این ارتباط یکی از دلایل حمله به سلیمانی بوده
شبکه خبری سیانان میگوید که به اسنادی دست یافته که نشان میدهد ‘ایران به جنگجویان گروه طالبان برای کشتن نیروهای آمریکا و ائتلاف بینالمللی در افغانستان پول داده است’ و ‘یکی از دلایل حمله به قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، به رابطه ایران و گروه طالبان مرتبط بوده است.’
براساس گزارش این رسانه، نهادهای اطلاعاتی آمریکا مسیر پرداخت این پولها را در شش حمله که نیروهای شورشی تنها در سال گذشته انجام داده، بررسی کردهاند که حمله بسیار پیچیده گروه طالبان بر پایگاه نیروهای آمریکایی در بگرام نیز شامل آن است.
در قوس/ آذر ۱۳۹۸ گروهی از مهاجمان مسلح به پایگاه نیروهای آمریکایی در بگرام حمله کردند و در یک مرکز درمانی غیرفعال در نزدیکی این پایگاه سنگر گرفتند که در نتیجه “یک رشته حملات هوایی” کشته شدند. در این حمله دو غیرنظامی کشته شد و ۷۰ تن دیگر زخمی شدند به شمول چهار کارمند آمریکایی.
در این گزارش آمده که این مبالغ توسط یک دولت خارجی پرداخت شده. سیانان در گزارش خود نوشته که براساس اسناد وزارت دفاع آمریکا که بدست این رسانه رسیده، این کشور خارجی “ایران” است و این پول به شبکه حقانی داده شده، گروهی که “تروریستی” خوانده میشود و توسط معاون رهبر طالبان اداره میشود. در ادامه گزارش، شبکه خبری سی ان ان افزوده است که نام کشور خارجی که پول را پرداخت کرده سری باقی مانده ولی دو منبع نزدیک به نهادهای اطلاعاتی به سی ان ان تایید کردهاند که این کشور خارجی ایران است.
نوشته سی ان ان عدم محکومیت علنی ایران یا طالبان و تصمیم به اینکه پاسخ نظامی و دپیلماتیک به این موضوع داده نشود، نشان دهنده این است که دولت آمریکا خواسته از روند صلح افغانستان حفاظت کند، روندی که به امضا موافقت نامه میان آمریکا و طالبان در زمستان سال گذشته منجر شد. از طرف دیگر مصرف تبلیغاتی برای دونالد ترامپ داشته باشد که وعده خروج کامل سربازان آمریکایی را از افغانستان داده بود.
در این گزارش نوشته شده که در اسناد وزارت دفاع آمریکا آمده که در حمله بگرام از یک وسیله نقلیه مملو از مواد انفجاری استفاده شده بود. حدود ۱۰ سرباز طالبان در این حمله شرکت داشتند که با نیروهای امنیتی افغان درگیر شدند و در نهایت در حمله هوایی کشته شدند.
در حالی که مقامات اطلاعاتی آمریکا اذعان میکنند که شبکه حقانی لزوما در قبال هدف قرار دادن سربازان آمریکایی نیاز به پرداخت پول ندارد، در سند داخلی پنتاگون که توسط سی ان ان بررسی شده است، خاطرنشان شده که کمک مالی برای حمله به بگرام به این دلیل بوده که "احتمالاً باعث تحریک به حملات قوی تر به نیروهای آمریکایی و ائتلاف در آینده شود."
در این گزارش آمده که استفاده از جنگ نیابتی توسط ایران در منطقه از دیرباز شناخته شده بود، اما پس از حمله بگرام، چندین نهاد اطلاعاتی آمریکا وظیفه داشتند که رابطه تهران را با شبکه حقانی در افغانستان بررسی کنند و گزینههای خاصی برای پاسخ گویی به آن ارائه کنند.
در این گزارش آمده که علیرغم تایید اینکه روابط ایران و حقانی "منافع آمریکا را جدا تهدید میکند"، سرانجام مقامهای شورای امنیت ملی آمریکا در اواخر ماه مارس توصیه کردند که دولت نباید اقدامهای مشخصی درباره شبکه حقانی و ایران انجام دهند، آنان به این نتیجه رسیده بودند که هرگونه واکنش در این زمینه میتواند تاثیرات منفی را همراه داشته باشد.
به نوشته سی ان ان دولت آقای ترامپ پس از پایان بررسیاش در مورد رابطه ایران و شبکه حقانی، در اوایل سال جاری میلادی، هیچ اقدامی را انجام نداد، اما مقامهای آمریکایی ادعا کردند که رئیس جمهوری این کشور بخاطر معامله با طالبان، موضع محکمی در قبال تهران گرفته است.
بی بی سی