در پی امضای بیانیهی لوزان در دوم آوریل، باراک اوباما به سران کشورهای عربی منطقه اطمینان داد که همچنان "علیه بیثباتیهای ناشی از اقدامات ایران در منطقه" با آنان همکاری خواهد کرد.
سخنگوی کاخ سفید روز جمعه در این رابطه گفت که آمریکا با ایران توافقی که امنیت اسراییل را تهدید کند، امضا نخواهد کرد. به گفتهی وی، "نگرانیهایی که اوباما در رابطه با سیاستهای ایران در منطقه داشته"، همچنان باقی هستند.
بنا بر گزارش خبرگزاریها، باراک اوباما، رییس جمهور آمریکا، روز جمعه (۳ آوریل/ ۱۴ اسفند) با سران کشورهای بحرین، کویت، قطر و امارات متحدهی عربی در خصوص موافقتنامهی لوزاندربارهی برنامهی اتمی ایران تلفنی گفتوگو کرد.
به گفتهی سخنگوی کاخ سفید، وی در این تماس تلفنی روشن ساخت که بیانیهی لوزان تا زمانی که تمام جزییات آن مشخص نشده، به معنای توافق قطعی با مقامات جمهوری اسلامی ایران نیست.
بیانیه لوزان، روز دوم آوریل، از سوی هیئت ذاکرهکنندهی ایران و نمایندگان گروه موسوم به ۱+۵ (آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان) در لوزان سوئیس به امضا رسید. این بیانیه، چارچوب توافق نهایی غرب با تهران را تعیین میکند. این قرارداد قرار است تا پایان ژوئن ۲۰۱۵ تنظیم شود و به ۱۲ سال مناقشهی هستهای میان ایران و کشورهای غربی پایان دهد.
موارد قابل تفسیر موافتنامه
در بیانیهی لوزان آمده است که پس از امضای توافقنامهی نهایی و در پی صدور قطعنامهای از سوی شورای امنیت، «کلیهی قطعنامههای پیشین مرتبط با موضوع هستهای ایران لغو خواهد شد و برخی تدابیر محدودکنندهی مشخص، برای مدت زمانی معین که مورد توافق طرفین قرار میگیرد، منظور خواهد شد.»
در این بیانیه همچنین تاکید شده است که "ایالات متحده، تحریمهای مالی و اقتصادی مرتبط با پروندهی اتمی جمهوری اسلامی را همزمان با اجرای تعهدات عمدهی هستهای ایران و در پی ارزیابی و تایید آژانس بینالمللی انرژی اتمی، متوقف خواهد کرد".
لغو فوری و کامل تحریمها یکی از اصلیترین خواستهای ایران در گفتوگوهای هستهای با غرب بود.
ثبات منطقه
سخنگوی کاخ سفید، هم چنین در رابطه با تماس تلفنی رییس جمهور آمریکا با سران کشورهای منطقه گفت که «اوباما تاکید کرده که آمریکا همچنان علیه عدم ثبات ناشی از اقدامات ایران در منطقه با متحدان خود همکاری خواهد کرد.» این سخنگو سپس افزود که قرار است رهبران کشورهای عربی منطقه به دعوت اوباما برای گفتوگو دربارهی بیانیهی لوزان به کمپ دیوید سفر کنند.
انتقاد اسراییل
امضای بیانیهی لوزان، پیشتر نیز از سوی بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسراییل، مورد انتقاد قرار گرفته بود. او روز جمعه (۳ آوریل) ضمن ابراز نگرانی شدید خود در این زمینه گفت، هرگونه توافق نهایی با ایران باید با به رسمیت شناختن موجودیت اسراییل از سوی این کشور همراه باشد. نتانیاهو این توافقنامه را خطری جدی برای منطقه و جهان خواند.
سخنگوی کاخ سفید روز جمعه در این رابطه گفت که آمریکا با ایران توافقی که امنیت اسراییل را تهدید کند، امضا نخواهد کرد. به گفتهی وی، "نگرانیهایی که اوباما در رابطه با سیاستهای ایران در منطقه داشته"، همچنان باقی هستند.
دویچه وله فارسی