الزامات ۹ گانه خامنه ای
بخش مهمی از این نامه به تکرار ضدیت رهبر جمهوری اسلامی ایران با آمریکا اختصاص یافته که طی آن علی خامنهای تأکید کرده است که دولت آمریکا چه در موضوع هستهای و چه در سایر مسائل، جز خصومت و اخلال رویکرد دیگری در مقابل ایران نداشته و بعید است در آینده این روش را تغییر دهد.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایران (ایرنا) خامنهای در نامه خود نوشته است که ورود آمریکا به مذاکرات هستهای نیز «فریبکارانه» و به منظور «پیشبرد هدفهای خصمانهاش در قبال جمهوری اسلامی ایران صورت گرفته است.»
وی سپس متن برجام را «دچار ابهامات و ضعفهای ساختاری» فراوان دانسته که، به گفتۀ او، در نبود «مراقبت دقیق و هوشیاری لحظه به لحظه» میتواند منشاء زیانهای بزرگی برای جمهوری اسلامی ایران باشد.
به همین دلیل رهبر جمهوری اسلامی ایران تذکراتی به رییس جمهوری این کشور در اجرای توافق اتمی داده و تأئید این توافق را منوط به رعایت تذکراتاش کرده است.
بر همین اساس خامنهای خواستار «تضمینهای قوی و کافی برای جلوگیری از نقض توافقنامه از سوی طرف مقابل» شده است. از جمله این تضمینها، «اعلام کتبی رییس جمهوری آمریکا و اتحادیه اروپا مبنی بر لغو تحریم هاست».
بنا به خواست خامنهای، در این اعلام کتبی، دولت آمریکا و اتحادیه اروپا باید تصریح کنند که «تحریمها به کلی برداشته شده است.»
رهبر جمهوری اسلامی ایران سپس افزوده است که «هر گونه اظهاری مبنی بر اینکه ساختار تحریمها باقی خواهد ماند، به منزلۀ نقض برجام است.»
از دیگر تذکرات خامنهای برای تأئید متن برجام، خودداری غرب از هرگونه اظهار نظر در مورد نقض حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران و اعمال تحریمهایی به این منظور علیه تهران است.
او تأکید کرده است که خلاف این انتظار به منزلۀ نقض برجام تلقی خواهد شد. خامنهای در این باره نوشته است: «در سراسر دور هشت ساله، وضع هرگونه تحریم در هر سطح و به هر بهانهای (از جمله بهانههای تکراری و خودساختۀ تروریسم و حقوق بشر) توسط هر یک از کشورهای طرف مذاکرات، نقض برجام محسوب خواهد شد و دولت ایران موظف است طبق بند سه مصوبۀ مجلس اقدامهای لازم را انجام دهد و فعالیتهای برجام را متوقف کند.»
رهبر جمهوری اسلامی ایران سپس تأکید کرده است که تنها با رعایت این موارد، مصوب برجام توسط شورای عالی امنیت ملی را تائید میکند.
او در پایان بهبود وضعیت اقتصادی کشور و معیشت مردم را نه نتیجه رفع تحریمها، بلکه اجرای همه جانبۀ «اقتصاد مقاومتی» دانسته است. خامنهای همچنین از حسن روحانی خواسته است که از واردات کالا از آمریکا جداً پرهیز کند.
«برجام» همان اقدام جامع مشترک مورد توافق ایران و گروه ۱+۵ برای اجرای توافق هستهای است.
ژوئیه گذشته ایران و گروه ۱+۵ متشکل از آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به علاوه آلمان، به توافقی دست یافتند که طی آن، تهران بخشی از فعالیت های هستهای خود را به حال تعلیق در می آورد.در مقابل بخشی از تحریم های اعمال شده علیه ایران لغو می شود.
شورای نگهبان قانون اساسی ایران در جلسه روز چهارشنبه ۱۴ اکتبر خود «طرح اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام» را تایید کرد.
مجلس ایران یک روز پیش از آن، در جلسهای جنجالی و پر تنش متن جزییات برجام را تصویب کرد. مجلس ایران پیش از این کلیات توافق اتمی را تصویب کرده بود.