به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



پنجشنبه، اسفند ۰۲، ۱۳۹۷

گم شدن حدود ۱۰۰۰ راًس گوسفند زنده در فرودگاه!

گوسفندها کجا رفته‌اند؟ 
فرارو – قاچاق دام این روز‌ها کلی سر و صدا به پا کرده. هر کس در مورد گرانی گوشت صحبت می‌کند یکی از تقصیر‌ها را گردن قاچاق دام به خارج کشور می‌اندازد و افزایش آمار قاچاق را عامل گران شدن گوشت می‌داند. اگر بخواهیم با یک حساب و کتاب ساده ببینیم امسال قاچاق دام چه تاثیری در گران شدن گوشت داشته، باید سراغ آمار قاچاق برویم که نشان می‌دهد در ۹ ماه اول امسال حدود ۶۷۵ هزار راس دام به صورت غیرقانونی از کشور خارج شده است.

رقمی که نسب به سال گذشته ۲۶ درصد افزایش یافته و با این حال نسبت به میزان مصرف گوشت قرمز در کشور، رقمی ناچیز به حساب می‌آید. چراکه ۲۰ هزار تن گوشتی که می‌شد از این حجم دام قاچاق شده در ۹ ماه اول امسال تولید کرد، تنها به اندازه یک هفته مصرف گوشت در کشور است و نمی‌تواند عامل دو برابر شدن قیمت گوشت و گران شدن آن تا ۱۲۰ هزار تومان باشد. باید توجه داشت در کنار رشد ۲۰ درصدی قاچاق دام زنده، امسال حدود ۱۴۶ درصد بیشتر از پارسال گوشت قرمز به کشور وارد کرده‌ایم. پس بهتر از یک جای دیگر دنبال مقصر گران شدن گوشت قرمز بگردیم.

روایت‌های مختلف از حجم قاچاق در کشور
حمیدرضا دهقانی، سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز در گفتگو با مهر می‌گوید بر اساس آمار مربوط به کشفیات ظن قاچاق که ما داریم، طی ۱۰ ماه سال ۹۶ تعداد ۹۳ هزار و ۲۴۰ راس قاچاق دام داشتیم، ولی در ۱۰ ماه امسال این عدد با ۴۰.۲ درصد رشد، به ۱۳۰ هزار راس رسیده است؛ بنابراین ما با یک رشد فزاینده‌ای که موجب افزایش قیمت گوشت قرمز شود مواجه نیستیم و وزن این موضوع به آن میزانی که ادعا می‌کنند نیست. تازه این آخر ماجرا نیست و دهقانی می‌گوید از این ۱۳۰ هزار راس مظنون به قاچاق، ۲۶ هزار راس در لبِ مرز کشف شده است. 

این تنها روایت از قاچاق‌های کشف شده نیست. بررسی آمار‌های اولیه نشان می‌دهد در ۹ ماه اول سال جاری رقمی بیشتر از ارقام سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه قاچاق، شاهد خروج غیرقانونی دام از کشور بودیم. بر اساس گزارش مهر در ۹ ماه اول سال ۹۶ حدود ۱۷۷ هزار رأس قاچاق دام و احشام به خارج کشور صورت گرفته. این رقم با افزایش ۲۶ درصدی در سال ۹۷ به ۲۲۴ هزار رأس رسیده است. 

حجم کل قاچاق کف شده در ۹ ماه اول امسال مطابق جدول زیر است که از اطلاعات سازمان جمع‌آوری و فروش املاک تملیکی، اداره کل آمار و اطلاعات ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و سازمان تعزیرات به دست آمده است.   
رتبه 
نام کالا
۹ ماهه سال ۹۶
۹ ماهه سال ۹۷
درصد تغییر
۱
خودرو (دستگاه)
۴۸۹
سه هزار و ۷۰۰
۶۶۱.۱
۲
لوازم خانگی (دستگاه)
هشت میلیون و ۴۰۰ هزار
۱۵ میلیون و ۶۰۰ هزار
۸۵.۲
۳
لوازم آرایشی و بهداشتی (عدد)
۳۹ میلیون و ۹۰۰ هزار
۲۸ میلیون و ۷۰۰ هزار
۲۷.۹-
۴
لوازم یدکی (دستگاه)
سه میلیون و ۹۰۰ هزار
یک میلیون و ۹۶۰ هزار
۴۹.۳-
۵
پارچه (متر)
شش میلیون و ۵۰۰ هزار
۹ میلیون و ۶۰۰ هزار
۴۸.۶
۶
مواد خوراکی (کیلوگرم)
۳۹۰ میلیون و ۶۰۰ هزار
۴۵ میلیون و ۲۰۰ هزار
۸۸.۴-
۷
فرآورده های نفتی (لیتر)
۳۰ میلیون و ۹۰۰ هزار
۶۴ میلیون و ۴۰۰ هزار
۱۰۹.۹
۸
دام و احشام (راس، قطعه)
۱۷۷ هزار
۲۲۴ هزار
۲۶.۲
۹
مسکرات (قوطی و بطری)
یک میلیون و ۸۰۰ هزار
یک میلیون و ۱۰۰ هزار
۳۷.۱-
۱۰
گوشی تلفن همراه (عدد)
۱۵۳ هزار
۱۵۰ هزار
۱.۸-
۱۱
برنج (کیلوگرم)
۱۳ میلیون و ۸۰۰ هزار
۱۷ میلیون و ۳۰۰ هزار
۲۴.۸
۱۲
البسه (توپ)
۱۱ میلیون و ۵۰۰ هزار
پنج میلیون و ۵۰۰ هزار
۵۱.۸-
۱۳
سیگار (نخ)
۶۵۹ میلیون
۴۷۰ میلیون
۲۸.۶-

نسبت قاچاق کشف شده به کل قاچاق کشور
حجم کشفیات نمی‌تواند آمار دقیقی از کل قاچاق صورت گرفته به ما بدهد، ولی همیشه یک نسبت تقریبی بین حجم قاچاق کشف شده و کل قاچاق انجام شده وجود دارد. آخرین اطلاعات رسمی که از این نسبت داریم به گفته رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، رقم یک درصد کشفیات در سال ۹۲ به رقم ۳۲ درصد در سال ۹۵ رسیده است. یعنی تقریبا ۳۲ درصد کل قاچاق صورت گرفته در کشور کشف شده‌اند و می‌توانیم نسبت یک به سه را برای به دست آوردن کل قاچاق دام صورت گرفته در سال ۹۷ به دست بیاوریم. 

کل قاچاق دام انجام شده در سال ۹۷ چقدر است؟
بیایید دست بالا را بگیریم و بین دو رقم متفاوتی که برای حجم کشفیات قاچاق دام اعلام شده، بیشترین را در محاسباتمان لحاظ کنیم. به عبارتی فرض کنیم در ۹ ماه اول سال ۹۷ حدود ۲۲۴ هزار رأس دام قاچاق کشف شده است. با در نظر گرفتن نسبت یک به سه بین کشفیات و کل قاچاق، برآورد می‌شود که در ۹ ماه اول امسال حدود ۶۷۲ هزار رأس دام به صورت غیرقانونی از کشور خارج شده باشند. 

آمار قاچاق دام چه نسبتی با میزان مصرف ما دارد؟
هر گوسفند پروار شده به صورت میانگین بین ۵۰ تا ۶۰ کیلوگرم وزن دارد و بعد از کشتار حدود نصف این وزن گوشت می‌دهد. به عبارتی می‌شود از هر رأس دام به طور میانگین بین ۲۵ تا ۳۰ کیلوگرم گوشت تولید کرد. اگر کل دام قاچاق شده از کشور را دام سبک در نظر بگیریم، کل گوشتی که در این ۹ ماه به واسطه قاچاق دام از کشور خارج شده ۲۰ هزار تن گوشت قرمز است. حالا بیاید حساب کنیم که این ۲۰ هزار تن نیاز چند روز گوشت کشور را از ما دریغ کرده است؟ 

بر اساس آمار بانک مرکزی سرانه مصرف گوشت هر ایرانی در سال حدود ۱۲ کیلوگرم است و اگر این عدد را در جمعیت کشور ضرب کنیم، ما در سال حدود یک میلیون تن گوشت قرمز مصرف می‌کنیم که می‌شود روزانه دو هزار و ۸۰۰ تن مصرف گوشت در کشور. اگر این رقم را با ۲۰ هزار تن گوشت قرمز قاچاق شده در ۹ ماه را با مصرف روزانه گوشت مقایسه کنیم می‌بینیم، حجم قاچاق دام در ۹ ماه اول امسال تنها معادل یک هفته مصرف گوشت کشور بوده و بعید است چنین رقم کمی بتواند قیمت گوشت قرمز را دو برابر کند و به ۱۱۰ تا ۱۲۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم برساند. 
فرارو