خودرو زرهپوش پلگذار ساخت آلمان |
آلمان پس از آمریکا و روسیه بزرگترین صادرکننده جنگافزار در سال ۲۰۱۵ بوده است. مطابق گزارشها خریداران یک سوم از تجهیزات نظامی ساخت آلمان کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا بودهاند.
هلموت اشمیت حدود دو سال پیش جایگاه آلمان در میان صادرکنندگان جنگافزار در سال ۲۰۱۳ را "یک رسوایی" خواند و در هفتهنامه "دی تسایت" نوشت: «آلمان در حال حاضر سومین صادرکننده اسلحه در جهان پس از آمریکا و روسیه و پیش از چین، ژاپن، فرانسه و انگلیس است.»
صدراعظم سابق آلمان که نوامبر سال گذشته (۲۰۱۵) درگذشت این موضوع را نگرانکننده خوانده و از دولت ائتلافی آلمان خواستار توقف این روند شده بود.
مطابق گزارشی که خبرگزاری آلمان در روز دوشنبه (۱۳ ژوئن/ ۲۴ خرداد ۹۵) منتشر کرده، این کشور که یک سال بعد به جایگاه پنجم سقوط کرده بود در سال ۲۰۱۵ بار دیگر در ردیف سومین صادرکننده جنگافزار در جهان قرار گرفت.
بیشتر بخوانید: افزایش مخالفتها در آلمان با صدور سلاح به عربستان سعودی
فرانسه جای آلمان را میگیرد
بنابر این گزارش، مشتری نزدیک به یک سوم (۲۹ درصد) تجهیزات نظامی صادر شده از آلمان کشورهای عربستان سعودی، الجزایر، مصر و قطر بودهاند که هر یک به نوعی درگیر بحرانهای منطقه خاورمیانه و شمال افریقا هستند.
خبرگزاری آلمان با استناد به گزارش سالانه موسسه "Jane`s" میافزاید، صنایع نظامی آلمان در سال گذشته میلادی حدود ۴ میلیارد و ۷۸۰ میلیون دلار جنگافزار صادر کردهاند.
این موسسه بریتانیایی که به انتشار نشریات تخصصی نظامی و رد و بدل کردن اطلاعات در این زمینه مشهور است برآورد کرده که کشورهای شمال آفریقا و خاورمیانه در سال ۲۰۱۸ مقصد ۴۰ درصد از جنگافزارهای صادراتی آلمان باشند و این میزان در سالهای بعد به ۲۸ درصد کاهش یابد.
بن مورس، نویسنده گزارش موسسه یادشده میگوید آلمان در سال جاری در رتبه چهارم قرار خواهد گرفت اما این امر به معنای کاهش صادرات این کشور نخواهد بود و علت آن افزایش صادرات فرانسه است.
بیشتر بخوانید: ناو جنگی میسترال فرانسه به مصر تحویل داده شد
عربستان پیشتاز واردات جنگافزار
تحلیلگر موسسه "Jane`s" قرار گرفتن آلمان در رتبه چهارمین صادرکننده جنگافزار در سال ۲۰۱۶ را با برنامههای فرانسه مرتبط میداند که "تجدید حیات" صنایع نظامی خود را در دستور کار دارد.
بن مورس پیشبینی میکند که میزان صادرات جنگافزار فرانسه در سال جاری به حدود ۶ میلیارد دلار برسد و این کشور در سال ۲۰۱۸ جای روسیه در این تجارت را بگیرد.
گزارش سالانه موسسه "Jane`s" نشان میدهد که عربستان سعودی همچنان بزرگترین واردکننده تجهیزات نظامی در جهان است.
عربستان سال گذشته ۹ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار صرف خرید جنگافزار و تجهیزات نظامی کرده و انتظار میرود این میزان امسال از ده میلیارد دلار اندکی فراتر رود.
اهداف استراتژیک خریدهای نظامی
به گزارش خبرگزاری آلمان، هند و امارات متحده عربی پس از عربستان در جایگاه دوم و سوم واردکنندگان اصلی جنگافزار جهان قرار دارند.
به رغم کاهش شدید درآمدهای نفتی کشورهای حوزه خلیج فارس، برآورد میشود امارات امسال ۳ میلیارد دلار صرف خرید تجهیزات نظامی کند.
به گفتهی بن مورس، برخلاف کشورهایی مانند روسیه و عمان، برای عربستان و امارات کاهش درآمدهای نفتی به معنای کم کردن بودجه دفاعی نیست.
او به خبرگزاری آلمان گفت، تجهیزاتی که کشورهای عربی سفارش میدهند تا حدود زیادی اهداف استراتژیک و چشمانداز ارتباط و همکاری با متحدانشان را آشکار میکند.
بر این اساس سرمایهگذاری عربستان، قطر و امارات در تجهیزات ردیابی و تجسسی میتواند به تمایل آنها به قطع وابستگی به متحد امنیتی درازمدتشان، ایالات متحده آمریکا تعبیر شود.
بیشتر بخوانید: انتقاد از دولت آلمان به دلیل ارسال تانک به قطر
اعتراض و انتقاد در آلمان
کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و مصر در سالهای اخیر سرمایهگذاری در تجهیزات و فناوریهایی را افزایش دادهاند که برای اهدافی فراتر از دفاع از تمامیت ارضی طراحی شدهاند.
برخی تحلیلگران معتقدند تمرکز این کشورها بر خرید جنگافزارهای هدایتشونده و دقیق حکایت از آماده شدن برای مناقشههایی دارد که "در آنها این مسئله نیز مهم است که برای از دست ندادن حمایت مردمی، تلفات غیرنظامیان به حداقل ممکن کاهش داده شود".
انتظار میرود بازگشت آلمان به جایگاه سوم صادرکنندگان جنگافزار بار دیگر با اعتراض و انتقاد شدید احزاب اپوزیسیون در پارلمان فدرال این کشور (بوندستاگ) روبرو شود.
فروش سلاح و تجهیزات نظامی آلمان به کشورهای نقضکننده حقوق بشر و حکومتهایی که به اعمال سیاستهای سرکوبگرانه در داخل و خارج متهم هستند همواره دولت را با چالش و واکنشهای تند روبرو کرده است.
در روزهای ابتدایی سال جاری میلادی و پس از اعدام تعدادی از مخالفان و معترضان در عربستان، شماری از سیاستمداران آلمان خواستار توقف فروش جنگافزار به این کشور و تجدید نظر در رابطه با ریاض شدند.
دویچه وله
دویچه وله