وساطت پرزیدنت ترامپ
تنها ساعتی بعد از تماس تلفنی رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا با رهبران قطر، عربستان و امارات، امیر قطر و ولیعهد عربستان برای اولین بار بعد از بحران چهار ماه اخیر با هم تلفنی صحبت کردند.
براساس بیانیه کاخ سفید، دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا درباره بحران قطر با کشورهای عربی روز جمعه با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی، شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر و شیخ محمد بن زائد آل نهیان ولیعهد امارات متحده عربی به طور جداگانه گفت و گو کرد.
آقای ترامپ یک روز بعد از دیدار با امیر کویت که میانجی بین قطر و چهار کشور عربی در واشنگتن با این رهبران کشورهای عربی تماس گرفت. رئیس جمهوری آمریکا روز پنجشنبه خواستار همبستگی کشورهای عضو شورای خلیج فارس برای حفظ ثبات منطقه خاورمیانه و مقابله با مواردی مثل تهدیدهای ایران» شده بود.
برخی رسانه های خبری به نقل از خبرگزاری رسمی قطر از مکالمه تلفنی بامداد شنبه ۱۸ شهریور شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر و محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی بعد از وساطت آمریکا خبر دادند.
چهار کشور عربستان سعودی، امارات، بحرین و مصر از سه ماه پیش ارتباط خود را با قطر قطع کردند و خواستار قطع ارتباط با ایران و قطع کمک به گروههای که به اعتقاد این کشورها تروریستی هستند، شدند. قطر این خواسته ها را رد کرد و کویت از زمان این اختلافات، نقش میانجی بین دو طرف را دارد.
وساطت پرزیدنت ترامپ
تماس رهبران قطر و عربستان در شرایطی انجام شد که پیشتر پرزیدنت دونالد ترامپ خبر داده بود آماده وساطت بین طرفین است.
آقای ترامپ روز پنجشنبه ۱۶ شهریور در حاشیه کنفرانس خبری با امیر کویت که میانجی اختلاف قطر و چهار کشور عربی است، گفته بود من هر کمکی که بتوانم انجام می دهم، تا مشکل حل شود. پیشتر به پادشاه عربستان هم گفتم، اگر بتوانم به عنوان یک میانجی بین قطر و عربستان کاری بکنم، خوشحال می شوم. الان کویت در حال میانجیگری است و اگر نتوانست، من همینجا در کاخ سفید مسئله را حل می کنم.
آقای ترامپ روز جمعه ۱۷ شهریور نیز با امیر قطر تماس گرفت. بعد از این تماس بود که رسانه های قطر خبر از مکالمه تلفنی امیر این کشور با ولیعهد عربستان دادند.
الجزیره گزارش داد که هر دو طرف موافق نشستن بر میز مذاکره برای حل بحران هستند.
مقامات قطر و عربستان توافق کردند دو نماینده برای بحث درباه اختلافات و بررسی راه حل ها منصوب کنند.
اختلافات باقیمانده
قطع ارتباط چهار کشور عربستان سعودی، مصر، امارات و بحرین با قطر تنها یک ماه بعد از سفر پرزیدنت ترامپ به عربستان و تاکید او بر قطع حمایت گروه های تروریستی صورت گرفت.
این چهار کشور می گویند قطر پشتیبان گروه هایی چون حماس و اخوان المسلمین است. این کشور رابطه گرمی با ایران دارد که منافع مشترک شان در حمایت از حماس و برخی دیگر گروههاست. همچنین این کشورها می گویند قطر از طریق تلویزیون الجزیره تریبون گروه های تروریستی شده و برخی از این گروه ها مانند القاعده در دوحه دفتر دارند.
چهار کشور عربی یک ماه بعد از قطع رابطه با قطر، شروط سیزده ماده ای طرح کردند که براساس آن از قطر خواستند روابط دیپلماتیک اش با ایران را تقلیل داده، عوامل شبکه اقتصادی سپاه پاسداران را از قطر اخراج کرده، ارتباطش با اخوان المسلمین و حزب الله را قطع و شبکه خبری دولتی الجزیره را تعطیل کند و به حضور نظامی ترکیه در خاک آن کشور پایان بدهد.
درخواست ها از قطر شامل پرداخت غرامت و ارائه اطلاعات درباره تمام گروه های اپوزیسیون مورد حمایت دوحه هم بود.
قطر همان زمان این شروط را رد کرد و گفت پیش از هر گونه مذاکره محاصره اقتصادی قطر باید شکسته شود.
این کشور همچنین حمایت از گروه های تروریستی را رد می کند و خود را متحد آمریکا در مبارزه با تروریسم می داند.
صدای آمریکا