به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



چهارشنبه، تیر ۱۲، ۱۳۹۲

دولت مصر در آستانه سقوط

  • معترضان پیشنهاد مُرسی را برای برگذاری همه‌پرسی نپذیرفتند
دولت محمد مرسی در آستانه سقوط قرار دارد. تاکنون شش وزیر کابینه و بیش از 10نماینده پارلمان استعفا داده‌اند. اخباری وجود دارد مبنی بر این‌که کابینه دولت مصر می‌خواهد استعفایش را به رییس‌جمهوری تقدیم ‌کند. ادامه روند استعفا‌ها می‌تواند دولت را از اکثریت بیندازد و سبب سقوط آن شود. کابینه مصر، آخرین‌بار در ماه ژانویه امسال با تغییر 10 وزیر ترمیم شده بود. شبکه المیادین نیز اعلام کرده است که احتمال استعفای نخست‌وزیر مصر وجود دارد. در همین حال، وزیر دادگستری مصر خبر استعفایش را رد کرد. سایت خبری الاهرام که از پیشنهاد مرسی برای برگزاری رفراندوم خبر داده بود، اعلام کرد مخالفان پیشنهاد برگزاری رفراندوم را رد کرده‌اند و تنها خواستار برکناری مرسی هستند. منابع امنیتی مصر اعلام کرده‌اند: دفتر ریاست‌جمهوری مصر، محمد ابراهیم، وزیر کشور مصر را تهدید کرده است که اگر نتواند امنیت مقرهای اخوان‌المسلمین را در استان‌های مختلف این کشور تامین کند او را برکنار یا زندانی خواهد کرد. دفتر ریاست‌جمهوری مصر همچنین وزیر کشور را به کوتاهی و اقدام علیه منافع نظام متهم کرد و خواهان تحقیق درباره افسرانی شد که در تظاهرات 30 ژوئن برای برکناری محمد مرسی، رییس‌جمهوری مصر، شرکت داشتند.

این در حالی است که وزارت کشور مصر در بیانیه‌ای اعلام کرد که هرگز علیه ملت بزرگ مصر که برای بیان خواسته‌هایشان به‌شیوه‌ای که جهانیان را به شگفتی آورد تظاهرات کردند، اقدامی نخواهد کرد. در این بیانیه آمده است، نیروهای پلیس به مسئولیت‌های خود در حفظ امنیت جانی شهروندان مصری و زیرساخت‌های حیاتی مصر پایبند است و هرگز از هیچ‌یک از جریان‌های سیاسی جانبداری نخواهد کرد. روز دوشنبه، 1 ژوییه، افزایش تنش‌ها پای ارتش را به کارزار سیاست کشاند. ارتش در بیانیه‌ای به دولت و مخالفان 48ساعت مهلت داد تا به خواسته‌های ملت گردن نهد. مهلت ارتش با استقبال مخالفان مرسی و واکنش تند دولت روبه‌رو شد. به‌گزارش بی‌بی‌سی، رییس‌جمهوری مصر و گروه‌های اسلامگرای حامی او ضرب‌الاجل ارتش برای گردن‌نهادن بر خواست معترضان را رد کرده‌اند. دفتر مرسی، با صدور اطلاعیه‌ای در روز سه‌شنبه، ٢ ژوییه، در پاسخ به موضعگیری اخیر ارتش اعلام کرد که رییس‌جمهوری درباره بیانیه نیروهای مسلح طرف مشورت قرار نگرفته بود و افزود که دفتر ریاست‌جمهوری معتقد است بخش‌هایی از این بیانیه می‌تواند در شرایط پیچیده کنونی باعث بروز ابهاماتی شود. دفتر رییس‌جمهوری مصر افزوده است که وی در نظر دارد بدون توجه به بیانیه‌هایی که باعث تعمیق شکاف بین شهروندان می‌شود، در مسیر برنامه‌ریزی‌شده قبلی خود برای پیشبرد آشتی جامع ملی گام بردارد. احتمالا اشاره این دفتر به پیشنهاد مرسی برای گفت‌وگو با احزاب و گروه‌های سیاسی مخالف است که قبلا از سوی این احزاب رد شد. دفتر رییس‌جمهوری مصر با اشاره به سقوط حسنی مبارک، رییس‌جمهوری سابق مصر، برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری پس از او، افزوده انتخاب رییس‌جمهوری به منزله‌ مهم‌ترین دستاورد انقلاب ژانویه ٢٠١١ و هشدار داده که اجازه نخواهد داد زمان به عقب بازگردانده شود. ساعاتی پس از صدور بیانیه ارتش حاوی ضرب‌الاجل ٤٨ساعته برای برآورده‌شدن مطالبات مردم، نظامیان در بیانیه دیگری تصریح کردند که منظور آنان، دخالت برای ورود به سیاست یا کودتا نبوده است. بیانیه ارتش با استقبال گسترده جبهه نجات‌ملی، یکی از مهم‌ترین احزاب منتقد دولت مرسی و سیاست‌های اخوان‌المسلمین، روبه‌رو شد. جبهه نجات‌ملی مهلت 48ساعته ارتش را نشانه احترام این نهاد نظامی به ارز ش‌های دموکراسی، اراده ملی و مردمی به‌عنوان منبعی برای تصمیم‌گیری دولت قلمداد کرد. عمرو موسی، رییس حزب کنگره مصر و از رهبران جبهه نجات ملی، نقش ارتش را در ‌گذار دموکراسی در مصر موثر دانست و وجود این نهاد نظامی را برای اعمال اصلاحات و تحقق خواست‌های دموکراتیک مردم ضروری دانست. درهمین‌حال خیابان‌های مصر به صحنه قدرت‌نمایی موافقان و مخالفان مرسی بدل شده است. موافقان رییس‌جمهوری مصر برای سومین روز در مقابل دانشگاه قاهره تجمع کردند و شعار‌هایی چون، مردم خواهان پاکسازی رسانه‌ها و وزارت کشور از اراذل‌واوباش هستند، سر دادند. همچنین، گزارش شده که مرسی در تماس تلفنی با باراک اوباما، رییس‌جمهوری آمریکا، شرایط مصر را مورد بررسی قرار داده است. دفتر ریاست‌جمهوری مصر گفته است که در این مکالمه، مرسی تاکید کرد که مصر در مسیر مسالمت‌آمیز‌گذار به دموکراسی مبتنی بر قانون و قانون اساسی به پیش می‌رود. اوباما در این گفت‌وگو، از لزوم مصالحه برای حل بحران‌های سیاسی سخن گفت درحالی‌که دولت آمریکا همچنان بر مشروعیت انتخابات منجر به زمامداری مرسی تاکید كرده است.

افزایش قیمت نفت

ناآرامی‌های مصر و نگرانی از کاهش امنیت کانال سوئز سبب شد که بهای نفت‌خام در بازارهای جهانی افزایش یابد. هفته گذشته نیز بحران لیبی و احتمال تغییر سیاست پولی بانک ‌فدرال آمریکا بهای نفت‌خام را افزایش داده بود. روز سه‌شنبه ۲ ژوییه، در بازارهای جهانی بهای نرخ نفت خام غرب تگزاس و دریای شمال نزدیک به نیم‌درصد افزایش یافت. به این ترتیب نرخ نفت غرب آمریکا به بشکه‌ای ۹۸دلار و ۳۶سنت و نرخ نفت برنت دریای شمال به ۱۰۳دلار و ۴۸سنت افزایش یافت. مصر خود تولید‌کننده نفت نیست، اما بخش چشمگیری از نفت افریقا و خاورمیانه از کانال سوئز و چند خط لوله متعلق به مصر می‌گذرد.


مبارک: مخالفان من کمتر از مخالفان مرسی بودند

ناامنی‌های مصر انگار روحی جدید به کالبد فرسوده رییس‌جمهوری پیشین مصر دمیده است. حسنی مبارک در جریان دیدار با علاء و جمال مبارک، فرزندانش، تاکید کرد که مخالفان من در جریان انقلاب 25ژانویه کمتر از‌میلیون‌ها مصری بودند که 30ژوئن فریاد سقوط نظام مرسی و اخوان‌المسلمین را سر دادند. او نسبت به کناره‌گیری محمد مرسی از قدرت ابراز تردید کرد.
بهار 

ارتش مصر: آماده است خون خود را نثار مردم مصر نماید

رادیو فرانسه: درمصربه دنبال تاکید مجدد محمد مُرسی برمشروعیت قدرت خود به عنوان رئیس جمهوری منتخب، درگیری ها میان هوداران اخوان المسلمین و مخالفین نظام اسلامی به اوج تازه ای رسید.
به گزارش منابع خبری بین المللی دراین درگیری ها که طی شب سه شنبه به چهارشنبه روی داد حداقل شانزده نفرجان خود را ازدست دادند.
مخالفین رژیم اخوان المسلمین با بعد ازظهرزور سه شنبه به محمد مُرسی مهلت داده بودند به بهای پیش گیری از نافرمانی مدنی درسراسرکشورازپست خود کناره گیری نموده وبه تجدید انتخابات تن دردهد، وی رئیس جمهوری سه شنبه شب باردیگر با صدوربرمشروعیت انتخابات سال گذشته تاکیدکرد وگفت حاضرنیست از قدرت کناره گیری نماید.
این درحالی است که بیش ازده وزیرو سخنگوی کاخ ریاست جمهوری و دولت ازپُست خود استعفا کرده اند. وزیرامور خارجه ی مصرازاولین وزرائی بود که ازپُست خود کناره گیری کرد.
به دنبال افزایش وخامت اوضاع درقاهره و شهرهای بزرگ کشورارتش مصربا انتشاریک بیانیه دوم و شدید الحن هشدارداد که حاضراست خود خود را برای مردم کشورش نثارنماید.
شورای عالی نظامی ارتش دربیانیه خود هشدارمی دهد که برای مقابله با " تروریست ها، افراطیون ودیوانگان " تردیدی به خود راه نخواهد داد.
عبدالفتاح السیسی، وزیردفاع و رئیس شورای نظامی مصردرصفحه شخصی خود برروی اینترنت نوشته است که : ارتش آماده است با خون خود ازمردم مصرحمایت کند.
وی می نویسد: برای ما چیزی افتخارآورتر ازاین نیست که درجنگ با کسی بمیریم که مردم مصر را تهدید می کند ومرترساند. السیسی اضافه می کند: به خدا سوگند برای مصر و مردم این کشورجانمان را هم می دهیم و از آنها دربرابر گروهای تروریستی و تندرو حمایت می کنیم.
به دنبال سخنرانی شب گذشته محمد مُرسی و تاکید برحفظ قدرت، محمد عبدالعزیز ازرهبران جنبش "تمرد "درواکنشی به سخنان رئیس جمهوری گفت که " مرسی دیگررئیس جمهوری مصرنیست " وی گفت مرسی دراین سخنرانی ملت مصررا تهدید کرده است.
محمد عبدالعزیزگفته است: مهلتی که ارتش مصرتعیین کرده است ساعد چهاربعد ازظهربه وقت محلی به پایان می رسد. وی ازملت مصرخواست برای تاکید برخواست خود به میدان ها بروند.
به گزارش ایسنا، جنبش تمرّد دربیانیه ای که امروز صادرکرد اعلام داشت : ما اظهارات اخیرمحمد مُرسی، رئیس جمهوری مصررا تهدیدی عله مردم مصرمی دانیم.
دربیانیه همچنین باردیگر ازمحمد مُرسی خواسته شده است که ازقدرت کناره گیری و سرنوشت کشور را به رای مردم به سپارد.
دراین بیانیه تاکید شده است : تنها پاسخ به بیانیه رئیس جمهوری، حضورمیلیونی مردم طی امروزچهارشنبه درخیابان هاست تا به این وسیله مرسی و رئیس اخوان المسلمین و گروهش صدای مردم مصررا بشنوند که فریاد برآورده اند مشروعیت چیزی است که نه مرسی و نه اخوان المسلمین آن را درک نمی کنند.
به گزارش منابع خبری به دنبال گفت وگوی تلفنی باراک اوبامارئیس جمهوری آمریکا با همتای مصری خود پیرامون بحران این کشور، وزارت امورخارجه آمریکا نیزاعلام داشت : جان کری رئیس جمهوری درگفت وگو با وزیرامورخارجه مصرتاکید کرده است که مقامات مصری باید به خواسته های مردم مصرگوش فرا دهند. 

محمد البرادعی نماینده مخالفان مصر شد

رادیو فرانسه: جبهه موسوم به "جبهه ٣٠  ژوئن"، که مجموعه ای از احزاب مخالف محمد مرسی- رئیس جمهور اسلامگرای مصر را تشکل می دهد با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که محمد البرادعی «صدای» این جبهه خواهد بود.
در بیانیه جبهه ٣٠ ژوئن، آمده است که این جبهه مسئولیت حصول اطمینان از اجرای مطالبان ملت مصر و آماده سازی نقشه راه برای یک گذار سیاسی را به آقای البرادعی محول می کند.
جبهه ٣٠ ژوئن، نام خود را از تاریخ برگزاری تظاهرات علیه محمد مرسی، یعنی روز یکشنبه گذشته گرفته است؛ در این روز تظاهرکنندگان خواهان کناره گیری محمد مرسی از قدرت شدند.
محمد البرادعی، در سال 2005 بابت تلاش‌های صلح آمیزش در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برنده جایزه صلح نوبل شد؛ این چهره سیاسی مصر در سال 2010 به کشورش بازگشت و به مخالفان حسنی مبارک پیوست.
برادعی در قیام مردم مصر علیه رییس جمهور پیشین این کشور شرکت داشت و به عنوان چهره‌ای لائیک و لیبرال شناخته شد.
اما همزمان بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد، به تعرض های جنسی صورت گرفته در وقایع چند روز اخیر مصر اعتراض کرد؛ او اظهار امیدواری کرد که تظاهرات در مصر به صورت صلح آمیز باشد.
بان کی مون، همچنین از کسانی که در تظاهرات مصر به ویژه زنان قربانی خشونت شدند اظهار تأسف کرد.