بولیوی، ونزوئلا و نیکاراگوئه، به ادوارد اسنودن، پناهندگی می دهند
نیکلاس مادورو، رئيس جمهور ونزوئلا، و دانیل اورتگا، رئیس جمهور نیکاراگوئه، روز جمعه (۵ ژوئیه/۱۴ تیرماه) بهطور همزمان اعلام کردند که حاضرند به ادوارد اسنودن، همکار سابق آژانس امنیت ملی آمریکا، پناهندگی اعطا نمایند.
بولیوی نیز امروز آمادگی خود را اعلام داشت.
بولیوی نیز امروز آمادگی خود را اعلام داشت.
نیکلاس مادورو بعد از ظهر روز جمعه در جریان یک رژه نظامی در کاراکاس گفت: «به عنوان رئیس جمهور و رئيس دولت ونزوئلا اعلام میکنم که ما تصمیم گرفتیم به شهروند ایالات متحده آمریکا، ادوارد اسنودن، پناهندگی انساندوستانه اعطا کنیم.»
مادورو تاکید کرد که اسنودن باید در برابر پیگرد مورد حمایت قرار گیرد؛ پیگردی که به زعم وی، "امپراتوری قدرتمند جهان علیه جوانی راه انداخته که جز حقیقت چیزی نگفته است".
رئيس جمهور ونزوئلا افزود: «اسنودن باید به سرزمین "بولیوار" و "چاوز" بیاید و آزاد از پیگرد امپریالیسم آمریکای شمالی زندگی کند.»
سیمون بولیوار از فرماندهان مبارزات استقلالخواهی مردم ونزوئلا علیه استعمار اسپانیا در اوایل قرن نوزدهم بود. هوگو چاوز نیز رئیس جمهور چپگرا و ضدآمریکایی ونزوئلا بود که در ماه مارس گذشته (۲۰۱۳) در اثر سرطان درگذشت.
تقریبا همزمان با ونزوئلا، دانیل اورتگا، رئیس جمهور نیکاراگوئه، نیز اعلام کرد که سفارت کشورش در مسکو تقاضایی از اسنودن برای پناهندگی را دریافت کرده است.
اورتگا افزود که کشورش با علاقه این تقاضا را میپذیرد و "اگر شرایط اجازه دهد" به اسنودن پناهندگی خواهد داد. اورتگا درباره "شرایط" اعطای پناهندگی به اسنودن توضیح بیشتری نداد.
رئیس جمهور نیکاراگوئه گفت: «ما حق داریم به فردی کمک کنیم که مشخص کرده است که چگونه آمریکا در تمام جهان، بهویژه در میان متحدان اروپایی خود، در حال جاسوسی است.»
نیکاراگوئه و ونزوئلا در کنار اکوادور و بولیوی، کشورهای دارای حکومتهای چپگرا هستند. هم مادورو و هم اورتگا از منتقدان سرسخت آمریکا به شمار میروند. رهبران هر دو کشور ایالات متحده آمریکا را "لانه شیاطین" مینامند و با اعطاء پناهندگی به اسنودن، واشنگتن را به چالش کشیدهاند.
هنوز روشن نیست که واکنش ادوارد اسنودن به پذیرش تقاضای پناهندگیاش از سوی ونزوئلا و نیکاراگوئه چه خواهد بود. ادوارد اسنودن که برای افشای عملیات عظیم و محرمانه جاسوسی توسط آژانس امنیت ملی آمریکا ابتدا به هنگکنگ رفته بود، ظاهرا در بخش ترانزیت فرودگاه مسکو به سر میبرد.
این جوان ۲۹ ساله و متخصص شبکههای کامپیوتری، اوایل ماه ژوئن اطلاعات مربوط به شبکه عظیم جاسوسی دیجیتال آمریکا، موسوم به "پریزم" را در اختیار روزنامههای "گاردین" و "واشنگتن پست" قرار داد.
دولت آمریکا ادوارد اسنودن را به "خیانت" و "افشای اسناد محرمانه" متهم کرده و مدعی است که با اقدامات او، امنیت ملی آمریکا به خطر افتاده است. در مقابل، این متخصص کامپیوتر گفته است که بهرغم خطرات، تنها به دلیل "حراست از حقوق پایهای شهروندان جهان" دست به افشاگری زده است.
روز چهارشنبه (۳ ژوئیه/۱۲ تیرماه) هواپیمای اووه مورالس، رئيسجمهوری بولیوی که از مسکو رهسپار لاپاز، پایتخت بولیوی بود، به علت شایعه حضور ادوارد اسنودن در این هواپیما، ناچار به ۱۳ ساعت توقف اجباری در وین شد.
دویچه وله