به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



پنجشنبه، تیر ۱۳، ۱۳۹۲

"مرسی" به "مبارک" پیوست

درپی افزایش فشار مردم، نظامیان رییس‌جمهور مصر را برکنار کردند

همیشه پیش از آن که فکر کنی اتفاق می‌افتد. «محمد محمد مرسی» نخستین رییس جمهوری منتخب مصر در سالگرد به قدرت رسیدنش، پس از چند هفته تظاهرات و تحصن مخالفان، با حکم ارتش برکنار شد. شگفتی تاریخ این که میلیون‌ها مصری شب گذشته را در خیابان‌های قاهره و دیگر شهرهای این کشور به جشن و پایکوبی برای پیروزی چیزی سپری کردند که از سوی هواداران «اخوان المسلمین» کودتا توصیف شده است.
از بعد از ظهر دیروز، شایعه سرنگونی مرسی، دهان به دهان و از زبان رسانه‌ها همه گیر شده بود. گویی همه مصر نفس را در سینه حبس کرده و در انتظار شنیدن بیانیه‌ای بود که قرار بود از سوی ارتش منتشر شود. یک روز پیش از آن مرسی در تلویزیون حاضر شده بود و خطاب به معترضان سخن گفته بود. سخنرانی که با واکنش منفی مخالفان روبرو شد. درست به همین دلیل بود که ژنرال «سیسی» فرمانده ارتش مصر به هنگام خواندن بیانیه ارتش، از سخنرانی مرسی به شدت انتقاد کرد.
شیخ الازهر، پاپ تواضروس دوم، رهبر مسیحیان قبطی مصر، محمد البرادعی، رهبران حزب سلفی نور و رهبران جنبش «تمرد» در سالنی که بیانیه ارتش در آن خوانده می‌شد، حضور داشتند. فرمانده ارتش گفت: «ما پیام مصر را دریافت کرده‌ایم. ارتش احساس کرد که مردم مصر درخواست کمک کرده‌اند، نه برای حکومت بلکه برای خدمت. ما نمی‌توانیم به مسئولیت‌های خود در قبال مردم عمل نکنیم.» و سرانجام ضربه نهایی؛ «قانون اساسی به حال تعلیق در آمده است. انتخابات جدیدی در کشور برگزار خواهد شد، رئیس دادگاه قانون اساسی به عنوان رئیس جمهور موقت مصر فعالیت خواهد کرد.»
جمعیت حاضر در میدان تحریر با شنیدن بیانیه ارتش به شادمانی پرداختند. این در حالی است که پیش از آن ارتش تمام راه‌های منتهی به کاخ ریاست جمهوری را مسدود کرده بود. ظاهرا اخوان به آسانی حاضر به پذیرش حکم برکناری مرسی نیست. خبرنگاران می‌گویند پیام صوتی محمد مرسی با بلندگو در شهرک نصر قاهره، که طرفدارانش در آن تجمع کرده ‌بودند پخش شده است. رییس جمهوری سرنگون شده مصر که تا لحظه تنظیم این خبر از محل و وضعیت او گزارش موثقی منتشر نشده است در صفحه فیس بوک خود ضمن محکوم کردن بیانیه ارتش، آن را یک کودتای نظامی خواند.
مرسی تیر ماه ۱۳۹۱ با اختلاف اندکی برنده انتخابات ریاست جمهوری اعلام شده بود. یک سال بعد اما ورق کاملا برگشت و جهان سیاست، روی تلخ خود را به رییس جمهوری اسلامگرا نشان داqد. مصری‌هایی که در نخستین روزها، «هزاران» و در چند روز گذشته «میلیون‌ها» تن توصیف می‌شدند، سرشار از خشم و سر خوردگی به میدان «التحریر» - میعادگاه انقلاب – بازگشتند. معترضان از آنچه «اقتدار طلبی» اخوان المسلمین می‌نامیدند به ستوه آمده و خواستار بازگشت انقلاب به دست صاحبان اصلی خود شدند. آنان مدعی هستند اخوان و هوادارانش، غایبان کارزار سرنگونی «حسنی مبارک» بوده‌اند و با فرصت طلبی بر واگن نخست قطار انقلاب سوار شده‌اند.
«عدلی منصور» رئیس جمهوری منصوب نظامیان مصر، پیش از این رئیس دادگاه قانون اساسی بود. او که ۶۸ سال دارد یک ماه پیش از سوی مرسی به این سمت گمارده شده بود.در این میان برخی واکنش‌ها به اعلام خبر سرنگونی مرسی در نوع خود جالب توجه بود. از جمله بشار اسد رییس جمهوری سوریه، به تلویزیون دولتی این کشور گفت: «هر کسی که از دین برای مقاصد سیاسی استفاده کند سقوط خواهد کرد.»
چهره آرام مصریان سر به زیر و مطیع، اکنون مدت‌ها است که به تاریخ پیوسته است؛ آنان در کمتر از دو سال و نیم، دو رییس‌جمهوری را سرنگون کرده‌اند و نبض انقلاب در میدان‌های مصر همچنان تند می‌زند. شاید مرسی آخرین کسی نباشد که به عاقبت «محاکمه در خیابان» دچار می‌شود...
شرق