالت نظامیان در سیاست و آزادی زندانیان سیاسی و احزاب و

مطبوعات خواست اولیه ماست


عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت گفت: آزادی زندانیان سیاسی، آزادی احزاب و مطبوعات، از حصر خارج شدن آقایان موسوی و کروبی و عدم دخالت نظامیان در سیاست خواسته‌های اولیه و قطعی ماست.

علی شکوری راد در مصاحبه ای با ایسنا که بخش هایی از آن امکان انتشار در این خبرگزاری را نیافت و متن کامل آن در اختیار کلمه قرار گرفت، درباره شرایط کنونی جریان اصلاحات اظهار کرد: فشارهای زیادی به اصلاح‌طلبان وارد شده است که یا باید آنها را سرخورده و مایوس میکرد یا به سمت رادیکالیسم و انقلاب سوق میداد اما اتفاقا بزرگترین دستاورد ما این است که گفتمان اصلاح‌طلبی را هنوز حفظ کرده‌ایم و نگذاشتیم چه به سود سرخوردگی و چه به نفع رادیکالیسم از دست برود.
وی با بیان اینکه جریان اصلاحات از دو سو تحت فشار قرار دارد افزود: این فشار از طرف حاکمیت به این شکل است که نمی‌خواهد تن به اصلاح دهد و فشارها و برخوردهای سال‌های اخیر از این رو است. فشار دیگر از سوی کسانی است که می‌گویند تلاش اصلاحطلبان نتیجه‌ای نخواهد داشت وبه همین علت ما از دو طرف متهم به فتنه می‌شویم یکی از طرف منافقین و دیگر از طرف برخی از طرفداران حاکمیت؛ البته منظر این دو با یکدیگر متفاوت است.
شکوری راد ادامه داد: واژه فتنه را ابتدا رجوی به کار برد اما امروز کسانی آن را به کار می‌برند که خود را نقطه مقابل او می‌دانند. از واژه فتنه علیه اصلاح طلبان استفاده می کنند در حالی که “فتنه” تعریف حقوقی روشنی ندارد و در قوانین جزایی ما چیزی درباره این واژه وجود ندارد. از این واژه استفاده می‌کنند چون چیزی که در قانون جرم شناخته می‌شود نمی‌توانند به اصلاح‌طلبان نسبت دهند چیزی نسبت می‌دهند که درباره آن تعریفی در قوانین وجود ندارد.
وی تصریح کرد: اصلاح طلبان چه کرده‌اند که اشتباه بوده است؟ تنها خواسته‌ های ما اجرای قانون، رعایت حقوق شهروندی، تنش‌زدایی در سطح بین‌الملل، پرهیز از تصمیمات خلق‌الساعه و در پیش گرفتن ادبیات مدارا با مردم از سوی حکومت است. ما خواسته‌هایی داریم که نمی‌توانیم از آنها تبری بجوییم چون خواسته‌های به حقی است. اگر اصلاح‌طلبان جرمی مرتکب شده‌اند باید عنوان حقوقی آن را مطرح می‌کنند اما فتنه را که تعریف حقوقی ندارد مطرح میکنند تا کار خود را پیش ببرند و به همین علت ما هم اساسا نمی‌دانیم متهم به چه چیزی هستیم
حاکمیت نمی‌خواهد به اصلاحات تن دهد
این فعال سیاسی اصلاحطلب در پاسخ به اینکه چرا اصلاح طلبان به خواسته های خود دست نیافته اند اظهار کرد: مخاطب اصلاحات چه کسی است؟ منظور از اصلاحات این است که روندهای اعمال حاکمیت اصلاح شود. وقتی دم از اصلاحات می‌زنیم، اینطور نیست که یقه یک نفر را بگیریم و بگوییم چه کار کند و چه نکند بلکه منظور اصلاح روندهاست و مهم‌ترین آن اجرای قانون است. اگر به خواسته‌هایمان نرسیدیم به خاطر این است که مخاطب ما یعنی حاکمیت نمی‌خواهد به اصلاحات تن دهد و به همین دلیل به برخورد با اصلاح‌طلبان روی می‌آورد و برخورد با اصلاح‌طلبان باعث رادیکالیزه شدن فضا می‌شود.
وی ادامه داد: ما در مجلس ششم کاری خلاف قانون انجام ندادیم اما رد صلاحیت شدیم و این رد صلاحیت ها فضا را رادیکال کرد و طبیعی است این فضا مورد بهره‌برداری کسانی قرار بگیرد که با اصل نظام مشکل دارند اما این مساله ما نیست، مساله کسانی است که این فضا را به وجود آوردند. فعالیت سیاسی پاسخ قضایی یا پاسخ شورای نگهبان را نمی طلبد.
خاتمی سال ۸۰ نمی خواست کاندیدا شود
شکوری راد با انتقاد از برخی برخورد های حاکمیتی ادامه داد: آقای خاتمی نمی‌خواست دور دوم(انتخبات سال ۸۰) کاندیدا شود چون می‌گفت موانعی پیش پای من می‌گذارند که نمی‌توانم از راه بردارم. یکی از این موانع شورای نگهبان بود که مصوبات مجلس را رد می‌کرد، دیگری دستگاه قضا که با مطبوعات و احزاب و فعالان سیاسی برخورد می‌کرد در حالی که جرمی مرتکب نشده بودند. ترور آقای حجاریان، غائله کنفرانس برلین، توقیف نشریات که آقای مهندس موسوی از آن به عنوان توقیف فله ای یاد کرد، همه این ها کارهایی است که علیه اصلاح‌طلبان انجام شد.
وی با بیان اینکه ما همچنان به اصلاحات امیدواریم ادامه داد: چراکه هیچ جایگزینی برای اصلاحات نداریم، یا باید سرخورده شویم و بگویم کاری نمی‌شود کرد که این با منطق مسلمانی و تعهد به منافع ملی سازگاری ندارد یا اینکه به سمت براندازی و رادیکالیسم برویم که این به هیچ وجه گزینه ما نیست. اصلاح‌طلبی برای ما تنها گزینه است، هرچند شرایط بسیار دشوار است و بسیاری از نیروهای اصلاح‌طلب به سمت ناامیدی رانده شده‌اند اما به عنوان کنشگران سیاسی که عهده‌دار بخشی از کار هستیم، می‌گوییم هنوز امید هست اگرچه شرایط بسیار تاریک و مبهم است، اما ما به دنبال کورسویی امید بخش هستیم.
وی در این باره که آیا شما معتقدید که اصلاح طلبان در مسیر خود دچار اشتباه نشده اند و همۀ مشکلات ناشی از حاکمیت است؟ گفت: هیچ فعالیت سیاسی بدون اشتباه نیست. مشارکت از زمان تاسیسش تا کنون یعنی در این ۱۵ سال قطعا اشتباهات سیاسی داشته است اما آنها اشتباهاتی نبوده که منجر به صدور حکم انحلال شود. انحلال یک تشکیلات باید براساس وقوع جرم باشد و در دادگاه به آن رسیدگی شود. در این صورت دادگاه هم باید برای اثبات جرم به متهم اجازه دفاع دهد و این کار تاکنون صورت نگرفته و کیفرخواستی هم مطرح نشده است.
خطاهایی کرده ایم که در برابر هوادارانمان باید پاسخگو باشیم و نه حاکمیت
شکوری راد ادامه داد: من قبول می‌کنم هم خودم و هم مشارکت در فعالیت‌ها اشتباه سیاسی داشته‌ایم اما اینها اشتباه بوده، نه جرم و از قضا اشتباهات ما هم از نوعی نبوده که جریان حاکم امروز بخواهد مدعی آن باشد. ما اگر هم خطایی کردیم باید به هوادارانمان پاسخگو باشیم. نهایت اشتباه ما در برابر حاکمیت اشتباه محاسباتی ما بوده و این بوده که سرعت حرکت خود را متناسب با ظرفیت حاکمیت تنظیم نکردیم و اشتباه ما این بوده که به سختی موانعی که پیش رویمان بود توجه کافی نداشتیم و مطالباتمان به دیوار سخت برخورد کرد اما با همه اینها ما چیزی جز قانون نخواسته‌ایم و تعامل ما با حاکمیت چیزی جز احترام نبوده است.
وی گفت: اینکه ما در برابر حاکمیت دچار اشتباه فاحشی شده‌ایم من هرگز نمی‌پذیرم. حاکمیت در مقابل ما اشتباهات زیادی مرتکب شده اما ما نه. ممکن است بخش‌هایی از حاکمیت احترامی بیش از آن چه ما نسبت به آنان داشته‌ایم، انتظار داشته است؛ که خوب این را شاید با سماحت بتوان پذیرفت، مثلا برخی مطالبات را به تعویق می‌انداختیم و اصلاح‌طلبان رابیش از آن چه کنترل کردیم کنترل می‌کردیم، این‌ها را می‌شود پذیرفت و اشتباهات ما شاید در همین زمینه‌ها بوده باشد ولی اشتباه به معنای این که ما خطایی مرتکب شده‌ایم که مستلزم چنین برخوردی از سوی حاکمیت با ما باشد به هیچ وجه چنین خطایی را مرتکب نشده‌ایم.
اصلاحات بدون گفتگو پیش نمی رود
این فعال سیاسی تصریح کرد: موضع من همواره این بوده است که باید با طرف مقابل تعامل و گفت‌وگو کنیم هرچند این گفت وگو حتی در دوران اصلاحات و چه پس ازآن خوب پیش نرفت، اما من به سهم خود بسیار تلاش کرده‌ام و با بخش‌های مختلف حاکمیت بویژه بیت رهبری خیلی تعامل داشته‌ام اما متاسفانه باید بگویم اگر از طرف ما کوتاهی و سردی وجود داشته این سردی و کوتاهی از طرف حاکمیت بیشتر بوده است اما با همه اینها معقتدم راه اصلاحات از گفت‌وگو می‌گذرد. اصلاحات پیش نمی‌رود بدون اینکه گفت‌وگویی با حاکمیت و طرف مقابل‌مان انجام دهیم.
وی با تاکید بر ضرورت گفت وگو اظهار کرد: متاسفانه گفت‌وگوی اصلاح طلبان و حاکمیت تنها به دو سطح محدود شده است یکی به سطح زندانیان و متهمان قضایی با بازجوها و دیگری گفت‌وگوی محدودی که آقای هاشمی با رهبری در این موضوع انجام می‌دهد و در هیچ جای دیگری هیچ گفت‌وگوی سیستماتیک و برنامه‌ریزی شده‌ای وجود ندارد، مشکل اصلی ما فقدان گفت‌وگو است و همین باعث افزایش سوءتفاهم‌ها میشود.
آنچه خاتمی مطرح کرد، شرط نبود، حداقل‌های یک انتخابات بود
این عضو حزب مشارکت در پاسخ به اینکه محمد خاتمی شروطی برای شرکت در انتخابات مجلس نهم مطرح کرده بود اما امروز بدون اینکه این شروط تحقق یافته باشد شما می خواهید در انتخابات شرکت کنید، گفت: آنچه آقای خاتمی مطرح کرده بود شرط نبود. حداقل‌های یک انتخابات آزاد بود، اما تحقق پیدا نکرد. خود آقای خاتمی هم گفتند که اینها شرط نیست ولی قبول دارم که در جامعه به عنوان شرط مطرح شد.
وی تصریح کرد: آقای خاتمی گفتند اگر حداقل های یک انتخابات آزاد تحقق پیدا کند ما نیز در انتخابات شرکت می‌کنیم اما نشد و ما هم شرکت نکردیم. اما امروز ناگزیریم بگوییم که به صحنه می‌آییم برای تحقق این مطالبات.اگر آن زمان آن گونه بیان شد به این علت بود که فکر می‌کردیم در تعامل با حاکمیت بتوانیم به تفاهم برسیم و آنها پیش از انتخابات این شرایط را فراهم کنند اما متوجه شدیم آنها نمی‌خواهند این شرایط را مهیا کنند لذا امروز اینها تبدیل به مطالبات ما شده‌است، آزادی زندانیان سیاسی، آزادی احزاب و مطبوعات، از حصر خارج شدن آقایان موسوی و کروبی و عدم دخالت نظامیان در سیاست خواسته‌های اولیه و قطعی ماست.
شکوری راد افزود: برای تحقق این مطالبات وارد عرصه می‌شویم چون متوجه شدیم در تعامل با حاکمیت اینها را به‌دست نمی‌آوریم. بنابراین می‌خواهیم از طریق حضور در انتخابات و کسب قدرت سیاسی آنها را تحقق ببخشیم، بیان این مطالب براساس یک خوش‌بینی نسبت به طرف مقابل بود که تحقق پیدا نکرد.
رهبری باید ارتفاع بگیرد
وی نبود تحزب را به عنوان یکی از مشکلات ساختاری کشور عنوان کرد و افزود: در قانون اساسی تحزب به رسمیت شناخته شده است ولی در سیاست‌های کلی نظام تحزب عملا پذیرفته نشده است. قدرت حاکم حزب را برنمی‌تابد و این باعث می‌شود نتوانیم دیالوگ مناسبی داشته باشیم. طبیعی است در نظامی که رهبر دارد، رهبری باید ارتفاع بگیرد و در ذیل آن رقابت بین جناح‌ها و احزاب برقرار شود اما درجایی که فرمانده سپاه، آقای عزیز جعفری چند ماه پس از نصب صراحتا می‌گوید که “ما اصولگرایی را مقارن نظام می‌دانیم” و با این سخن سپاه را در راستای حمایت از اصولگرایان قرار می‌دهد و هیچ اعتراضی از جانب کسی حتی رهبری صورت نمی‌گیرد و عملا به همین روش ادامه داده میشود، رقابت بین اصلاح طلبان و اصولگرایان دیگر معنای خود را از دست می‌دهد.
شکوری راد گفت: امروز نیز عرصه رقابت عرصه عادلانه‌ای نیست و با این حال خیلی نجیبانه است که ما می‌خواهیم در انتخابات شرکت کنیم. ما در سال ۸۸ اعتمادمان را به سیستم برگزاری انتخابات از دست دادیم و به همین خاطر در انتخابات مجلس نهم شرکت نکردیم. اما در این فاصله زمانی گفت‌وگوهایی که در بین اصلاح طلبان شکل گرفت و این که اصلاحات مهمترین گذرگاهش انتخابات است ما را متقاعد کرد که اگر حداقل‌هایی وجود داشته باشد باز بهترین گزینه شرکت در انتخابات است. امروز هم استراتژی‌ ما شرکت در انتخابات است مگر اینکه به این نتیجه برسیم که انتخابات، انتخابات نیست چه به لحاظ پارامترهای سیاسی، چه نظارتی و چه اجرایی.
انتخابات همین حالا هم مهندسی می‌شود اما
وی تصریح کرد: ما هنوز اعتماد نداریم ولی ظرفیت بالایی در خود می‌بینیم که حس می‌کنیم که در شرایط ناعادلانه هم شانس پیروزی داریم. انتخابات همین الان هم مهندسی می‌شود. یعنی از ابزار حاکمیت برای تاثیرگذاری بر رقابت همین الان هم استفاده می‌شود. اما در لفافه است و توسط ظواهری از قانون پوشانده می‌شود اما وقتی ببینند اوضاع از دستشان خارج می‌شود ممکن است مهندسی انتخابات علنی شود. ما علی‌رغم همه مهندسی ها با آمدن آقای خاتمی می‌توانیم برنده باشیم.
وی افزود: باور ما این است که اگرآقای خاتمی وارد عرصه شود، براساس برآوردهای میدانی و نظرسنجی‌های کمی و کیفی و حتی نظرسنجی‌های نهادهای حاکمیتی آقای خاتمی با اختلاف زیاد نسبت به بقیه در صدر است و به همین دلیل مجاب شده‌ایم علی‌رغم ناعادلانه بودن عرصه انتخابات وارد شویم. البته آقای خاتمی هنوز چیزی نگفته اند ولی امیدواریم. در روزهای اخیر نسبت به گذشته به آمدن ایشان امیدوارتر شده‌ایم.
اول خاتمی، دوم هاشمی، سوم عدم شرکت
این عضو مشارکت در پاسخ به اینکه اگر محمدخاتمی به هر دلیلی(رد صلاحیت یا عدم تمایل) کاندیدا نشود وضعیت اصلاح طلبان چه خواهد شد گفت: ما شرایط حاضر را عادلانه نمی‌بینیم ولی با این وجود گزینه‌ای داریم که می‌تواند شرایط را به نفع ما رقم بزند و این گزینه آقای خاتمی است. بنابراین نگاه ما به انتخابات و شرکت ما با حضور آقای خاتمی است و بدون خاتمی رای ما با یک استثنا، عدم حضوراست.
وی ادامه داد: اگر به هر دلیلی آقای خاتمی منصرف شود یا مانع حضورش شوند نمی‌توانیم سراغ کاندیداهایی برویم که برای معرفی آنها از نظر زمانی و مادی به امکانات بسیاری نیاز است در حای که حتی اجازه برگزاری کنگره یا تجمع هم به ما داده نمی‌شود. آقای خاتمی نیاز به معرفی ندارد و اگر اعلام حضور کند ظرف سه روز ستادهای خودجوش در سراسر کشور فعال می‌شود و نیاز به منابع مالی متمرکز هم ندارد و بنابراین از آقای خاتمی چیزی جز اعلام حضور نمی‌خواهیم. موج حمایت از خاتمی ظرف مدت کوتاهی ایجاد می‌شود و به همین دلیل می‌گوییم ما با آقای خاتمی می‌آییم چون می‌تواند از موانع و دیوارهایی که در مقابل ما هست عبور کند.
شکوری راد افزود: ما افراد بسیاری در حد ریاست جمهوری داریم ولی فرصت معرفی آنها را نداریم. اگر شرایط نرمال بود اصراری به نامزدی آقای خاتمی نداشتیم، اما شرایط نرمال نیست و آقای خاتمی می‌تواند این فقدان امکانات سازمانی، مادی و اجرایی ما را پوشش دهد.
وی تصریح کرد: عدم حضور آقای خاتمی برای ما گزینه عدم شرکت در انتخابات را پیش‌رو می‌گذارد و تنها یک استثنا وجود دارد و آن آقای هاشمی است. احتمال حضور ایشان کم است اما منتفی نیست. شاید اخیراً بیشتر هم شده است. در بحرانها ایشان نشاط بیشتری برای حضور پیدا می کند. اگر آقای هاشمی بیاید علی‌رغم اینکه ممکن است به اندازه‌ی آقای خاتمی رای نداشته باشد اما چون فرد شناخته شده‌ای است و نیاز به معرفی به مردم ندارد شانس خوبی برای پیروزی دارد. ایشان پایه رای ده میلیونی در سال ۸۴ را دارند. فکر می‌کنیم چهره‌ای که آقای هاشمی بویژه در ۴ سال اخیر از خود نشان داده و علی رغم حضور در حاکمیت، جانب مردم را گرفته و نظرات راهگشا ارئه داده است، آرای منفی که ایشان به عنوان “کاندیدای حاکمیت موجود” بودن داشت از دست داده و همین برای آقای هاشمی یک فرصت رقابت بسیار خوب ایجاد می‌کند.
شکوری راد همچنین گفت: اگر آقای هاشمی نیاید ما هیچ گزینه دیگری سراغ نداریم که چشم انداز اجماع و رأی آوری داشته باشد و ناگزیر به گزینه عدم مشارکت باز می‌گردیم. یافتن چنین فردی دشوار بنظر می رسد.
وی تصریح کرد: البته رد صلاحیت آقای خاتمی پروژه خیلی سنگینی برای طرف مقابل است و اگر آقای خاتمی بیاید و رد صلاحیت شود فاتحه حماسه سیاسی را باید خواند. امکان ندارد که آقای خاتمی بیاید و رد صلاحیت شود بعد انتظار داشته باشند۵۰ میلیون نفر در انتخابات شرکت ‌کنند، این اصلا امکان ندارد. بنابراین رد صلاحیت آقای خاتمی خیلی دغدغه نیست.
قدرت اجتماعی داریم، لزومی ندارد که حتما در حاکمیت باشیم
وی در ادامه درباره بدنه اجتماعی جریان اصلاحات اظهار کرد: ما قدرت حاکمیتی نداریم ولی قدرت اجتماعی مان به هیچ وجه کمتر از گذشته نیست و فکر می‌کنم امروز اصلاح طلبان قویترین بخش از جامعه‌اند. در انتخابات مجلس نهم انسجام خوبی داشتیم و اگر این انسجام واجماع را حفظ کنیم سرمایه خوبی است. لزومی ندارد که حتما در حاکمیت باشیم که دارای قدرت شویم، اصلاح طلبان دارای قدرت اجتماعی هستند و کسی نمی‌تواند آنها را نادیده بگیرد. کما اینکه همین الان هم همه چیز متوقف به تصمیم اصلاح‌طلبان است.
این فعال اصلاح طلب افزود:کمتر از ۶۰ روز تا انتخابات مانده و کاندیدای اصولگرایان و جناح دولت هنوز مشخص نشده است یعنی همه منتظر اعلام نظر از سوی آقای خاتمی‌اند. همه متوقفند تا ببیند کاندیدای اصلاح‌طلبان چه کسی می‌شود و آنگاه تصمیم بگیرند، این قدرت ماست.
وی ادامه داد: چهار سال تمام تلاش شد تا اصلا‌ح‌طلبان فراموش شوند اما نه تنها فراموش نشدند بلکه مطرح‌ترین نیروهای سیاسی در جامعه‌اند. متاسفانه اصولگرایان سنتی به محاق رفته‌اند و جایگزین آن دولت و طرفداران دولت شده‌اند. اما آنطور که از سخنان اخیر آقای مصباح بر می‌آید آنها متوقف شده‌اند به تصمیم اصلاح‌طلبان. اگر بیایند در این صورت ناگریز خواهند بود با بقیه اصولگرایان و حامیان دولت ائتلاف کنند و اگر اصلاح‌طلبان با کاندیدای اصلی نیایند آنها کاندیدای خودرا مطرح می‌کنند و این نشان می‌دهد یک پای انتخابات اصلاح‌طلبان‌اند.
شکوری راد درباره اینکه آیا ممکن است اصلاح طلبان دوباره همچون سال ۸۸ از حمایت خاتمی به حمایت از شخص دیگری متمایل شوند گفت: در شرایطی چنین اتفاقی می‌افتد که جایگزین آقای خاتمی کسی مثل آقای موسوی باشد. (چنین فردی ندارید؟)داریم ولی امکانات ما اجازه نمی‌دهد. گزینه‌های ما منحصر هست در آقای خاتمی و با احتمال کمتر آقای هاشمی.
جبهه مشارکت و هاشمی رفسنجانی به هم نزدیک شده اند
وی در پاسخ به اینکه در سال های گذشته مشارکتی ها هجمه های تندی علیه هاشمی رفسنجانی انجام می دادند چرا امروز از او حمایت میکنید، هاشمی تغییر کرده است یا مشارکتی ها؟ گفت: هجمه نبوده، انتقاد بوده است.هردو تغییر کرده اند. اگر اینطور فکر کنیم که بین آقای هاشمی و مشارکتی ها در گذشته فاصله بوده است، این فاصله از طرف هر دو کاهش پیدا کرده است. ما به سختی موانع که برخورد کردیم احساس کردیم که هاشمی می‌تواند مددکار ما باشد و آقای هاشمی هم وقتی با موانعی در درون حاکمیت مواجه شد، متوجه شد که مشارکت می‌تواند برای او یک پشتوانه باشد. ما در مقابل سختی طرف مقابل به هم رسیدیم در عین حال که تغییرات نرم‌افزاری هم صورت گرفته است.
موسوی و کروبی از حق خود دفاع قانونی کردند
وی درباره اینکه در صورت تکرار تجربه انتخابات سال ۸۸ اصلاح طلبان چگونه عمل خواهند کرد؟ پاسخ داد: بستگی به برخورد حاکمیت دارد. اگر حاکمیت از سه روز قبل از انتخابات احکام بازداشت اصلاح‌طلبان را صادر کرده باشد و فردای روز انتخابات دفاتر احزاب اصلی را مورد هجوم قرار دهد فضا رادیکال می‌شود. اگر دو روز پس از انتخابات آقای احمدی نژاد اعلام میتینگ نمی‌کرد و صدا و سیما با تمام امکانات آن را پوشش نمی‌داد و اگر آقای احمدی‌نژاد طرفداران رقیب را خس و خاشاک نمی خواند و احساسات را جریحه‌دار نمی‌کرد خیلی از اتفاقات پیش نمی‌آمد. حوادث پس از انتخابات سال ۸۸ عمدتا توسط طرف مقابل بوجود آمد و اصلاح‌طلبان مظلوم واقعه بودند نه محرک. آقای موسوی و کروبی نیز مظلوم بودند و از حق خود دفاع کردند و از راه‌ های ‌قانونی این کار را انجام دادند. آنها هیچ اقدام غیرقانونی مرتکب نشدند و تاکنون هم ‌کسی هیچ جرمی را نتوانسته به آنان نسبت دهد.
وی در ادامه اظهار کرد: وقتی یک عضو شورای نگهبان می‌گوید «بوی انحراف بشنویم رد صلاحیت می‌کنیم» این غیرقانونی‌ترین اظهار نظر یک عضو شورا است. یعنی این انتخابات انتخابات نیست و مشکلات ۸۸ همچنان وجود دارد. من دولت را منحرف می‌دانم اما انحراف جرم نیست. علی‌رغم اینکه من خود به دولت انتقادات بسیار جدی‌تری دارم اما با دولت نمی‌توان به ادعای انحراف برخورد قانونی یا قضایی کرد، باید جرمی مطرح شود وگرنه من معتقدم شورای نگهبان خود منحرف است، آقای مصباح خود منحرف است و روزنامه کیهان سردسته منحرفین است و فتنه گر هم خودشانند. انحراف بار حقوقی ندارد و اگر بنده به کسی بگویم منحرف، از نظر حقوقی جرمی مرتکب نشده‌ام زمانی جرم مرتکب شده‌ام که جرمی را بدون سند به کسی نسبت دهم و چون انحراف تعریف حقوقی ندارد و جرم نیست به دولت این اتهام را میزنند و خودشان هم از تعقیب قضایی مبرا هستند در مورد فتنه که به اصلاح‌طلبان نسبت می‌دادند هم این گونه بود و این بازی کردن در فضای غبارآلود است.
وی درباره دولت اظهار کرد: دولت یک موقعیت دوگانه دارد. نگاهش به اصلاح‌طلبان این است که اگر آقای خاتمی و اصلاح‌طلبان به صحنه بیایند شانس تایید صلاحیت کاندیدای آنها افزایش پیدا میکند چون اصولگرایان سنتی توان رقابت با اصلاح طلبان را ندارند و ناگزیر خواهند شد به سمت وحدت بروند. در این صورت دولت تقریبا دست بالا را دارد، اگر اصول‌گرایان با کاندیدای واحد بخواهند بیایند کاندیدای آنها کسی نزدیک به دولت خواهد بود. اما گزینه ما چون آقای خاتمی است دغدغه‌ای از اینکه چه کسی مقابلش قرار می‌گیرد نداریم.
وی گفت: آقای خاتمی دلش می‌خواهد کشور را از این ورطه نجات دهد و فکر می‌کنم کسی که می‌تواند این کار انجام دهد آقای خاتمی است.نظر همۀ مشارکتی‌ها هم همین است.
رابطه رهبری با خاتمی
شکوری راد اظهار کرد: آقای خاتمی تمایل دارد برای نجات کشور قدمی بردارد اما اینکه برای نامزدی تردید دارد به این خاطر است که ایشان علاوه بر این که قانونمدار هستند نجابت خاصی هم دارند که در دوران ریاست جمهوریشان به نمایش گذاشتند. فکرمی کنم اطمینانی که رهبری به پایبندی ایشان داشتند در هیچ دورۀ دیگری به کسی نداشته اند. ایشان بیش از حد قانون، ملتزم به نظرات رهبری بود. آقای خاتمی با نظرات ایشان مخالفت داشتند ولی در عمل حرمت نگه می داشتند و نظرات ایشان را لحاظ می کردند. نزدیکان رهبری هم اذعان دارند که هیچ‌کس به اندازه آقای خاتمی حرمت رهبری را پاس نداشته است. ایشان هرگز به سمت چالش با رهبری پیش نرفت و نمی‌خواهد در چنین موقعیتی قرار بگیرد. بدیهی است با اختیاراتی که رهبری در ساختار حکومت دارند اصلاحات اساسی بدون همراهی ایشان به سرانجام نمی‌رسد.
وی گفت: اما آقای خاتمی به خاطر همین نجابت ملاحظه دارد که در موضع تقابل با رهبری قرار نگیرد. ایشان همکاری و حمایت رهبری را لازمۀ اصلاح امور می داند. واقعاً هم همین طور است. آقای خاتمی با رهبری در نحوۀ اداره کشور اختلاف نظر دارد و بر این باور است که رویکردهایی که در اداره کشور وجود دارد به بن‌بست رسیده اند. ایشان اگر احساس کند که رهبری تجدید نظری در این رویکردها خواهند کرد، بی آنکه اعلام شود این احساس بوجود آید که چنین تغییری ممکن است رخ دهد، به گمان من می‌آید. ولی ظاهراً هنوز نشانه ای در این مورد بروز نیافته است و چنین احساسی پدید نیامده است. ایشان نمی‌خواهد و فایده ای در آن نمی بیند که خود را در مقابل رهبری قرار دهد. بدیهی است با اختیاراتی که رهبری دارد تقابل یعنی بن بست، یعنی توقف برنامه ها، یعنی بی حاصلی برنامه.
خاتمی به دنبال تغییر رویکردهاست
این فعال اصلاح طلب ادامه داد: اختلاف نظر ما با آقای خاتمی این است که می گوئیم شما بیایید و اگر آمدید، رد صلاحیت نشدید و با رأی مردم رییس جمهور شدید لاجرم رویکردها تغییر خواهد کرد. اما به هر حال ما نمی‌توانیم این احساس را به ایشان تحمیل کنیم و به همین خاطر هنوز ایشان متقاعد به آمدن نشده اند. این انتظار ما شاید تا زمان ثبت نام ادامه پیدا کنند. برداشت من این است که آنچه لازمۀ تصمیم آقای خاتمی برای آمدن است نه اعلام و نه تضمین کسی و چیزیست. او می خواهد احساس کند که می تواند مفید واقع شود. به همین دلیل است که با دقت به سخنان همۀ آنها که هر روز به دیدارش می روند گوش می دهد. چه آنها که او را دعوت به آمدن می کنند و چه آنها که به هر دلیل با نامزدی او مخالفند.
وی درباره اینکه آیا تاکنون خاتمی دیداری با رهبری داشته‌اند گفت: نه. هنوز این کار صورت نگرفته و شاید مقدمه این کار همان باشد که گفتم.
شکوری راد در پایان گفت: من در روزهای اخیر امیدوارتر شده‌ام و احتمال آمدن آقای خاتمی افزایش پیدا کرده است و فکر می‌کنم با آمدن ایشان تغییرها آغاز خواهد شد. امید ما به آینده زیاد است. اصلاح‌طلبان می‌توانند کشور را از این ورطه که در آن گرفتار است نجات دهند.
نوروز