علت مرگ ستار بهشتی؛ ضربه و فشار روحی بود
بالاخره پس از هشتماه سازمان پزشکی قانونی برای اعلام دلیل مرگ ستار بهشتی، وبلاگنویس بازداشت شده، تصمیمگیری کرد. براساس آخرین نظریه پزشکی قانونی مرگ بر اثر ضربه و فشار روحی به صورت توامان بهعنوان گزارش نهایی به دادسرا ارسال شده است.
احمد شجاعی، رییس سازمان پزشکی قانونی، روز گذشته از اتمام رسیدگی به پرونده ستار بهشتی در این سازمان و اعلام گزارش نهایی کمیسیون پزشکی خبر داد و گفت: در جریان معاینات تخصصی پزشکی قانونی دو نظریه مطرح شد. در نظریه اولیه احتمال مرگ بر اثر فشارهای روحی یا ضربههای وارد شده مطرح شد. اما پس از بررسی این احتمال پزشکان اعلام کردند ضربات وارد شده به ستار بهشتی نوعا کشنده نبوده و نمیتواند منجر به مرگ شده باشد. وی در گفتوگو با «مهر» افزود: این ضربهها به نقاط حساس بدن نیز وارد نشده بود. از سوی دیگر در آزمایشهای سمشناسی نیز هیچ موردی مشاهده نشد که مرگ او را غیرطبیعی نشان دهد.
رییس سازمان پزشکی قانونی خاطرنشان کرد: در نظریه دوم احتمال مرگ بر اثر ضربه و فشار روحی به صورت توامان مطرح شد که پس از بحث درباره این احتمال بهعنوان گزارش نهایی پزشکی قانونی ارسال شد؛ البته پزشکی قانونی نتیجه معاینات خود را اعلام کرده و تصمیمگیری در اینباره بر عهده قضات است. به گفته شجاعی با ارسال گزارش نهایی رسیدگی به این پرونده در پزشکی قانونی پایان یافته است. این در حالی است که جعفریدولتآبادی، دادستان عمومی و انقلاب تهران نیز دیروز از پایان یافتن تحقیقات بازپرس پرونده ستار بهشتی خبر داد و گفت: بهزودی برای متهمان پرونده پس از اخذ آخرین دفاع کیفرخواست صادر خواهد شد.
پیگیری پرونده ستار بهشتی هشتماه قبل با انتشار خبر مرگ او از سوی مجلس و قوهقضاییه آغاز شد. به این ترتیب همچنان که پرونده قضایی تشکیل شده بود مجلس نیز کمیته ویژهای برای بررسی دلایل مرگ وبلاگنویسی که تنها 48 ساعت در بازداشتگاه فتا نگهداری شده بود و پس از آن به بند 350 اوین منتقل شده و جانبهجانآفرین تسلیم کرده بود؛ تشکیل داد. کمیتهای که تا پایان تهیه گزارش، مهدی دواتگری نماینده ویژه آن مسائل مطرح درباره مرگ ستار بهشتی را پیگیری میکرد. در جریان همین پیگیریها بود که گزارش پزشک قانونی مبنی بر مشاهده چندین کبودی روی جسد وبلاگنویس کشته شده در خبرها مطرح شد. درنهایت هم گزارش تهیه شده در کمیسیون امنیت ملی مجلس دو ماه پس از مرگ ستار در حالی در صحن علنی مجلس و در غیاب مهدی دواتگری، تهیهکننده آن، خوانده شد که یک پاراگراف از آن حذف شده بود. علاوه بر آن گزارش درنهایت تصویر روشنی از دلایل مرگ به دست نمیداد زیرا تشریح علت مرگ ستار بهشتی از آن حذف شده بود. با این حال وقتی پاراگراف حذف شده به موضوع انتقاد و اعتراض رسانهها و حتی بعضی نمایندگان مجلس تبدیل شد دواتگری با اعلام اینکه جزییات اقرارهای متهمان در پرونده ستار بهشتی در این گزارش حذف شده است، گفت: اقاریر افسرانی که به دلیل تخطی از وظایفشان درباره پرونده ستار بهشتی دربازداشت هستند در این گزارش درج شده بود که از این گزارش حذف شده است.
اما پیش از قرائت گزارش بعضی نمایندگان مطلع از آن جزییاتی را منتشر کرده بودند. چنانکه منصور حقیقتپور، نایبرییس کمیسیون امنیت ملی یک هفته پیش از آن با اشاره به جزییات گزارش گفته بود: طبق این گزارش، مشخص شده که عناصری از پلیس فتا در انجام ماموریت خود تخلف کردهاند و اقدامات غیرقانونی درباره ضرب و شتم ستار بهشتی انجام دادهاند. اما او با رد این موضوع که مرگ ستار بهشتی بر اثر این ضرب و شتمها بوده گفته بود: البته این ضرب و شتمها آثار خود را بر بدن وی گذاشته بود اما تا زمان مرگ، این کبودیها کمرنگ شده بود. همچنین بررسیهای پزشکی قانونی از تمام اعضای بدن این وبلاگنویس گویای این بود که ستار بهشتی هیچگونه خونریزی داخلی نداشته است. به گفته او گزارش کمیسیون امنیت ملی نظر پزشکی قانونی مبنی بر اینکه علت فوت، «سنگکوب» و «شوک ناشی از دستگیری» بود را تایید میکند. اما پس از همه این اتفاقات آنچه از سوی خانواده و وکیل ستار بهشتی و نیز رسانهها پیگیری میشد پرسش درباره چرایی صادر نشدن کیفرخواست و تشکیل دادگاه متهمان پرونده این وبلاگنویس بود. پورفاضل، وکیل اولیایدم ستار بهشتی، بارها اعلام کرد که دادسرای رسیدگیکننده به پرونده با وجود تکمیل شدن تحقیقات از ارسال پرونده استنکاف میکند. اما پیگیری خبرنگاران و پرسش آنها از سخنگوی قوهقضاییه با پاسخی متفاوت مواجه میشد.
محسنیاژهای چندینبار اعلام کرد که دلیل معوق ماندن پرونده، دقتی است که بازپرس پرونده برای کشف حقیقت انجام میدهد. او در نخستین نشست خبری سال 92 از برگزاری جلسهای خبر داد که بازپرس با پزشکان قانونی مرتبط با پرونده و نیز متخصصان خارج از آن برگزار کرد. اما هفته پیش در حالی که همچنان خبری از عاقبت پرونده ستار بهشتی نبود سخنگوی قوهقضاییه اعلام کرد پزشکی قانونی ضرب و شتم را از علل مرگ ستار ندانسته و درباره تاثیر ضربه و فشار روانی توامان در مرگ او نیز مردد است،ردیدی که سازمان پزشکی قانونی دیروز از آن بیرون آمد. چشم انتظاری برای برگزاری دادگاه متهمان پرونده ستار بهشتی به پایان خود نزدیک میشود. ستار بهشتی، وبلاگنویس 35 ساله 18 آبان سال 91 از منزل خود در شهرستان رباطکریم توسط پلیس ویژه فناوری اطلاعات (فتا) دستگیر و پس از بازجویی اولیه با صدور قرار قانونی به زندان اوین منتقل شد. اما پس از بازگشت به بازداشتگاه فتا برای
تکمیل تحقیقات روز شنبه 20 آبان در بازداشتگاه مذکور فوت کرد. رییس پلیس فتای تهران پس از انتشار خبر این اتفاق برکنار شد.
روزنامه بهار
صدور کیفرخواست برای برای متهمان پرونده مرگ ستار بهشتی
دادستان تهران اعلام کرد پرونده ستار بهشتی بهزودی روانه دادگاه میشود. عباس جعفریدولتآبادی در پاسخ به سوالی درباره اینکه «رییس سازمان پزشکیقانونی اعلام کرده ما نتیجه مرگ ستار بهشتی را اعلام کردهایم و کیفرخواست باید صادر شود»، گفت: «تحقیقات بازپرس این پرونده به اتمام رسیده و بازپرس در حال گرفتن اخذ آخرین دفاع از متهمان این پرونده است و بهزودی اظهارنظر نهایی درباره این پرونده را خواهد کرد تا انشاءالله این پرونده به دادگاه برود.»
دادستان عمومی و انقلاب تهران که دیروز در حاشیه مراسم تودیع و معارفه، سرپرست دادسرای جرایم رایانهای و فناوری ارتباطات به پرسشهای خبرنگاران درباره موضوعات و پروندههای مختلف مطرح در قوهقضاییه پاسخ داد.
جعفریدولتآبادی با بیان اینکه انتخابات با کمترین حادثه و مشکل امنیتی برگزار شد، گفت: براساس آمار موجود در روزهای آخر انتخابات حدود یکمیلیارد پیامک ردوبدل شده که نشان میدهد تبلیغات از شکل محیطی به شکل مجازی تبدیل شده است. او دادستانی تهران را بهترین حامی رسانهها و گردانندگان وبلاگها و سایتهای خبری بهشرط حرکت آنها در چارچوب قانون دانست، اما تاکید کرد: زمانی که در سایتها و وبلاگها اخبار خلاف واقع منتشر میشود دادستانی موظف به برخورد است. ما نمیتوانیم نسبت به هتک حرمت و همچنین تخریبها ساکت باشیم و اقدامی انجام ندهیم. دولتآبادی همچنین در پاسخ به سوالی درباره وضعیت دیپلمات ایرانی بازداشتشده نیز گفت: تحقیقات درباره این پرونده به انتهای مسیر رسیده است. براساس اطلاعات بنده بازپرس پرونده بهزودی درباره این پرونده تصمیم لازم را خواهد گرفت و تعیینتکلیف خواهد شد. دادستان درباره شکایت دولت از دو نماینده مجلس تصریح کرد: این پرونده بهتازگی به دادسرا ارجاع شده است و تحقیقات درباره آن آغاز شده، ولی این موضوع زمانبر است. وی درباره آخرین وضعیت پرونده مهدی هاشمی با بیان اینکه بازپرس پرونده در این زمینه تحقیقات خوبی را آغاز کرده است، گفت: تلاش شده است تا تمام نقایصی را که قاضی پرونده به آنها اشاره کرده، مرتفع کند.
وی درباره پرونده فائزه هاشمی نیز گفت: پروندهای که موسوم به اخلال در نظم زندان بود در مردادماه امسال نوبت رسیدگی دارد. دادستان تهران همچنین درباره پرونده سعید مرتضوی، دادستان سابق تهران، از اظهارنظر درباره حکم صادرشده خودداری کرد و گفت: پروندهها در دادسرای تهران در جریان است و هرگاه به نتیجه منجر شود درباره آن اطلاعرسانی خواهد شد. جعفریدولتآبادی درباره اعتراض مداحان به احکام صادرشده نیز گفت: دادگاه تجدید نظر برای رسیدگی به این اعتراض مداحان در مردادماه تشکیل خواهد شد.
دادستان تهران درباره پرونده «ف- ل» برادر یکی از مسئولان نیز گفت: از آخرین متهم این پرونده تحقیقات انجام شد و بهزودی این پرونده نیز به سرانجام خواهد رسید. البته جعفریدولتآبادی درباره پرونده برادر یکی دیگر از مسئولان به نام «ج- ل» سکوت کرده و گفت: نباید تا قبل از مشخصشدن پروندهها اسم افراد برده شود. جعفریدولتآبادی همچنین در پاسخ به سوالی درباره پرونده ساخت تالارهای بینالمللی کیش (تخلف 450میلیاردیورویی) و ارجاع این پرونده از سوی سازمان بازرسی به دادسرای تهران گفت: این پرونده در دادسرای کارکنان دولت به جریان افتاده است و تحقیقات در اینباره ادامه دارد. جعفریدولتآبادی درباره پرونده متهمان ترورهای هستهای نیز گفت: بیش از 20نفر در این پرونده دستگیر شدهاند و برای آنها کیفرخواست صادر شده است که حدود 18نفر از آنها در دادگاه محاکمه شدهاند. دادستان تهران درباره پرونده 32خبرنگار بازداشتشده گفت: این پرونده مفتوح است و رسیدگی به آن ادامه دارد. وی با گلایه از رسانهها، درباره نپرداختن به کار بزرگ دستگاه قضایی در برخورد با این فساد گفت: رسانهها اگر جایی، کار منفی صورت بگیرد آن را منتشر میکنند، اما به اقدامات خوب نمیپردازند. در پرونده آقای «ج»، مدیرعامل سابق یکی از بانکها، هم پرونده به صدور کیفرخواست منجر شده و در نوبت رسیدگی در دادگاه است. دادستان تهران درباره وضعیت پرونده سلطان پتروشیمی نیز گفت: متهم اصلی این پرونده بازداشت شده است و تحقیقات درباره آن همچنان ادامه دارد. به گفته دادستان تهران همچنان تحقیقات
درباره شکایت دولت از علی مطهری و شهردار تهران نیز ادامه دارد.
بهار