آفرین چیتساز |
آفرین چیتساز، روزنامهنگاری که آبان ۱۳۹۴ توسط سازمان اطلاعات سپاه پاسداران ایران بازداشت شده، پنج ماه و نیم است که مشخص نیست در چه وضعیتی بهسر میبرد.
یک منبع آگاه که نامی از او برده نشده در مورد آفرین چیتساز به کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران گفت: «او از زمان بازداشت تا کنون وکیل هم ندارد.» این منبع افزود: «ما متأسفانه هیچ اطلاعی از وضعیت او نداریم و حتی نمیدانیم که به چه علت در این پنج ماه وکیلی برای خود انتخاب نشده است. فقط میدانیم که در زندان اوین بهسر میبرد.» بهگفته این منبع، خانواده آفرین چیتساز نیز «مایل به اطلاعرسانی در مورد وضعیت او نیستند.»همچنین مشخص نیست این روزنامهنگار دقیقاً در چه سلولی از زندان اوین بهسر می برد، اتهامش چیست و تاریخ دادگاهش چه زمانی است.
عیسی سحرخیز، احسان مازندرانی، سامان صفرزایی و آفرین چیتساز چهار روزنامهنگاری هستند که در تاریخ ۱۱ آبان ۱۳۹۴ از سوی سازمان حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت شدند. داود اسدی، روزنامهنگار دیگری است که از زمان دقیق بازداشت او، فعالیتها و نحوه بازداشتاش اطلاعی در دست نیست.
احسان مازندرانی، داود اسدی و سامان صفرزایی در اواخر اسفندماه ۱۳۹۴ در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به دو اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام، توهین به رهبری و اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت ملی» محاکمه شدند و اکنون منتظر رأی دادگاه هستند.
عیسی سحرخیز نیز افزون بر دو اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام، توهین به رهبری و اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت ملی» به دو اتهام دیگر «نشر اکاذیت و توهین به رئیس قوه قضائیه» متهم شده اما هنوز زمان دادگاه او مشخص نشده است. سحرخیز به دلیل تشنجهای پیاپی از روز ۱۹ اسفندماه از زندان به بیمارستان منتقل شد و اکنون در آنجا بهسر میبرد.
سازمان اطلاعات سپاه پاسداران میگوید این روزنامهنگاران از اعضای «شبکه نفوذی وابسته به دولتهای آمریکا و انگلیس» بودند.
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی روز ۱۹ آبان ۱۳۹۴ در یک نشست خبری گفته بود: «آزادی خبرنگاران زمان زیادی نخواهد برد.»
با این حال آنها با گذشت پنج ماه هنوز در بازداشت بهسر می برند و حتی با آزادیشان با قرار وثیقه هم موافقت نشده است و به چندین اتهام متهم و دادگاهی شدهاند.
یران با ٣۶ روزنامهنگار و شهروند خبرنگار زندانی یکی از پنج زندان بزرگ جهان برای فعالان رسانهای است. این کشور در ردهبندی جهانی آزادی مطبوعات در سال ٢٠١۵، از میان ۱۸۰ کشور در رتبه ۱۷۳ قرار دارد.