به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



چهارشنبه، اردیبهشت ۱۷، ۱۳۹۹

تراز بازرگانی ایران با شرکای آسیایی‌اش برای نخستین بار منفی شد

آمارهای رسمی منتشر شده توسط ترکیه و شرکای آسیایی ایران حاکی از سقوط چشمگیر بازرگانی جمهوری اسلامی با این کشورها در سه ماهه ابتدایی سال ۲۰۲۰ است. همچنین صادرات ترکیه و همه شرکای اصلی ایران در آسیا به کشور بسیار بالاتر از واردات‌شان از ایران بوده است. بدین ترتیب تراز تجاری ایران با همه این کشورها برای نخستین بار منفی شده است.

صندوق بین‌المللی پول پیشتر نیز پیش‌بینی کرده بود که کل صادرات نفتی، غیرنفتی و خدمات ایران در سال ۲۰۲۰ با افتی نزدیک به ۲۰ درصد نسبت به پارسال، به ۴۶ میلیارد دلار برسد و وارداتش حدود ۶۴ میلیارد دلار باشد. اما آمارهای رسمی منتشر شده توسط شرکای اصلی ایران نشان می‌دهد که پیش‌بینی صندوق بین‌المللی پول از میزان صادرات ایران احتمالا بسیار خوشبینانه بوده است.

ترکیه

مرکز آمار ترکیه در تازه‌ترین گزارش ماهانه خود که روز دوشنبه ۱۵ اردیبهشت منتشر شد، می‌گوید واردات این کشور از ایران در سه ماهه ابتدایی سال نسبت به دور مشابه پارسال با افتی بیش از شش برابری به ۲۸۲ میلیون دلار سقوط کرده است.


بیشتر در این باره:
افت صادرات روزانه نفت ایران به «۷۰ هزار بشکه» در ماه آوریل
واردات ترکیه از ایران در ماه مارس که هر دو کشور درگیر ویروس کرونا بوده‌اند تنها ۳۳ میلیون دلار بوده است که نسبت به مارس پارسال ۱۹ برابر کاهش نشان می‌دهد.

صادرات ترکیه به ایران نیز در سه ماهه ابتدایی سال تقریبا نصف شده و به ۴۵۱ میلیون دلار سقوط کرده است. صادرات ترکیه به ایران تنها در ماه مارس با افتی بیش از شش برابر نسبت به مارس ۲۰۱۹ به حدود ۴۷ میلیون دلار سقوط کرده است.

ژاپن

آمارهای گمرکی ژاپن حاکی است که این کشور در سه ماهه ابتدایی سال تنها ۱۴ میلیون دلار واردات از ایران داشته که نسبت به دور مشابه پارسال ۲۷ برابر کاهش نشان می‌دهد. اما صادرات ژاپن به ایران در این مدت تقریبا با رشدی دو برابری به ۱۹ میلیون دلار رسیده است.

کره جنوبی

آمارهای گمرک کره جنوبی نشان می‌دهد که صادرات این کشور به ایران در سه ماهه ابتدایی سال ۴۷ میلیون دلار بوده که نسبت به دور مشابه پارسال شش برابر افت داشته است و وارداتش از ایران نیز تنها ۲.۷ میلیون دلار بوده است.

هند

هند هنوز آمارهای سه ماهه ابتدایی سال جاری را منتشر نکرده، اما آمارهای وزارت اقتصاد این کشور نشان می‌دهد که هند در ماه ژانویه تنها ۳۳ میلیون دلار واردات از ایران داشته که نسبت به ژانویه پارسال ۲۱ برابر کاهش داشته و صادراتش به ایران نیز با افتی نزدیک ۳۰ درصدی به ۲۳۴ میلیون دلار رسیده است.

چین

بر اساس آمارهای رسمی گمرک چین، واردات این کشور از ایران طی سه ماهه ابتدایی سال جاری میلادی ۵۲.۷ درصد کاهش داشته و به ۱.۸ میلیارد دلار رسیده است.

اما صادرات این کشور به ایران با نزدیک به ۱۶ درصد افزایش به ۲ میلیارد و ۱۳۰ میلیون دلار رسیده است.

چین و سوریه تنها کشورهایی هستند که از ایران نفت می‌خرند. چین در ماه ژانویه و فوریه حدود ۸۱ هزار بشکه و در ماه مارس حدود ۶۲ هزار بشکه در روز، نفت از ایران وارد کرده است.

دیگر شرکا

هنوز اتحادیه اروپا آمار تجارت خود با ایران در سال جاری را منتشر نکرده است، اما صادرات ۲۸ عضو اتحادیه اروپا به ایران در سال ۲۰۱۹ نسبت به سال قبل از آن نصف شد و واردات‌شان از ایران با کاهشی ۱۴ برابری نسبت به سال ۲۰۱۸ مواجه شد.

این اتحادیه در سال گذشته میلادی چهار میلیارد و ۵۲۴ میلیون یورو صادرات کالا به ایران داشت و تنها ۷۰۱ میلیون یورو واردات از ایران انجام داد که کمترین میزان از زمان پیروزی انقلاب بهمن ۵۷ تاکنون است.

امارات یکی از شرکای مهم ایران در تجارت خارجی است که هنوز هیچ آماری از سال گذشته و جاری نداده و عراق و افغانستان نیز که از مهم‌ترین بازارهای کالای ایرانی هستند، آماری منتشر نکرده‌اند.

رادیو فردا