به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



شنبه، بهمن ۰۹، ۱۳۹۵

تحریم اسکار توسط ترانه علیدوستی و حمایت گلشیفته فراهانی از او

ترانه علیدوستی

«افتخار می‌کنم»
گلشیفته فراهانی از موضع ترانه علیدوستی که حضور در اسکار را به خاطر سیاست نژاد پرستانه ترامپ، تحریم کرده است، حمایت کرد.
گلشیفته فراهانی پنجشنبه شب در اینستاگرام خود با نوشتن «به این زن قدرتمند سرزمینم افتخار می‌کنم»، به جمله‌ای از مصاحبه ترانه علیدوستی اشاره کرد که گفته است: من به نشانه اعتراض در مراسم اسکار ۲۰۱۷ شرکت نخواهم کرد.


گفت‌وگوی ترانه علیدوستی با نیویورک‌تایمز درباره تحریم اسکار 

ترانه علیدوستی در گفت‌وگویی کوتاه با نیویورک‌تایمز از دلایل تصمیمش برای تحریم مراسم اسکار ۲۰۱۷ گفت.

به گزارش ایسنا، علیدوستی در مصاحبه‌ای که از طریق ایمیل با این نشریه انجام داده، گفته است: حتی اگر بتوانم در مراسم اسکار شرکت کنم نیز این کار را نخواهم کرد چون از این‌که می‌بینم مردم عادی کشورم از حق قانونی‌شان برای ملاقات با فرزندانشان در خارج از کشور محروم می‌شوند، عمیقاً آزرده شدم.

بر اساس این گزارش، «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا اعلام کرده که این هفته دستوری اجرایی برای تعلیق حداقل ۳۰ روزه مهاجرت اتباع ۳۰ کشور از جمله ایران، عراق، لیبی، سومالی، سودان، سوریه و یمن را به آمریکا صادر خواهد کرد.
ترانه علیدوستی نیز در واکنش به اظهارات «ترامپ» امروز در صفحه توئیتر خود نوشت ممنوعیت صدور ویزا برای ایرانیان نژادپرستانه است، چه این ممنوعیت رویدادهای فرهنگی را شامل شود یا نشود، من به نشانه اعتراض در مراسم اسکار ۲۰۱۷ شرکت نخواهم کرد.

بازیگر فیلم «فروشنده» در ادامه مصاحبه با نیویورک تایمز عنوان کرد درباره تصمیمش با اصغر فرهادی صحبت نکرده و نمی‌داند چه کسی به نمایندگی از فیلم «فروشنده» در مراسم اسکار حضور خواهد یافت. وی همچنین گفت فرهادی معمولا بازیگران اصلی فیلم‌هایش را در مراسم خارجی با خود همراه می‌کند.
وی ادامه داد: آمریکا در ایران سفارت ندارد و ایرانی‌ها معمولا برای دریافت ویزا به کشورهای همسایه سفر می‌کنند. بسیاری از این مردم موارد پزشکی اورژانسی دارند و من مطمئنم همه مردم ایران تنها برای تعطیلات به آمریکا سفر نمی‌کنند و ممکن است موارد جدی‌تری داشته باشند.

علیدوستی و شهاب حسینی در جشنواره کن سال ۲۰۱۶ نیز اصغر فرهادی را همراهی می‌کردند و این فیلم در نهایت جایزه بهتری بازیگر مرد و فیلمنامه را از این رویداد سینمایی کسب کرد.
سخنگوی آکادمی علوم و هنرهای سینمایی اسکار فعلا در این رابطه اظهارنظری نکرده است.
«فروشنده» به نمایندگی از سینمای ایران به جمع نامزدهای نهایی شاخه بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان راه یافته و باید با آثاری از کشورهای آلمان، دانمارک، سوئد و استرالیا در این بخش رقابت کند. 




بازتاب تحريم ترانه
 اما گفت‌وگوی ترانه علیدوستی با نیویورک‌تایمز بازتاب وسیعی در رسانه‌های جهان داشت. رویترز با انتشار خبر تحریم اسکار از سوی این بازیگر، آورد: «علیدوستی از بهترین بازیگران سینمای ایران است که سیمرغ بلورین جشنواره فجر را در کارنامه دارد». ایندیپندنت دراین‌باره نوشت: این نخستین‌بار نیست که اسکار با جنجال دیدگاه‌های نژادپرستانه روبه‌رو می‌شود. سال پیش نیز بی‌توجهی به سیاه‌پوستان موجب شد تا شماری از چهره‌های مطرح چون اسپایک لی و جیدا پینکت اسمیت این مراسم را تحریم کنند.

ایندی‌وایر نیز دراین‌باره نوشت: اگر «فروشنده» جایزه اسکار را ببرد، غیبت علیدوستی بسیار طعنه‌آمیز خواهد شد و یادآور تلخی این امر است که هالیوود هم نمی‌تواند تصویر آمریکا را در چشم جهانیان نجات دهد. همچنین دیلی‌میل دراین‌باره نوشت: «بازیگر ۳۳ساله که به‌عنوان ناتالی پورتمن ایران شناخته می‌شود، اسکار را به دلیل نژادپرستانه‌بودن دستور ترامپ تحریم کرد. این خبر منجر به کامنت‌گذاشتن وسیع مردم درباره این خبر شده که در بیشتر موارد تصمیم ترامپ را تقبیح و اعلام کرده‌اند ایران را دوست دارند».

واشنگتن‌پست این موضع‌گیری ترانه علیدوستی را یادآور سخنرانی مریل استریپ در دعوت به خیزش علیه سیاست‌های ترامپ خوانده و توییت و مصاحبه او را با نیویورک‌تایمز نقل کرده است. این نشریه معتبر به واکنش‌های متعدد حمایت از علیدوستی در توییتر نیز اشاره کرده است و درعین‌حال افزوده نمی‌توان پیش‌بینی کرد که این عمل به‌نفع فیلم فرهادی در اسکار شود یا ضد آن کار کند.

هالیوودریپورتر نیز با انتشار این خبر اعلام کرده هنوز اصغر فرهادی و شهاب حسینی، بازیگر اول این فیلم، دراین‌باره نظر خود را ابراز نکرده‌اند.

بلیمیش نیز این تحریم را با سخنان عتاب‌آمیز مریل استریپ در گلدن‌گلوب مقایسه کرده و نوشته است: به نظر نمی‌رسد ترامپ موافقان زیادی در هالیوود داشته باشد. این سایت سینمایی افزوده است: این تحریم می‌تواند آغازی بر موضع‌گیری‌های جدید باشد و در نهایت موجب شود مراسم اسکار امسال شماری از چهره‌های مهم خود را از دست بدهد.


خوانندگان واشنگتن‌پست چه نوشتند؟
جالب اینکه خوانندگان واشنگتن‌پست نیز نسبت به این خبر واکنش‌های متفاوتی داشته‌اند. کاربری با تمجید از این تصمیم علیدوستی نوشته است: «به‌نظر آمریکا به جایی امن برای رفتارهای افراطی بدل شده که افراد به‌اشتباه از آن تحت عنوان «آزادی بیان» یاد می‌کنند. کاری که ترامپ با آمریکا می‌کند همان کاری است که افراد مستبد همیشه انجام داده‌اند، ولی آمریکا نام آن را «دموکراسی» می‌گذارد.»

کاربری دیگر نوشته است: «ایرانی‌ها در میان تمامی مسلمانان نگاه مثبت‌تری به آمریکا دارند... هیچ شهروند ایرانی‌اي تاکنون به جرم فعالیت تروریستی علیه آمریکا متهم نشده است...‌ میلیون‌ها ایرانی در آمریکا حضور دارند که در زمره شهروندان تحصیل‌کرده و خوب آمریکا محسوب می‌شوند». خواننده‌ای هم به جای خالی کشورهای عربستان، پاکستان و افغانستان در فهرست آقای ترامپ اشاره کرده که از قضا بیشترین مشکل را از لحاظ افراط‌گرایی دارند.

کاربری دیگر با اشاره به اظهارات علیدوستی نوشته: «برای هیچ‌کس مهم نیست و فقط خودت ضرر می‌کنی! بعضی بچه‌ها هیچ‌وقت بزرگ نمی‌شوند». کاربری دیگر نوشته: «او مراسمی را تحریم کرده که در هر صورت شاید حتی نتواند در آن حضور پیدا کند». خواننده دیگری هم با نوشتن این عبارت اين‌گونه واکنش نشان داده است: «اگر می‌خواهد به ترامپ اعتراض کند، چرا خود را از حضور در یکی از بزرگ‌ترین اجتماعات ضدترامپ محروم می‌کند؟»

سخنگوی آکادمی علوم و هنرهای سینمایی به درخواست فوری نیویورک‌تایمز برای اعلام نظر پاسخی نداده است. «فروشنده» به‌عنوان نماینده ایران، چند روز پیش به‌عنوان یکی از پنج نامزد اصلی بهترین فیلم خارجی معرفی شد. مراسم اسکار ٢٠١٧، هشتم اسفند در دالبی‌تیه‌تر لس‌آنجلس برگزار خواهد شد.