به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



شنبه، اردیبهشت ۲۰، ۱۳۹۹

کرونا: در خانه، چه نکاتی را رعایت کنیم؟

برای مواظبت از بیمار مشکوک یا مبتلا به ویروس کرونا در خانه، مراقبت‌های بهداشتی ضروری است
از آنجا که گسترش ویروس کرونا در سراسر جهان همچنان ادامه دارد، افراد زیادی از ابتلای خود و یا یکی از اعضای خانواده به این ویروس، ابراز نگرانی می‌کنند. اما اگر یکی از اعضای خانواده به ویروس کرونا مبتلا شود، برای مراقبت از او در خانه چه نکاتی را باید رعایت کنیم؟ چگونه از خطر انتقال بیماری به خود یا دیگر اعضای خانواده بکاهیم؟
ویروس کرونا همچنان در جهان می‌تازد و هر روز بر شمار مبتلایان و قربانیان این بیماری افزوده می شود. بیماران مبتلا به این ویروس، غالباً با علائم حاد تنفسی، سرفه، تب، دردهای عضلانی و دیگر نشانه‌های شایع این بیماری مواجه می‌شوند و حتی پس از مرخصی از بیمارستان، باید به مدت دو هفته در خانه قرنطینه شوند. از سوی دیگر، همۀ بیماران مبتلا به ویروس کرونا، نیاز به بستری شدن در بیمارستان ندارند و اگر علائم خفیفی داشته باشند، با مراقبت و ماندن در قرنطینۀ خانگی، مراحل این بیماری را طی می کنند.

در شمارۀ دهم از ویژه نامۀ "مراقبت‌های بهداشتی در برابر ویروس کرونا"، به ذکر نکاتی می‌پردازیم که دانستن آنها برای مراقبت از بیمار مشکوک یا مبتلا به ویروس کرونا در خانه ضروری است و با رعایت آنها می‌توانید این شرایط را مدیریت کرده و از انتقال بیماری به خود یا دیگر اعضای خانواده پیشگیری کنید.  

نخست آنکه اگر فرد مبتلا سالمند است و یا دارای بیماری‌های زمینه‌ای مزمن مانند بیماری ریوی، قلبی، نارسایی کلیوی و یا ضعف سیستم ایمنی بدن می‌باشد، پیش از اقدام به قرنطینۀ خانگی، باید به مراکز درمانی مراجعه کرده و تحت نظر پزشکان قرار گیرد. همچنین اگر فرد بیمار، دارای تنگی نفس شدید و گرفتگی سخت قفسه سینه باشد و یا تب وی کاهش نیابد، باید او را از قرنطینۀ خانگی خارج کرده و به مراکز درمانی رجوع کنید.
اتاق فرد بیمار را جدا کنید تا تماس او با سایر اعضای خانواده به حداقل برسد. سعی کنید دمای اتاق را گرم نگه دارید و از پنجره‌ای برای تهویۀ مناسب هوا استفاده کنید. حرکت بیمار در خانه باید محدود باشد و فضای مشترک با وی نیز باید به حداقل برسد. همچنین از تهویۀ مناسب فضاهایی چون آشپزخانه و حمام هم اطمینان حاصل کنید و اگر امکان دارد پنجره‌ای را در این مکان‌ها باز بگذارید.
در صورت امکان، سرویس بهداشتی فرد بیمار نیز باید مجزا باشد زیرا امکان دارد ویروس در فضای سرویس بهداشتی منتشر شود. اما اگر مجبور هستید از سرویس بهداشتی مشترکی با فرد بیمار استفاده کنید، بنا به توصیۀ کارشناسان، وی باید پیش از زدن دکمۀ تخلیۀ توالت، سرپوش آن را ببندد. چنانکه بر اساس پژوهش‌های برخی متخصصان بیماری‌های عفونی، با انتقال ذرات میکروسکوپی ادرار یا مدفوع در هوا، خطر انتشار و گسترش ویروس در فضای سرویس بهداشتی وجود دارد. همچنین پیش از زدن دکمۀ تخلیۀ توالت، فرد بیمار ابتدا باید دست‌های خود را به مدت ٢٠ ثانیه با آب و صابون بشوید و یا از دستکش استفاده کند تا میزان آلودگی به حداقل برسد. به طور کلی، فضای سرویس بهداشتی و شیرآلات باید مرتب تمیز و ضدعفونی شود.
غذای بیمار را به صورت جداگانه و بدون نزدیک شدن به او بدهید؛ مثلاً می‌توانید غذا را پشت در اتاق بیمار بگذارید تا او بردارد.
برای تغذیۀ بیمار، از مواد غذایی سرشار از ویتامین و پروتئین استفاده کنید تا سیستم ایمنی بدن وی را تقویت کند؛ نوشیدن آب به مقدار کافی و همچنین مصرف مایعات و نوشیدنی های گرم نیز برای مقابله با بیماری‌های عفونی مؤثر است.
از هرگونه خوددرمانی و مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها جداً بپرهیزید. به شایعات توجه نکنید و برای مصرف هرگونه دارو با پزشکان متخصص بیماری‌های عفونی مشورت کنید.
از وسایل مشترک با فرد بیمار استفاده نکنید و حوله، ظروف غذاخوری، لوازم الکترونیکی و رختخواب وی را جدا کنید.
اگر از حیوان خانگی نگهداری می‌کنید، سعی کنید از نزدیک شدن آن به فرد بیمار جلوگیری کنید، زیرا خطر انتقال ویروس به حیوانات خانگی نیز وجود دارد.
بهتر است تنها یکی از افراد خانواده، مراقبت از فرد بیمار را بر عهده بگیرد و اگر یکی از اعضای خانواده سالمند است یا دارای سیستم ایمنی ضعیف یا بیماری های زمینه‌ای مانند دیابت یا بیماری قلبی است، ابتلا به ویروس کرونا برای او خطرناک تلقی می‌شود و نباید مراقبت از فرد بیمار را بر عهده بگیرد.
به هنگام نزدیک شدن به بیمار، در صورت امکان فاصلۀ دو متری را با او رعایت کنید و از ماسک و دستکش یک بار مصرف مقاوم در برابر ویروس کرونا مانند دستکش لاتکس استفاده کنید. از تماس مستقیم دست‌های خود با بیمار و لوازم او و سطوح آلوده بپرهیزید. پس از استفاده از دستکش‌های یک بار مصرف، بدون آنکه سطح خارجی دستکش را لمس کنید، آنها را از دست خود خارج کرده و در سطل زباله بیاندازید.
دست‌های خود را به طور مرتب و به ویژه پس از تماس با بیمار و همچنین بعد از خارج کردن دستکش و برداشتن ماسک خود، به مدت ٢٠ ثانیه با آب و صابون بشویید و سپس با دستمالی تمیز و یک بار مصرف خشک کنید. اگر برای خشک کردن دست خود از حوله استفاده می‌کنید، هنگامی که خیس می شود، آن را تعویض کرده و از حوله‌ای دیگر استفاده کنید.
پیش از غذا خوردن و پیش از آنکه بینی، دهان یا چشم‌های خود را لمس کنید، حتماً دست‌های خود را با آب و صابون بشویید.
متخصصان بیماری های عفونی، استفاده از ماسک را، هم برای فرد بیمار و هم برای افرادی که مراقبت از او را در خانه برعهده گرفته‌اند، توصیه کرده‌اند تا قطرات ریز تنفسی وی، ویروس را به سایر اعضای خانواده و یا سطوح اطراف او منتقل نکند. به هنگام استفاده از ماسک، آن را لمس نکنید و قبل و پس از استفاده از ماسک، حتماً باید دست‌های خود را با آب و صابون بشویید. اگر از ماسک پارچه‌ای استفاده می‌کنید، پس از هر بار استفاده و به محض مرطوب یا آلوده شدن، برای اینکه بتوانید دوباره از آن استفاده کنید، باید ماسک خود را با قرار دادن در آب جوش ضدعفونی کنید و سپس بگذارید کاملاً خشک شود.
هنگامی که دستکش‌های یک بار مصرف، ماسک و سایر مواد آلوده را در کیسۀ زباله قرار دادید، درِ کیسۀ زباله را ببندید.
ملحفه ها و لباس‌های آلودۀ فرد بیمار را در سبدی جداگانه از سبد لباس‌های کثیف سایر اعضای خانواده قرار دهید و آنها را به شیوه‌ای صحیح که در مقاله‌های پیشین گفته شد، با دمای بالا و حداقل ۶٠ درجه، با همان مواد شویندۀ معمول و همیشگی در ماشین لباسشویی بشویید و کاملاً خشک کنید. لباس‌های آلوده را نتکانید و از سرایت آلودگی به پوست و لباس خود، جلوگیری کنید.
سعی کنید حداقل یک بار در روز، سطوحی را که در معرض تماس دست اعضای خانواده قرار دارند، مانند دستگیره‌های در، صندلی، میز، سرویس بهداشتی، ظروف حاوی مواد شوینده، تلفن و کنترل تلویزیون را ضدعفونی کنید. در اینصورت، برای ضدعفونی لوازم الکترونیکی همچون کلاویه‌های کامپیوتر، تلفن همراه و کنترل تلویزیون، از الکل اتانول ٧٠ درصد و یا دستمال‌های مخصوص ضدعفونی و حاوی الکل استفاده کنید؛ و برای ضدعفونی سطوح و کف خانه از محلول آب ژاول استفاده کنید.
تا ١٤ روز پس از آخرین تماس نزدیک با فرد مبتلا به ویروس کرونا، نسبت به مشاهدۀ هرگونه علائم بیماری در خود هشیار باشید و حتی اگر هیچ علائمی در خود مشاهده نمی‌کنید، در طول این مدت خود را در قرنطینۀ خانگی قرار دهید زیرا امکان دارد که شما از ناقلین بی‌علامت باشید و ویروس را به دیگران انتقال دهید.

رادیو بین المللی فرانسه