به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



سه‌شنبه، اردیبهشت ۱۶، ۱۳۹۹

پکن: مایک پمپئو دشمن بشریت و یک ویروس سیاسی است

مجسمه مائو تسه تونگ در شهر ووهان
روابط پکن و واشنگتن که در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ بسیار اختلاف‌آمیز شد، با شیوع ویروس کرونا و اتهامات متقابل دو کشور به تنش‌های کم‌سابقه رسید. در این وضعیت، مایک پمپئو وزیر امورخارجۀ آمریکا برای چندمین بار ادعا کرد که منشأ ویروس کرونا یک آزمایشگاه چینی است. رسانه‌های چینی نیز اینک در پاسخ دادن به پمپئو بسیج شده‌اند.

روز گذشته – یکشنبه ۱۴ اردیبهشت/ ۳ مه – مایک پمپئو بار دیگر تأکید کرد که مدارک زیادی در اختیار دارد که نشان می‌دهد ویروس کرونا از آزمایشگاه شهر ووهان بیرون آمده است. چینی‌ها نیز مثل دفعات گذشته این ادعا را "قویاً تکذیب" کردند.

روزنامۀ لوموند (مورخ ۵ مه ٢٠٢٠) می‌نویسد که طی چند روز اخیر، وزیر امور خارجۀ آمریکا مورد "توجه خاص" رسانه‌های دولتی چین قرار گرفته است.

مایک پمپئو که در رسانه‌های چینی معمولاً با عنوان "رئیس پیشین سیا" از او یاد می‌شود، این روزها بیشتر از گذشته هدف دشنام‌ قرار می‌گیرد. هفتۀ گذشته گویندۀ بخش خبری شبکۀ اصلی تلویزیون چین او را "ویروس سیاسی" لقب داد.  پمپئو همچنین "دشمن بشریت" و سیاستمداری توصیف شد که "دروغ و تهمت" را در جهان می‌پراکند.

به گفتۀ مجری تلویزیون چین "پمپئو باید بپذیرد که دشمن ایالات متحده ویروس کرونا است و نه چین".

با تکرار اتهامات ضدچینی توسط پمپئو، لحن رسانه‌های رسمی چین نیز تندتر شده است. تلویزیون دولتی اعلام کرد که "در تاریخ ایالات متحده هیچگاه دیده نشده که وزیر امور خارجه از سازمان سیا، دروغ، دزدی (؟) و پنهانکاری به عنوان ابزار دیپلماتیک استفاده کند".

پمپئو "مایۀ ننگ آمریکا"
مسئولان چینی به ویژه چهار اتهام یا چهار "گناه" را به پمپئو نسبت می‌دهند: قطع پشتیبانی مالی از سازمان بهداشت جهانی و از این طریق آسیب زدن به کشورهای فقیر، پنهان کردن شکست آمریکا در مبارزه با ویروس کرونا و مسئولیت آن را به گردن چین انداختن، تشدید آسیب‌های انسانی و اجتماعی با اعمال فشار بر کشورهایی چون ایران و کوبا و بالاخره بی‌تفاوتی در قبال سرنوشت شهروندان آمریکایی و تنها به منافع سیاسی خود اندیشیدن.

گویندۀ خبر چینی به تازگی گفته است: "مایک پمپئو واقعاً یک انسان نیست... او مایۀ ننگ ایالات متحده است و دیپلماسی آمریکایی را از اعتبار انداخته".

به نوشتۀ روزنامۀ چینی "گلوبال تایمز" که به زبان انگلیسی نیز منتشر می‌شود، "ترفندهای ضدچینی پمپئو نشان می‌دهد که وی در فریب دادن شهروندان آمریکایی هیچ حد و مرزی قائل نیست".

هفتۀ گذشته، خبرگزاری رسمی چین در اقدامی بی‌سابقه بخشی از محتوای یک گزارش آمریکایی را منتشر کرد. روزنامۀ لوموند می‌نویسد که این گزارش که توسط یک مؤسسۀ خصوصی آمریکایی تهیه شده، حاوی استدلال‌ها و مطالب ضدچینی برای جمهوری‌خواهانی است که قصد ورود به مجلس سنا را دارند. سایت آمریکایی "پولیتیکو" که وجود این گزارش را فاش کرد، می‌نویسد که هدف اصلی گزارش، اثبات دروغگویی چین در مورد ویروس کرونا است. این گزارش که ظاهراً یک ابزار انتخاباتی است، ادعا می‌کند که حزب دموکرات با چینی‌ها روابط خوب دارد اما جمهوری‌خواهان به دنبال تنبیه پکن‌اند.

سخنگوی وزارت خارجۀ چین در واکنش به این گزارش گفت: "اگر واقعاً چنین گزارشی وجود داشته باشد، باید از خود بپرسیم که دروغگو کیست؟"

رادیو بین المللی فرانسه 



مقامات چینی و همچنین مراجع علمی این کشور مرتباً تأکید می‌کنند که ادعاهایی آمریکایی‌ها در مورد شیوع ویروس کرونا مطلقاً دروغ است. با اینحال لوموند حدس می‌زند که پافشاری مسئولان چینی در ردّ اتهامات و حمله به مقامات آمریکایی، ناشی از نگرانی فزایندۀ آنان از این اتهامات باشد. پکن نگران است که تبلیغات آمریکا و همچنین تهدیدهای مسئولان آمریکایی مبنی بر طرح شکایت علیه چین، در نهایت تأثیرگذار باشد و چین را در عرصۀ بین‌المللی دچار مشکلاتی سازد.

لوموند می‌نویسد: از سال ١٩٧٢ که روابط سیاسی میان پکن و واشنگتن برقرار شد تاکنون، هیچگاه رابطۀ دو کشور تا این حد تنش‌زده و منفی نبوده است.