"نامزدی" در این استان مرسوم نیست
طلاق از جمله آسیبهای اجتماعی است که روند رشد صعودی آن بر نگرانیها در جامعه دامن میزند. دلایل عمده طلاق عبارت از اختلافات میان زوج، اعتیاد، خشونت، بیکاری و مشکلات اقتصادی، همسرآزاری، دخالتهای اطرافیان، اختلالات روانی، بدبینی و ... هستند.
زنگ خطر افزایش آمار طلاق در ایران، از سالها پیش به صدا در آمده است؛ اما آنچه بر نگرانیها افزوده، افزایش آمار رسمی طلاق در سه سال اول زندگی است. بررسی آمار منتشر شده از سوی سازمان ثبت و احوال ایران نشان میدهد، بیشترین آمار طلاق مربوط به سال اول زندگی مشترک است که این روند رشد صعودی با بالارفتن سالهای زندگی مشترک رو به کاهش میگذارد.
استان تهران با جمعیتی بیش از ۱۲ میلیون نفر، رکورددار میزان طلاق در کشور است. استان خراسان جنوبی و اصفهان هم در ردههای دوم و سوم قرار دارند.
رواج پدیده اجتماعی طلاق که در دهههای گذشته بیشتر به شهرهای بزرگ در ایران محدود میشد، در سالهای اخیر، استانهای مختلف کشور، شهرهای کوچک و روستاها را نیز مورد هدف قرار داده است.
استان ایلام رکورددار کوتاهترین زمان زندگی مشترک
استان ایلام، با جمعیتی کمتر از٦٠٠هزار نفر، رکورد آمار طلاق با «کوتاهترین زمان زندگی مشترک» را از آن خود کرده است.
معاون امور اجتماعی بهزیستی استان ایلام میگوید: عمده این طلاقها در ۲ تا ۳ سال نخست زندگی مشترک انجام شده است. این مقام سازمان بهزیستی استان ایلام هم که همچون کارشناسان اجتماعی بر لزوم آشنایی میان زن و مرد در دوران پیش از ازدواج تأکید دارد، میافزاید: دوره نامزدی و آشنایی میان خانوادهها در این استان مرسوم نیست و خانوادهها پس از یک دوران کوتاه آشنایی، دختر و پسر را به عقد رسمی یکدیگر درمیآورند.
ضرورت فرهنگسازی برای احیاء دوران آشنایی پیش از ازدواج
عدم شناخت کافی میان زوجها که بر رشد طلاق در جامعه دامن میزند، بر ضرورت فرهنگسازی در میان خانوادهها و تأکید بر لزوم آشنایی پیش از ازدواج و آنچه در فرهنگ ایرانی با نام "دوران نامزدی" مرسوم است می افزاید.
انجام مشاوره پیش از ازدواج، از جمله مواردی است که به منظور پایداری ازدواج و عبور از بحرانهای سالهای نخست زندگی توصیه میشود، زیرا که به عقیده کارشناسان، عمدهترین دلایل طلاق در سالهای اول زندگی در نتیجه عدم شناخت کافی میان دختر و پسر است.
گرچه وجود عشق، صمیمیت و تعهد از جمله مؤلفههای ضروری ازدواج است و در صورتی که هر یک از این مولفهها وجود نداشته باشند، زندگی مشترک مختل و در نهایت به طلاق می تواند منجر شود اما شناخت کامل میان دختر و پسر پیش از ازدواج به ویژه با کسب آموزشهای لازم، زمینه را برای آغاز یک زندگی مشترک واقعی و برخورد و تعامل مناسب با یکدیگر فراهم می سازد.
رادیو فرانسه