بازگشت به دوران جنگ سرد
دولت دونالد ترامپ در حال کار برای یک سیاست اصلاحشده تسلیحات هستهای است که قرار است به طرزی سرنوشتساز به دوران خلع سلاح هستهای بعد از زمان جنگ سرد پایان داده و منجر به تقویت زرادخانه هستهای آمریکا و تسهیل شرایط استفاده از این تسلیحات شود.
به گزارش ایسنا، به نقل از روزنامه گاردین، در ماه سپتامبر پیشنویس این سیاست موسوم به سند «بازبینی آرایش هستهای» (NPR) در جریان یک نشست میان دونالد ترامپ و مشاوران امنیت ملی ارشد او در کاخ سفید ارائه شد و همچنین کنگره و همپیمانان آمریکا نیز در جریان پیشرفت مربوط به این سند جدید قرار گرفتند.
این سند همچنان در دست بحث بوده و پایان سال جاری میلادی یا ابتدای سال آینده میلادی به عنوان زمان تکمیل این سند در نظر گرفته شده است. ازجمله عناصر جدیدی که در دست ملاحظه هستند، موشکهای بالستیک با قدرت انفجاری پایین با هدف بازدارندگی در مقابل استفاده روسیه از یک سلاح هستهای کوچک در زمان جنگ احتمالی در کشورهای حوزه بالتیک، بهکارگیری دوباره موشکهای کروز هستهای پرتابشده از دریا، تغییر ادبیات مربوط به شرایط استفاده از سلاحهای هستهای به وسیله آمریکا و سرمایهگذاری برای کاهش زمان آمادگی یک آزمایش هستهای از سوی آمریکا هستند. چندی پیش گزارش شد که ترامپ در ماه جولای در جریان نشستی با رهبران نظامی هنگام مشاهده نمودار نزولی انبار تسلیحات هستهای آمریکا از زمان جنگ سرد تاکنون عصبانی شده و قصد داشته دستور به افزایش ۱۰برابری این زرادخانه را بدهد که اطرافیان با گفتوگو او را منصرف کردند. کاخ سفید این گزارش را تکذیب اما تصریح کرد هدفش درپیشگرفتن یک رویکرد تهاجمیتر هستهای است.
مایک پنس، معاون ترامپ، روز جمعه اظهار كرد: شما میتوانید مطمئن باشید که دولت ما متعهد به تقویت و مدرنیزهسازی بازدارندگی هستهای آمریکاست. تاریخ گواهی داده که مطمئنترین راه برقراری صلح از طریق قدرت آمریکاست و هیچ عنصر بزرگتری از قدرت آمریکا و نیروی بزرگتری برای صلح در جهان بزرگتر از زرادخانه هستهای آمریکا وجود ندارد. با این حال، این سیاست جدید دولت ترامپ نیز یکی از اهدافش حذف میراث باقیمانده از دولت باراک اوباما است. اوباما در آوریل ۲۰۰۹ در سخنرانی مهمی در شهر «پراگ» از تعهد دولتش به خلع سلاح هستهای و نابودی جهانی سلاحهای هستهای سخن گفت و یک سال بعد از آن آمریکا و روسیه معاهده کاهش تسلیحات هستهای «استارت جدید» را امضا کردند.
انتشار همه اسناد ترور «كندي»
از سوي ديگر، رئیسجمهوری ایالات متحده گفت تصمیم گرفته بهجز برخی جزئیات مانند نامها یا آدرس افرادی که هنوز زنده هستند، همه مدارک مربوط به ترور جان اف. کندی، رئیسجمهوری پیشین کشورش را در اختیار عموم قرار دهد. او در پستهایی در توییتر گفته پس از «مشورت دقیق» با تیم مشاوران امنیتی خود و دیگر نهادها، تصمیم گرفته تا اجازه انتشار تقریبا تمامی مدارک مربوط به ترور سال ۱۹۶۳ را منتشر کند. ترامپ میگوید قصد دارد با این کار به «تمامی تئوریهای توطئه پایان دهد». رئیسجمهوری آمریکا تأکید کرده برخی از جزئیات «نامها و آدرسهای مربوط به هر فردی که هنوز زنده است» در اختیار عموم قرار نخواهد گرفت. دونالد ترامپ برای تصمیمگیری نهایی با سازمان اطلاعات مرکزی، رئیس امور اداری کاخ سفید و شماری دیگر از نهادها، مشورت کرده است. چند روز پیش رئیسجمهوری ایالات متحده اجازه داد تا تقریبا سه هزار سند مربوط به ترور کندی، پس از مهلتی که ۲۵ سال پیش به پایان رسیده بود، منتشر شود. با این حال تأخیر در انتشار شماری از اسناد، به این خاطر که -به گفته ترامپ- «چاره دیگری نبود» جز اینکه آنها را به دلیل نگرانیهای افبیآی و سیآیای مخفی نگه دارد، برخلاف تصور عموم و انتظارات موجود بود.
سپس کاخ سفید اعلام کرد رئیسجمهوری آمریکا از نهادها خواسته است ارزیابی خود را درباره اسناد در بازه زمانی شـشماهه اعلام کنند. در حال حاضر هنوز مشخص نیست آیا نهادهای مربوطه به ارزیابی این مدارک اقدام کردهاند و اینکه اسناد بعدی چه زمانی در اختیار شهروندان قرار میگیرد.
شرق