خبرگزاری فرانسه از نهایی شدن سازوکار ویژه مالی اروپا برای تسهیل مبادلات تجاری با ایران و مقابله با تحریمهای آمریکا خبر داده است.
بر اساس این گزارش «سازوکار حمایت از مبادلات تجاری» توسط آلمان، فرانسه و بریتانیا نهایی شده و قرار است روز پنجشنبه به صورت رسمی ثبت شود.
به گزارش یورو نیوز، با اینکه هنوز جزئیات رسمی از نحوه عملکرد این سازوکار وجود ندارد اما گفته میشود که مقر این گروه در پاریس فرانسه مسقر خواهد بود و مدیریت اجرایی آن را آلمان بر عهده دارد، بریتانیا نیز ریاست کمیته نظارت را بر عهده خواهد داشت. همچنین این گروه در آلمان نیز شعبه خواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری فرانسه مدیر این سازوکار یکی از کارشناسان بانکی از فرانکفورت آلمان است.
قرار است وزیران خارجه سه کشور آلمان، فرانسه و بریتانیا روز پنجشنبه در حاشیه نشست بوداپست یک بیانیه مشترک در این باره صادر کنند.
منابع اولیه مالی این ساز و کار که «اینستکس» Instex یا «ابزار حمایتی از تبادلات تجاری» Instrument in Support of Trade Exchanges نامیده شده است توسط فرانسه، آلمان و بریتانیا، سه کشور اروپایی امضاء کننده توافق بین المللی هسته ای با تهران تامین خواهد شد.
چین، روسیه و آمریکا دیگر امضا کنندگان توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ به شمار می روند، این درحالیست که دونالد ترامپ پس از تصدی پست ریاست جمهوری، کشورش را از این توافقنامه خارج و مجازات های تازه ای را بر ضد ایران اعمال کرد.
واشنگتن در واکنش به اجرایی شدن قریب الوقوع ساز و کار مالی اروپا برای دور زدن تحریم های آمریکا به کشورهای اروپایی در خصوص تبعات این تصمیم هشدار داده است.
ساز و کار مالی ویژه اروپا یک موجودیت بین دولتی است که تحت نظارت اتحادیه اروپا و بر اساس یک جمع بندی نهایی در باره ایران که روز چهارشنبه توسط نمایندگان بیست و هشت کشور عضو در بروکسل به تصویب رسید، به اجرا درخواهد آمد.
اختلاف نظر ایتالیا و اسپانیا با یکی از بندهای سند نهایی اتحادیه اروپا بر سر اجرایی کردن ساز و کار مالی ویژه پیشتر سبب به تاخیر افتادن تایید نهایی این جمع بندی در بروکسل شده بود.
بر اساس آخرین گزارش ها ایتالیا و اسپانیا در نهایت موافقت خود را با بند مربوط به مذاکرات چهار کشور اروپایی (آلمان، انگلیس، فرانسه و ایتالیا) با ایران در خصوص بحران یمن اعلام کرده اند و این سند قرار است رسما از سوی پایتخت های کشورهای یاد شده مورد تایید قرار گیرد.
بیست و هشت کشور عضو اتحادیه اروپا در یکی دیگر از بندهای این سند از پایبندی ایران به تعهدات خود در چارچوب توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ استقبال کرده اند.
اجرایی شدن این ساز و کار به ایران امکان خواهد داد تا برغم تحریم های آمریکا بواسطه صادرات اروپایی کسب درآمد کند.
خبرگزاری فرانسه در این گزارش همچنین به نقل از منابع اروپایی اعلام کرد که در بیانیه نهایی اتحادیه اروپا نسبت به برنامه موشکی دور برد ایران و نیز فعالیت های برون مرزی تهران در منطقه به خصوص داشتن نقش محوری در مناقشات سوریه و یمن ابراز نگرانی کرده است.
گفته می شود در بخش دیگری از این بیانیه همچنین تدارک و انجام حملات بر ضد اپوزیسیون ایران در اروپا از سوی بروکسل محکوم شده است.
منابع اروپایی که خبرگزاری فرانسه به آنها استناد کرده در ادامه گنجانده شدن این بندها به سند نهایی اتحادیه اروپا را پیامی قوی به تهران توصیف و خاطرنشان کرده اند که این پروژه ابتدا قرار بود به ایران امکان دهد تا نفت خود را در ازای خرید کالا و خدمات به اروپا بفروشد اما اروپایی ها عملا دیگر خریدار نفت ایران نخواهند بود.
به گفته این منابع ساز و کار مالی ویژه اروپا بیشتر برای استفاده شرکت های کوچک و متوسط به کار گرفته خواهد شد.