موگرینی "بیتجربه" یا سیکورسکی "ضد مسکو"
رادک سیکورسکی فدریکا موگرینی
دوره تصدی کاترین اشتون در سمت دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا ماه اکتبر پایان مییابد. این سمت طی سالهای اخیر به علت فعالیت محوری اشتون در مذاکرات هستهای با ایران از اهمیت خاصی برخوردار شده است.
البته اعلام شده است كه اشتون تا پايان مهلت چهارماه مذاكرات همچنان مسوول هماهنگي مذاكرات گروه 1+5 با ايران خواهد بود.
دفتر "ماتئو رنتسی" نخست وزیر ایتالیا روز جمعه به طور رسمی "فدریکا موگرینی" وزیر خارجه خود را برای این سمت نامزد کرده است این در حالی است که دولت لهستان نیز "رادک سیکورسکی" وزیر خارجه این کشور را نامزد مناسب این سمت معرفی کرده است.
سیکورسکی توسط بسیاری از دولتهای شرق اروپا فردی ضد مسکو به شمار میرود با این حال سران اروپا نگرانند که انتصاب این فرد آشتی با روسیه را دشوارتر کند.
این سیاستمدار محافظه کار ۵۱ ساله از سال ۲۰۰۷ میلادی سمت وزارت خارجه لهستان را به عهده دارد و به رغم بی اعتمادی به روسیه مناسبات کاری منطقی با مسکو برقرار کرده است. از زمان اقدام روسیه درباره کریمه با این حال سیرکورسکی بارها از ناتو خواسته است پایگاهی دایم در لهستان برپا کند و مسکو نیز این اقدام را تحریک آمیز توصیف کرده است.
به طور کلی به نظر میرسد بخت موگرینی برای کسب کرسی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بسیار بیشتر از سیکورسکی است زیرا سران احزاب راست میانه رو در اروپا اکنون سمتهای زیادی در کرسیهای بلندپایه اروپایی دارند.
گفتنی است، سران اروپا سی ام اوت در نشستی جانشین کاترین اشتون برای کرسی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا را معرفی خواهند کرد.
گزینه احتمالی جانشینی بارونس خندان، 17 سال از مسوول کنونی سیاست خارجی اتحادیه اروپا کوچک تر است. موگرینی فارغ التحصیل رشته علوم سیاسی از دانشگاه لاساپلنزای رم است. او ازدواج کرده و دو دختر دارد. جالب اینجاست که بدانید، موضوع پایان نامه خانم موگرینی « رابطه بین دین و سیاست در اسلام» است. موضوعی که باعث شد او را بعنوان یک کارشناس سیاست اسلامی مطرح کند.
فدریکا موگرینی كاترين اشتون
این مسأله از آن نظر حائز اهمیت است که موگرینی یک مسیحی است و اینکه به چه دلیلی برای تز تحصیلی خود دست روی حال و هوای سیاست در یک دین دیگر گذاشته، قابل تأمل است.
او همچنین، عضو شورای رهبری اروپا برای خلع سلاح هسته ای و منع گسترش سلاح های کشتار جمعی (ELN) است. موگرینی علاوه بر این عضو ستاد مبارزات ملی و اروپایی علیه نژادپرستی و بیگانه ستیزی است.
جانشین احتمالی اشتون، یک دموکرات است و در سالهای اخیر نیز همراه با نخست وزیر ایتالیا، متئو رنتزی ، برو بیای پررنگی با همتایان آمریکایی خود داشته اند!
علاوه بر این، قبل از اینکه خانم موگرینی ، بر روی صندلی شماره یک خیابان پیزاله دلا فارنسینا (Piazzale della Farnesina) بنشیند، روی پرونده هایی مربوط به عراق، افغانستان و بطور کلی در مورد روند صلح در خاورمیانه کار کرده است.
در کنار گزینه هایی چون وزیر خارجه سوئد و وزیر خارجه لهستان که پیش از این بعنوان نامزدهای جانشینی اشتون نام برده می شد، رونمایی از نام موگرینی یک سورپرایز رسانه ای محسوب می شود. چیزی که بیش از دیگر گزینه ها، شانس وی را برای رسیدن به مقام مهم مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، افزایش داده است، «جنسیت » مشابه او با اشتون است.
هر چند که موگرینی ، کمی برای این مقام جوان به نظر می رسد. او، 41 سال بیشتر ندارد و تجربه اش برای «راه بردن» ماشین سیاست خارجی اروپا، کمی پایین به نظر میرسد.
باید منتظر بمانیم و ببینیم که آیا، موگرینی ایتالیایی عاقبت جانشین اشتون انگلیسی خواهد شد یا دست آخر، گزینه دیگری سکان هدایت دستگاه دیپلماسی اروپا را به دست می گیرد؟
|