شش ایرانی در ارتباط با مرگ آقای یزدی توسط پلیس دوبی دستگیر شده اند
در پی انتشار خبر کشف جسد یک بازرگان ایرانی-بریتانیایی که بیش از یک ماه پیش در امارات ناپدید شده بود، روزنامه تایمز، چاپ لندن در شماره روز جمعه خود (۹ اوت- ۱۸ مرداد) اطلاعات تازه ای را در خصوص علل احتمالی مرگ او منتشر کرده است.
عباس یزدانپناه یزدی، روز ۲۵ ژوئن (۴ تیر) در دوبی ناپدید شده بود. گفته میشود او یک روز بعد از آن که از دفتر خود در دوبی از طریق ارتباط ویدئویی به عنوان شاهد در پرونده اختلاف بین دو شرکت نفتی گواهی داد، ناپدید شده است.
در گزارشی نوشته هیو تاملینسون در روزنامه تایمز آمده است که این نگرانی وجود دارد که این بازرگان توسط تیمی ایرانی "ربوده و سپس کشته شده است". به نوشته تایمز در صورت تائید، این اتفاق می تواند منجر به رسوایی دولت بریتانیا شود که احتمال داده می شود، اطلاعات مربوط به او را در اختیار نهادهای امنیتی ایران قرار می داده است.
به نوشته تایمز شش ایرانی در ارتباط با مرگ آقای یزدی توسط پلیس دوبی دستگیر شده اند. جرئیات بیشتری در خصوص هویت و نقش دستگیرشدگان منتشر نشده است.
نزدیکان آقای یزدی گفته اند که به آنها اطلاع داده شده که جسد او روز یکشنبه این هفته در فجیره، از شیخنشینهای امارات متحده عربی پیدا شده است.
در هفتههای گذشته اتهامهایی مطرح شده بود که این بازرگان ۴۴ ساله ایرانی که دارای تابعیت بریتانیاست، احتمالا توسط نیروهای امنیتی ایران ربوده شده است.
وزارت خارجه بریتانیا، هفته گذشته این اتهامها را "قابل تامل" توصیف کرد.
چهارشنبه هفته گذشته (۳۱ ژوئیه، ۹ مرداد)، ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه بریتانیا در تماس تلفنی با علی اکبر صالحی، وزیر امور خارجه ایران در مورد سرنوشت عباس یزدان پناه یزدی اظهار نگرانی کرد.
رابطه دیپلماتیک ایران و بریتانیا پس از حمله عده ای به سفارت بریتانیا در تهران در سال ۱۳۹۰ به پائین ترین سطح رسیده است.
روزنامه تایمز در یادداشت خود گفته که این احتمال وجود دارد که "اداره مبارزه با کلاهبرداری های بزرگ" با موافقت وزارت کشور بریتانیا اطلاعاتی را که بدون آگاهی آقای یزدانی از کامپیوتر او به دست آورده بود را در طول پنج سال گذشته در اختیار مقام های امنیتی ایران قرار می داده است.
در بخشی از این گزارش آمده که در تازه ترین مورد، این اداره دفتر تلفن الکترونیک آقای یزدانی را در ماه مه در اختیار سازمان بازرسی کل کشور (ایران) گذاشته است.
بنا بر این گزارش "ده سال پیش، پس از درخواست مقامهای نروژ که درباره قراردادی ۱۵ میلیون دلاری میان آقای یزدی و شرکت نفتی نروژی استات اویل تحقیق می کردند، اداره مبارزه با کلاهبرداری های بزرگ بریتانیا محتوای کامپیوترهای شخصی او را به دست آورد. او تبرئه شد اما آن اداره کپی های محتویات کامپیوتر او را نگه داشت."
روزنامه بریتانیایی گاردین هم نوشته اسنادی به دست آورده که در آن به مقامهای ایرانی گفته شده بود: "ما یک فایل اکسل از آدرسهای موجود در کامپیوتر آقای یزدی را پیدا کرده ایم. یک کپی از صفحه ای از این فایل با عنوان دفترچه آدرس ضمیمه شده است."
تایمز از قول یک مقام حقوقی ارشد بریتانیا گفته دولت این کشور اطلاعات شخصی یک شهروند بریتانیا را به دولتی که به گفته بریتانیا اعتنایی به قانون ندارد منتقل کرده است.
دستگاه های اطلاعاتی یا گروه های ذینفوذ در حکومت ایران به ربودن آقای یزدی متهم شدهاند، اما وزارت امور خارجه ایران دست داشتن نهادهای ایرانی را در هرگونه اقدام غیرقانونی در امارات تکذیب کرده است.
نام آقای یزدانپناه یزدی در چند پرونده مربوط به معاملات نفتی شرکت های خارجی با ایران به عنوان دلال و واسطه مقام ها و افراد صاحب نفوذ در ایران مطرح بود.