چند هزار معترض جنبش جلیقه زردها، امروز در پاریس، پایتخت فرانسه، برای سیزدهمین هفته پیاپی دست به تظاهرات زدند.
پس از اتفاقات خشونتبار هفته گذشته، پلیس این بار پیش از شروع اعتراضات در اطراف خیابان شانزهلیزه مستقر شده و اوضاع را به شدت تحت نظر گرفته بود.
خبرهایی جسته و گریختهای از بروز درگیریهای پراکنده معترضان و نیروهای ضد شورش پلیس و شلیک گاز اشکآور منتشر شده است.
معترضان امروز همچنین در شهرهای دیگر فرانسه دست به تظاهرات زدهاند.
جلیقه زردها، که تعدادشان در هفتههای اخیر کمتر از گذشته شده، با اعتراض به هزینههای بالای زندگی و سیاستهای اقتصادی امانوئل مکرون رییس جمهور فرانسه، خواستار اجرای "دمکراسی مستقیم" در تصمیمات این کشور هستند.
جنبش جلیقه زردها، که از آبانماه امسال حرکت اعتراضی خود را آغاز کردهاند، همچنین خواستار انجام "اصلاحات اساسی" در سیاستهای دولت امانوئل مکرون شده اند.
جلیقه زردها از زمان شروع اعتراضات خود، هر شنبه در خیابانهای پاریس تظاهرات کرده اند.
برخی از این اعتراضات به درگیری آنان با نیروهای ضد شورش پلیس فرانسه انجامیده و به خشونت کشیده شده، از جمله در هفته گذشته که تعداد زخمیها بسیار بالا بود.
آقای مکرون در ابتدای اعتراضات از جلیقه زردها خواسته بود که "شرم کنند". اما او پس از چند هفته عقب نشست و با اذعان به اینکه "بسیاری از مردم از شرایط زندگیشان ناراضی هستند و حس میکنند کسی صدایشان را نمیشنود"، قول انجام اصلاحات داد و طرح افزایش مالیات بازنشستگان کمدرآمد لغو کرد.
با این حال، اعتراضات خیابانی ادامه پیدا کرد.
بحران دیپلماتیک فرانسه و ایتالیا
بعد از دیدار هفته گذشته لوئیجی دی مایو، معاون نخست وزیر ایتالیا، با جلیقه زردها، پاریس به رم هشدار داد در امور داخلی فرانسه دخالت نکند و سفیرش را برای مشورت فراخواند.
وزارت خارجه فرانسه در بیانیهای اعلام کرد که "این اقدام تحریک آمیز"، در روابط میان "دو کشور شریک و همسایه در قلب اتحادیه اروپا" غیرقابل قبول است.
آقای دی مایو، رهبر جنبش "پنج ستاره" در ایتالیا، روز سه شنبه با دو نفر از رهبران جلیقه زردهای فرانسه دیدار کرده بود.
آقای دی مایو در توئیتی نوشته بود: "باد تغییر به آن سوی آلپ رسیده."
او همچنین عکسی با کریستف شالنکن و اینگرید لواواسور منتشر کرده بود که در صدر فهرستی از نامزدهای "جلیقه زردها" برای انتخابات ماه مه پارلمان اروپا قرار دارند.
اعتراضات جلیقه زردها علیه مالیات سوخت در ماه نوامبر شروع شد. معترضان می گفتند این تصمیم به کسانی ضربه می زند که در نواحی دورافتاده زندگی می کنند و تکیه زیادی به اتومبیل دارند.
اما از زمان اولین راهپیمایی های این گروه -و متعاقبا چرخش کامل دولت فرانسه در زمینه مالیات سوخت- درخواست های آنها گسترش یافته و شامل مطالبه تقویت قدرت خرید مردم هم شده است.
در ماه دسامبر گذشته، دولت امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه گفت که او "تا حدودی مسئول واکنش ناکافی" به اعتراضاتی بوده که این کشور را تکان داده است.
بی بی سی فارسی