به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



پنجشنبه، تیر ۱۳، ۱۳۹۲

روحانی، رئیس جمهور منتخب در جمع روحانیون

حکومت و روحانیت قیم مردم نیستند  

حسن روحانی در دیدار با تعدادی از علما و روحانیون، از همه فرهیختگان و دلباختگان نظام اسلامی خواست که به دولت یازدهم در آستانه تشکیل آن یاری برسانند و اظهار کرد: «برخی امروز با گمانه‌زنی‌ها هم خود و هم دیگران را خسته می‌کنند و گاهی‌ هم توقعات نابجا در جامعه به‌وجود می‌آورند که این گمانه‌زنی‌ها و سخنان با اخلاق اسلامی سازگار نیست. امروز شاهدیم یک رسانه، فردی را به عنوان نامزد یک وزارتخانه معرفی می‌کند و رسانه دیگر او را نقد می‌کند و رسانه دیگر نیز برای او شرط می‌گذارد. این اعمال رسانه‌ها موجب خستگی مردم می‌شود.»


رییس‌جمهوری منتخب همچنین افزود: «مدتی است من با دوستانی که نه ادعا، نه مطالبه‌ای دارند، کار بررسی افراد کابینه را آغاز کردم و امیدوارم در مهلت مقرر بتوانم شایسته‌ترین‌ها را بدون درنظرگرفتن ارتباط‌های حزبی و جناحی انتخاب کنم.»

حسن روحانی که در سالن وزارت کشور سخنرانی می‌کرد با گرامیداشت یاد تمام شهدا و ایثارگران به‌ویژه شهدای 12تیر 1367 (شهدای هواپیمای ایرباس ساقط‌شده توسط ناو آمریکایی) به تخریب‌هایی که در سال‌های گذشته نسبت به روحانیت شد، تاکید کرد: «البته این تخریب از سوی کسانی نبود که به ظاهر از دین فاصله دارند، بلکه عمدتا از جانب کسانی بود که گاهی در قرابت با دین و اهل بیت و دوآتشه بودند و سنگ دین را به سینه می‌کوبیدند. اصل روحانیت، بزرگان روحانیت و کسانی که در انقلاب نقش اساسی داشتند متاسفانه مورد حملات ناجوانمردانه و تخریب قرار گرفتند، اما مردم در این انتخابات پاسخ دادند و خواستند بگویند ما روحانیت را ورای مسائل سیاسی می‌بینیم و می‌نگریم و آن‌ها را امناء‌الرسول می‌بینیم؛ درواقع واسطه برای فهم بهتر دین و رسالت پیامبر(ص) و ائمه و این‌که جایگاه روحانیت همواره محفوظ است.»
وی گفت: «از امتیازات ویژه نهاد روحانیت همواره در طول تاریخ مردمی‌بودن روحانیت است. این نهاد از دل ایمان و خواست مردم برآمده و همواره مردم را تکیه گاه خود قرار داده است.»
روحانی افزود: «باید اعتماد متقابل بین مردم و روحانیت همواره برقرار باشد و روحانیت زبان مردم و نهاد واسط بین مردم و حکومت است و درواقع روحانیت باید سخنگوی حرمت، عزت و حقوق اساسی مردم باشد.» وی با تاکید بر این‌که «ما باید پاسخگوی نیازها و پرسش‌های مردم باشیم»، افزود: «حکومت باید برای تامین امنیت، عظمت، زندگی و حقوق مردم کار کند. چه بخواهیم، چه نخواهیم، کارهای ما به‌عنوان مسئولان نظام اسلامی، کم‌وبیش به پای روحانیت نوشته می‌شود، پس نباید شکاف و گسستی میان حکومت، روحانیت و مردم در شرایطی که امروز مردم به تغییر و تحول امید بسته‌اند، وجود داشته باشد.» رییس‌جمهوری منتخب ادامه داد: «کلید اصلی حل همه مشکلات، جلب اعتماد مردم و تکیه بر همبستگی آنان است؛ البته در این مسیر ما باید توان تحمل نظرات صاحب‌نظران را داشته باشیم و باید بدانیم که دولت به‌تنهایی قادر به حل مشکلات نیست و این مردم هستند که باید برای حل مشکلات در صحنه حضور داشته باشند.» 



وی در ادامه با بیان این‌که «ما احتیاج به یک جامعه قوی داریم»، اظهار کرد: «دولت قوی از یک جامعه قوی برمی‌خیزد. امروز زمینه حل مشارکت مردم فراهم شده است. مردم با امید به آینده در این انتخابات حضور پیدا کرده‌اند، اما این مشارکت و حضور مردم هنوز در آغاز راه است. ما باید زمینه مشارکت مردم را هر روز بیشتر و زمینه تصدی‌گری دولت را در امور جامعه هر روز کمتر و کمتر کنیم.»

رییس‌جمهوری منتخب مردم افزود: «دولت قوی و توانمند به‌معنی دولت مداخله‌گر و متصدی در همه امور و محدود‌کننده زندگی مردم و مداخله‌کننده در زندگی خصوصی نیست. قدرت دولت در بالابردن اعتماد جامعه و تقویت سرمایه اجتماعی است. ارائه خدمات، کم‌کردن رنج‌ها و مشکلات مردم، اعم از مشکلات مادی و معنوی، زمینه‌سازی برای رشد و شکوفایی همه شهروندان در جهت خاص تحول‌خواهانه جامعه و مردم باید باشد.»

وی در ادامه با اشاره به این‌که «مردم را باید محرم و صاحب کشور بدانیم»، خاطرنشان کرد: «ما باید با مردم حرف بزنیم و حرف‌های آن‌ها را با روی گشاده بشنویم. مردم ما فهیم و موقع‌شناس و بزرگوار هستند و اگر مطمئن شوند راهی که دولت آغاز کرده راه درستی است، همه مشکلات را تحمل می‌کنند. مردم می‌دانند مشکلات چندین‌ساله در چند روز و چند ماه حل نمی‌شود. مردم صداقت می‌خواهند. مردم از دولت قول سدید می‌خواهند.» رییس‌جمهوری منتخب مردم با بیان این‌که مسائل معیشتی تورم و گرانی و بیکاری نه‌تنها دامن طبقات پایین، بلکه دامن طبقات متوسط را هم فراگرفته است خاطرنشان کرد: «مردم باید نسبت به آینده احساس اطمینان و احساس کنند سرمایه‌های مادی و معنوی آن‌ها اتلاف نخواهد شد.»

روحانی با تاکید بر لزوم کنارگذاشتن تندروی و افراط افزود: «افراط و تندروی همواره به ما ضربه زده است. آن‌قدر نمونه‌های فراوان در دوران انقلاب و پس از آن در ذهن من است که اگر بگویم صدها مورد اغراق و مبالغه نکرده‌ام. مردم باید احساس امنیت و آرامش کنند، امنیت فکری و سیاسی و اقتصادی داشته باشند و نسبت به شرایط بین‌المللی احساس آرامش و امنیت کنند.»وی با اشاره به مشکلات پیش‌روی دولت جدید یادآور شد: «امروز مسائل و مشکلات فراوانی پیش‌روی ماست. من با آگاهی از همه مشکلات در این راه قدم گذاشته‌ام و با وجود مشکلات کم‌نظیر که بعدها در یک بیانی آن را به ملت ایران خواهم گفت، وارد شدم. هیچ دولتی در تاریخ ایران با مشکلاتی که این دولت با آن روبه‌روست، روبه‌رو نبوده است، اما به‌اندازه همه آن مشکلات و بیش از آن امیدوارم و به اذن خدا، به حول و قوه الهی و به مدد الهی امید به آینده دارم.»رییس‌جمهوری منتخب مردم، با تاکید بر این‌که با کمک و حمایت مردم مشکلات را پشت‌سر خواهیم گذاشت اضافه کرد: «البته باید فرصت و زمان لازم در اختیار دولت یازدهم باشد. مردم به‌خوبی می‌دانند که باید تا فرصت‌های لازم، تا مشکلات را با صبر و مدارا و سعه‌صدر تحمل کنند.» رییس‌جمهوری منتخب مردم ایران در ادامه صحبت‌های خود در جمع طلاب و روحانیون گفت: «ما از یک‌سو باید از افراط و تندروی فاصله بگیریم و جامعه را طبیعی و معتدل و سالم بسازیم و از سوی دیگر گرایش‌ها و سلایق گوناگون را پذیرا باشیم. در یک جامعه آزاد و بزرگ نمی‌توان یک سلیقه را حاکم کرد، بلکه باید سلایق مختلف را در چارچوب موازین دینی، قانون اساسی و قانون بپذیریم و درعین‌حال در پی انسجام، یکدلی و یک‌سویی باشیم؛ همان‌طور که در علوم اختلاف‌نظر موجب تعالی و پیشرفت عملی بوده و هست.»



وی ادامه داد: «مباحثه و بیان نظرات گوناگون از روی دلسوزی توسط کارشناسان و متخصصان می‌تواند موجب ارتقای سطح آگاهی مردم و مشارکت بیشتر آنان شود. خطر زمانی است که بین ارکان اصلی نظام شکاف وجود داشته باشد. خطر زمانی است که یک گروه خود را مساوی اسلام، انقلاب و ولایت‌فقیه بداند و گروه مقابل را ضددین و انقلاب و ولایت‌فقیه معرفی کند.»

روحانی با بیان این‌که «بدون صعه‌سدر و بالابردن تحمل، رشد و تعالی امکان‌پذیر نیست»، خاطرنشان کرد: «هر شهروند ایرانی و روحانی ممکن است گرایش‌های خاص سیاسی، اجتماعی و اقتصادی داشته باشد که محترم است، اما این گرایش‌ها را نباید عین اسلام بداند یا معرفی کند.» رییس‌جمهوری منتخب یادآور شد:
«مقام معظم رهبری گفتند حتی کسانی که از نظام دلخوری دارند پای صندوق‌های رای بیایند و برای سرنوشت خود تصمیم بگیرند؛ بنابراین باید حق را بیان کنیم، اما انتخاب با مردم است؛ نه روحانیت، نه دولت و نه حکومت نباید خود را قیم مردم بدانند، بلکه همه باید خدمتگزار مردم باشیم.» روحانی خطاب به روحانیون حاضر در جلسه با تاکید بر این‌که «باید به جوان‌‌بودن جامعه توجه داشت»، گفت: «جوانان شرایط خاصی دارند و نقش روحانیت باید جذب و جلب آنان باشد. اگر ایرادی به مناسبات و مناسک آنان وارد می‌دانید باید بدانید بیشتر جوانان به مناسبات مذهبی معتقدند. همه نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد جوانان به خدا، معاد و قیامت معتقد هستند. باید جوانان را جذب کرد اما نه به لحن تند و ان‌شاءالله تحقیر نیز نباید باشد، بلکه باید انحراف را اصلاح کرد.» 


رییس‌جمهوری منتخب متذکر شد: «باید توجه داشته باشیم که سروکار ما با جسم و ظاهر جوانان نیست، بلکه با فکر و اندیشه آن‌هاست و جز با راه سعه‌صدر و قول سدید راه دیگری وجود ندارد. باید به پرسش جوان پاسخ دهیم و اگر احساس کردیم پرسش به‌حق است و ما جوابی برای آن نداریم، باید در اصلاح خود بکوشیم.» وی همچنین با بیان این‌که همه ادیان و مذاهب و خواهران و برادران اهل سنت باید احساس کنند که حقوق شهروندی آن‌ها محفوظ است، اظهار کرد: «آن‌ها باید احساس کنند که احکام اسلام، حقوق مشروع و قانونی آن‌ها را مد نظر قرار داده و احساس کنند که در اسلام همه عزیز هستند. اقتدار نظام جمهوری‌اسلامی به آن است که اقدامات هرکسی در چارچوب قانون تا جایی که مخل احکام اسلامی نباشد از حرمت برخوردار است. تفکر اسلامی و شیعی براساس عدل و اعتدال است جامعه ما هم باید با مفهوم عدل و اعتدال بیشتر آشنا شود؛ زیرا اعتدال هم روش و هم راه است، اعتدال هم مسیر و هم مقصد است. اعتدال بدون عقلانیت، فاصله‌گرفتن است. شعار، بدون علم‌گرایی و استفاده از تجربه بشری، بدون تحول‌گرایی در کنار ثبات و آرامش، بدون آرمان‌گرایی در کنار واقع‌گرایی و بدون اخلاق و آداب و سعه‌صدر و آزادی امکان‌پذیر نیست.» وی با بیان این‌که با اعتدال‌گرایی می‌توان کشور را از چالش‌های داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی عبور داد، خاطرنشان کرد: «در این مسیر سخت، با صبر و حوصله، عقلانیت و اعتدال‌گرایی قادر خواهیم بود. همه مشکلات را پشت‌سر بگذاریم.»

مراقب باشید آنان که خود را وکیل‌المله می‌دانند نزدیک به گفتمان شما نباشند.
روزنامه بهار