به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



چهارشنبه، مرداد ۲۲، ۱۳۹۹

پیامدهای فاجعه انفجار در لبنان؛ دولتی مستعفی و قحطی قریب الوقوع

 

هشت روز از فاجعه انفجار بندر بیروت که روز سه‌شنبه گذشته رخ داد گذشته است. این انفجار تاکنون طبق آمار رسمی 163 کشته، بیش از 6 هزار زخمی و ده‌ها نفر مفقود برجای گذاشت. هفته گذشته برای لبنانی‌ها که یا مشغول دفن قربانیان خود بوده یا برای بیرون آوردن مردگان و زخمی‌ها از زیر آوار تلاش می‎کردند، هفته‌ای پر از غم و اندوه بود.

آنها همچنین مشغول سفر امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه، بودند که کشورش متبوعش روز گذشته تأکید کرد اگر اصلاحات فوری در لبنان انجام نگیرد این کشور در مسیر فاجعه‌ای بزرگتر قرار خواهد گرفت. طی هفته گذشته همدلی و همدردی در بسیار گسترده‌ای با لبنان در سطح منطقه، بویژه کشورهای عربی و در سطح بین المللی با لبنان صورت گرفت.

با این حال همه دغدغه‌ها نتوانست خشم و عصبانیت لبنانی‌ها را کتمان کند آنها به خیابان‌ها رختند و با اراده و مصمم خواستار پاسخگویی مسئولان این فاجعه شدند، عدم خاموشی آنها اولین خواسته آنها استعفای دولت برآمده از طبقه فاسد بود که محقق شد و دولت حسن دیاب روز دوشنبه استعفای خود را رسما اعلام کرد.

به نظر می‌رسد که انفجار بیروت آخرین بندهای ارتباط بین دولت و ملت لبنان را قطع کرد اما استعفای دولت هرگز عصبانیت عمومی مردم که به خیان‌ها ریخته‌اند را آرام نمی‌کند ، زیرا مردم لبنان نمی‌توانند از پیامدهای فاجعه این انفجار که نتیجه تراکم چندین بحران از جمله فروپاشی اقتصاد، فساد و سوء مدیریت است به سادگی بگذرند و موضوع را فراموش کنند.

از اواخر سال گذشته لبنان شاهد اعتراضاتی گسترده بود که مهمترین خواسته ملت لبنان تغییرات ریشه‌ای در ساختار فاسد دولت بود، این اعتراضات هر چندگاه رخ می‌داد و با تغییرات سطحی دولت فروکش می کرد اما پس از انفجار بیروت اصرار بر تغییر به شدت بی سابقه‌ای و به طرز چشمگیری افزایش یافته است.

ملت خواستار سرنگونی نظام است
پس از هشتگ «حلق آویز کنید» که نمادی از مطالبات مردم خشمگین لبنان برای مجازات افراد مسئول این انفجار بود، لبنانی‌ها شعار ملت خواستار سرنگونی کلیت نظام مبتنی بر گرایش‌های و دینی و مذهبی است را سر دادند آنها بر این باورند که خانه از پایبند ویران است و با تغییر کابینه یا استعفای دولت و برآمدن دولتی مشابه برآمده از گرایش های فرقه‌گرایانه، تغییری در وضعیت لبنان پیش نخواهد آمد.

اکنون پس از استعفای دولت دیاب، طبق سیستم نظام حاکم کنونی رئیس جمهوری لبنان باید با جناح‌های سیاسی در پارلمان مشورت کند که نخست وزیر بعدی را تعیین و کابینه او را معرفی کند، حتی اگر او دولت فعلی را به انجام امور کشوری مانند خدمات اداری ، اقتصاد و دادو ستد تجاری مامور کرده باشد

بیروت گرسنه و دخالت ارتش لبنان
تحولات و پیامدهای ناشی از انفجار با یک بحران غذایی سخت در لبنان همراه شده است. دیوید بیزلی مدیر اجرایی برنامه جهانی غذا وابسته به سازمان ملل، روز دوشنبه ابراز نگرانی کرد که بیروت ظرف دو و نیم هفته دیگر آرد و نان لبنان تمام خواهد شد.

او گفت: «من از خالی شدن انبارهای لبنان از نان و مواد غذایی بسیار نگران هستم، زیرا 85٪ از گندم و دیگر حبوبات از طریق بندر تخریب شده بیروت وارد می شد».

بیزلی درباره ارزیابی خسارات و چشم اندازهای بهبودی در بندر بیروت، با بیان اینکه در این بندر جایگاهی وجود دارد که می توان به صورت موقت آن را بکار انداخت، افزود: «با همکاری ارتش لبنان می‌توان بخشی از آن ناوشکن را برای انتقال برخی تجهیزات از طریق هوا پاک کرد».

روزنه امید ... کمک فقط برای مردم لبنان است
این مقام سازمان ملل تأکید کرد که مقامات فعلی پس از استعفای دولت باید کاملاً همکاری کنند ، زیرا نردم بسیار خشمگین هستند و به کمک بین المللی احتیاج دارد، ضروری است که باید تاکید کنم که کمک‌های سازمان ملل مستقیم به مردم داده شود.

به گفته رسانه های رسمی ، دو کشتی که حامل مواد غذایی هستند روز گذشته در بندر بیروت لنگر انداختند.

گفتنی است که سکوی پنجم در بندر که در آن کشتی‌های تجاری لنگر می‌انداختند هنوز دست نخورده است و تحت تأثیر این فاجعه قرار نگرفته و این امید باقی مانده که لبنان دچار بحران قحطی نخواهد شد.

در همین حال، خانم نجات رشدی هماهنگ كننده سازمان ملل متحد در لبنان، گفت: «سازمان ملل بسیار خوش بین است که روند توان بخشی بندر بیروت به زودی آغاز تا ظرفیت بندر برای دریافت کمک‌ها برای مردم لبنان افزایش یابد.

العربیه