به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



چهارشنبه، تیر ۰۲، ۱۳۹۵

جوانان صحنه‌گردان عرصه سياسي رم

پنج ستاره‌ها، نخست‌وزير ايتاليا را شوكه كردند 
ويرجينيا راگي  با ٦٧ درصد آرا  در دور دوم انتخابات محلي، شهردار رم شد

گروه جهان| تئو رنتسي، نخست وزير ايتاليا شرايط سختي را پشت سر مي‌گذراند. او در انتخابات محلي در رم و تورين شكست خورد. شكستي كه شانس او را براي برنده شدن در همه‌پرسي اصلاح قانون اساسي در ماه اكتبر كاهش مي‌دهد. نتيجه اين انتخابات مشخص كرد كه رنتسي انتخابات پايتخت ايتاليا را به حزب «پنج ستاره» واگذار كرد و ويرجينيا راگي ٣٧ ساله توانست براي نخستين بار به عنوان شهردار زن پايتخت ايتاليا معرفي شود.

ويرجينيا راگي كه توانست ٦٧درصد آرا را در دور دوم انتخابات محلي رم به دست آورد در جمع هواداران خود گفت: ما كار را براي بازگرداندن مشروعيت و شفافيت به نهادهاي اين شهر آغاز مي‌كنيم.  با اين حال اگرچه متئو رنتسي يك شكست جدي را در پايتخت متحمل شد اما نتايج ميلان و بولونيا تسلي‌بخش رنتسي بود و در اين دو منطقه توانست پيروز ميدان شود. ميلان به عنوان پايتخت مالي ايتاليا از اهميت خاصي براي دولت برخوردار است. 

با اين وجود نخست وزير ايتاليا پس از مشخص شدن نتيجه انتخابات اعلام كرد كه قصد استعفا ندارد و در عوض قصد دارد تا انرژي و كار خود را معطوف به همه‌پرسي اصلاح قانون اساسي كند تا به دوره بي‌ثباتي دولت در ايتاليا خاتمه دهد و قدرت را از سناي ايتاليا براي تغيير دولت بگيرد. اما نتايج انتخابات در رم و تورين نشان داد كه ممكن است تلاش رنتسي براي گرد هم آوردن مردم پشت سر خود براي اجراي اصلاحات قانون اساسي به نتيجه نرسد و عملا متئو رنتسي و حزب دموكراتيك ايتاليا تمام تلاش‌هايش به شكست منجر شود.  

متئو رنتسي در حالي در فوريه ٢٠١٤ براي احياي ايتاليا پا به دفتر نخست وزيري گذاشت كه پيش از وي دولت‌هاي بدون دوام يك به يك كابينه‌هاي‌شان از هم مي‌پاشيد و آينده سياسي ايتاليا را به خطر انداخته بود. رنتسي با وجود جواني پس از سال‌ها ركود با وعده رشد اقتصادي و اشتغال سر كار آمد و تا حدودي توانست به اين وعده‌ها جامه عمل بپوشاند اما حجم ركود در اتحاديه اروپا به حدي وسيع شده كه شايد اين تلاش‌ها به مانند قبل ديده نشود.  

پس از مشخص شدن نتايج اين انتخابات حزب دموكراتيك در بيانيه‌اي تلويزيوني رسما اعلام كرد كه نتايج انتخابات در رم و تورين يك شكست جدي و روشن براي نامزدهاي حزب بود. متئو ريچي، معاون رييس حزب دموكراتيك نيز گفت: حزب قصد دارد تا نتايج اين انتخابات را با جديت مورد تجزيه و تحليل قرار دهد و سازماندهي مجدد در اركان حزب را براي انتخابات آينده انجام دهد. ريچي با اشاره به اختلافات دروني حزب گفت: حزب نياز به يك سازماندهي قوي‌تر دارد تا بتواند به رنتسي كمك كند. شكست حزب دموكراتيك در رم پس از آن اتفاق افتاد كه در طول سه سال گذشته انتقادات شديدي به عملكرد مديريت شهري صورت گرفت و در نهايت شهردار مجبور شد در سال ٢٠١٥پس از يك رسوايي مالي از سمت خود استعفا دهد.  اما از طرفي ديگر از دست دادن تورين به عنوان يك دژ مستحكم براي چپ‌هاي ميانه و خانه خودروسازي فيات يك شوك بزرگ به حساب مي‌آيد. 
در اين رقابت پيرو فاسينو به عنوان يك سياستمدار كهنه‌كار حزب دموكرات در رقابت با كيار آپندينو٣١ ساله رقابت را واگذار كرد كه اين موضوع يك شكست بد براي حزب دموكراتيك به حساب مي‌آيد. 
كيار آپندينو٣١ ساله، شهردار تورین شد 
ماسيمو فرانكو، مفسر سياسي ايتاليايي مي‌گويد: بي‌اهميت جلوه دادن شكست‌ها براي حزب دموكراتيك بسيار سخت خواهد بود. وي مي‌افزايد كه اين راي به وضوح تضعيف موقعيت رنتسي در ايتاليا را به نمايش مي‌گذارد.

جذابيت پنج ستاره

حزب پنج ستاره، هفت سال پيش توسط كمدين مشهور ايتاليايي بپه گريلو تاسيس شد كه تاكنون كنترل تعداد انگشت‌شماري از شهرهاي متوسط و كوچك را در اختيار داشت اما حالا پيروزي در رم و تورين مي‌تواند سكوي پرشي براي پيروزي در انتخابات ملي باشد كه در سال ٢٠١٨برگزار خواهد شد.  گريلو در طول هجده ماه گذشته اندكي از خط مقدم سياست تا زمان برگزاري انتخابات عقب نشست و عملا با حزب خود نسل جديدي از رهبران سياسي را به جامعه معرفي كرد و با چهره‌اي معتدل درخواست براي يك تجديدنظر جدي و گسترده در كشور را نيز مطرح كرد. از طرفي تظاهرات‌هاي پنج ستاره در برابر فساد در زندگي عمومي ايتاليايي‌ها به عنوان يك اصل براي اين حزب باقي مانده است. حال تحليلگران معتقدند كه اين حزب از يك حزب معترض در حال بزرگ‌تر شدن است و بايد پيشنهادات و طرح‌هاي خود را به اجرا بگذارد. اين حزب وعده داده بود تا از درآمد براي فقرا حمايت كند، براي فراريان از پرداخت ماليات، جريمه‌هاي سنگين وضع كند و خصوصي‌سازي بيشتري در شركت‌هاي دولتي انجام دهد و براي كسب و كارهاي كوچك ماليات‌ها را كاهش دهد. با اين حال اما در سراسر كشور ايتاليا ميزان مشاركت به‌شدت كاهش يافته كه نشان از يك سرخوردگي جدي رو به رشد در ميان ايتاليايي‌هاست. در انتخابات اخير تنها ٥/٥٠درصد از واجدان شرايط در انتخابات شركت كردند.
روزنامه اعتماد