دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در تازه ترین اظهار نظر درباره شروع گفت وگو با ایران گفته که احساس می کند ایرانی ها "به زودی با ما صحبت خواهند کرد."
ساعاتی پیشتر فرمانده سپاه پاسداران ایران در واکنش به اظهارات آقای ترامپ دایر بر آمادگی برای دیدار مستقیم با رهبران ایران برای حل اختلافات گفت چنین دیداری "هرگز" انجام نخواهد شد.
به گزارش منابع خبری ایران محمدعلی جعفری گفت: "آقای ترامپ، ایران کره شمالی نیست که به درخواست ملاقات شما پاسخ مثبت بدهد."
آقای ترامپ روز سه شنبه در یک گردهمایی سیاسی در شهر تمپا در فلوریدا گفت: "احساس من این است که آنها به زودی با ما صحبت خواهند کرد. شاید هم نه، اما این هم عیبی ندارد."
او روز دوشنبه گفته بود مایل است به طور نامشروط با سران ایران دیدار و برای حل اختلافات دو کشور پس از خروج آمریکا از توافق جامع هسته ای، برجام، تلاش کند.
اما آقای جعفری گفت که "مردم ایران ... هرگز به مسئولین خود اجازه مذاکره و ملاقات با شیطان بزرگ را نمیدهند."
او افزود: "شما این آرزو را به گور خواهید برد که مقامات جمهوری اسلامی ایران از شما درخواست ملاقات کنند یا اجازه ملاقات با شما را از ملتشان دریافت نمایند. هرگز چنین روزی را نخواهید دید. همچنان در کاخ سیاهتان بنشینید و در توهم ملاقات با مقامات ایرانی بمانید و بدانید این یک آرزویی است که تا پایان دوران ریاست جمهوریتان با شما همراه خواهد ماند و حتی روسای جمهوری بعدی آمریکا هم آن را نخواهند دید."
هوگان گیدلی معاون سخنگوی کاخ سفید سه شنبه در پاسخ به سوالی درباره گشایش هرگونه خطوط ارتباطی با ایران گفت: "چیزی تغییر نکرده... او (رئیس جمهور) آماده ملاقات است، می خواهد به راه حلی برسد و هر وقت بیانیه ای داشته باشیم به اطلاع شما خواهیم رساند."
پیشتر سایر مقام های ایرانی پیشنهاد آقای ترامپ را "خواب و خیال" خوانده و رد کرده بودند. آنها گفتند که اظهارات آقای ترامپ با اقدامات او برای اعمال مجدد تحریم ها تناقض دارد.
حسن روحانی رئیس جمهور ایران هم سه شنبه گفت که خروج ترامپ از برجام "غیرقانونی" است.
حسن روحانی که پیشتر با اشاره تلویحی به بستن تنگه هرمز از سوی ایران گفته بود "معنی ندارد که نفت ایران صادر نشود و آن وقت نفت منطقه صادر شود"، سه شنبه در دیدار با سفیر بریتانیا گفت: "جمهوری اسلامی ایران هرگز به دنبال تنش در منطقه نبوده و نمیخواهد مشکلی در آبراههای جهانی ایجاد شود، اما هیچگاه از حق خود در صادرات نفت نیز، به راحتی نمیگذرد."
محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران در توییتی نوشت که واشنگتن باید خود را مقصر بداند چون با خروج از برجام به تعامل با این کشور پایان داد.
سخنگوی وزارت خارجه ایران هم گفت پیشنهاد آقای ترامپ مغایر اقدامات واشنگتن برای اعمال تحریم ها بر ایران و اعمال فشار بر سایر کشورها برای پرهیز از تجارت با جمهوری اسلامی است.
کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران و وزیر خارجه سابق این کشور هم گفت: "به نظر میرسد آقای ترامپ عاشق ملاقات برای ملاقات است و به نتایج ملاقاتهای خود و سخنان متناقض خویش چندان نمیاندیشد."
آقای ترامپ در اظهاراتش گفته بود که به "ملاقات" به عنوان راهکردی موثر اعتقاد دارد.
- پومپئو شرایط مذاکره 'بدون پیششرط' ترامپ با ایران را شرح داد
- ترامپ: حاضرم با ایرانیها بدون شرط دیدار کنم
واکنش اسرائیل
از سوی دیگر یک مقام اسرائیلی گفت که کشورش در ارتباط با ایران "در ارتباط دائم" با دولت آمریکاست.
این مقام، که اظهارات او بدون ذکر نامش نقل شده، تاکید کرد: "مقام های ارشد آمریکایی گفته اند که در سیاست سختگیرانه آنها در مورد ایران هیچ تغییری رخ نداده."
ترامپ چه گفت؟
آقای ترامپ روز دوشنبه در واشنگتن در یک کنفرانس خبری مشترک با نخست وزیر ایتالیا، در پاسخ به سوالی گفت اگر ایرانی ها بخواهند او هم حاضر با ملاقات با آنهاست.
آقای ترامپ در پاسخ به سوالی درباره شرایطش برای دیدار با مقام های ایرانی چند بار تاکید کرد که هیچ شرطی برای چنین دیداری ندارد.
آقای ترامپ گفت: "هیچ شرطی وجود ندارد. اگر آنها بخواهند ملاقات کنند، ما هم ملاقات می کنیم . این هم برای کشور خوب است، هم برای آنها، هم برای ما و هم برای جهان."
به گفته آقای ترامپ، این دیدار "نه از موضع قدرت خواهد بود و نه از موضع ضعف. بلکه اگر منجر به توافقی معنی دار شود که مانند توافق قبلی بی ارزش نباشد، کار مناسبی است."
آقای ترامپ در همین کنفرانس از کشورهای جهان خواست با افزایش فشار بر ایران، این کشور را ترغیب کنند تا به "رفتار مضر" خود پایان دهد و از همراهی ایتالیا با آمریکا در این رابطه استقبال کرد.
ساعاتی پس از سخنان آقای ترامپ مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، شرایطی را برای چنین مذاکراتی تعیین کرد و در مصاحبه با شبکه تلویزیونی آمریکایی سیانبی گفت که "ما این موضوع را پیشتر مطرح کردهایم که رئیس جمهوری مایل به ملاقات با دیگران برای حل مشکلات است" اما افزود که برای موفقیت در چنین مذاکراتی، شرایطی هم وجود دارد.
آقای پومپئو در تشریح شروط چنین مذاکراتی گفت که "اگر ایرانیان تعهد خود برای تغییر اساسی در نحوه رفتار با مردم خود را نشان دهند، رفتار مخرب خود را کنار بگذارند، بتوانند قبول کنند که ارزش دارد که وارد یک توافق هستهای شوند که در عمل مانع از تکثیر سلاحهای هستهای خواهد، آنگاه رئیس جمهوری [آمریکا] گفته است که آماده است تا بنشیند و با آنها گفتگو داشته باشد."
بی بی سی فارسی