به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



سه‌شنبه، مرداد ۲۱، ۱۳۹۹

دولت لبنان استعفا کرد

حسن دیاب، نخست‌وزیر مستعفی لبنان
جنبش اعتراضی شهروندان لبنان در کمتر از ۱۰ ماه دو نخست‌وزیر لبنان را از کرسی قدرت به زیر کشید. آبان سال پیش سعد حریری بر اثر فشار معترضان کنار رفت و اکنون حسن دیاب نخست‌وزیر مورد حمایت حزب‌الله مجبور به استعفا شده است.

با شدت گرفتن اعتراض‌ها در لبنان که طی دو روز گذشته به اشغال ساختمان چند وزارت‌خانه در بیروت منجر شد، دولت لبنان فرو پاشید و نخست‌وزیر حسن دیاب غروب امروز دوشنبه ۲۰ مرداد کناره‌گیری خود را به طور رسمی اعلام کرد.

اتنفجار مهیب چهارم اوت گذشته که بخشی از بندر و مرکز شهر بیروت را ویران کرد، خشم شهروندان لبنان را که به دلیل شیوع ویروس کرونا تا حدودی فروکش کرده بود شعله‌ور کرد.

موج اعتراض‌ها علیه فساد و ناکارآمدی مسئولان و سیاستمداران بانفوذ در کمتر از یک هفته چنان شدت و ابعادی پیدا کرد که پس از کناره‌گیری چند عضو کابینه، نخست‌وزیر، حسن دیاب و کل دولت را وادار به کنار رفتن کرد.

زمزمه فروپاشی دولت و استعفای نخست‌وزیر از صبح امروز دوشنبه به گوش می‌رسید. وزیر بهداشت لبنان، حمد حسن، عصر امروز و در پایان نشست دیاب با وزیران باقیمانده در کابینه، به خبرگزاری رویترز گفت که نخست‌وزیر به زودی استعفای دولت را اعلام خواهد کرد.

طی دو روز گذشته چهار وزیر و چند نماینده مجلس کناره‌گیری کردند و به گفته وزیر بهداشت، چند وزیر دیگر نیز قصد این کار را داشته‌اند. تصمیم کابینه درباره خاتمه دادن به کار دولت به نقل از چند وزیر دیگر نیز در گفت‌وگو با رسانه‌های محلی ابراز شده بود.

پیش از ظهر امروز شماری از ناظران گفتند که دولت دیاب در هر  صورت از حد نصاب افتاده و ادامه فعالیت آن قانونی نیست و در چنین شرایطی احتمالا مسئله چگونگی اعلام فروپاشی دولت و هماهنگی‌های لازم با رئیس جمهوری میشل عون است.

قدرت گرفتن با حمایت حزب‌الله، سقوط با فشار مردم

دیاب ژانویه امسال با پشتیبانی گروه حزب‌الله که به وسیله جمهوری اسلامی حمایت مالی و تجهیز می‌شود، نخست‌وزیر لبنان شد. او جانشین سعد حریری شده بود که با شدت گرفتن اعتراض‌ها علیه بی‌کفایتی و فساد مسئولان، اکتبر سال ۲۰۱۹ مجبور به کناره‌گیری شده بود.

پس از انفجار مرگبار در انبار شماره ۱۲ بندر بیروت که در آن دو هزار و ۷۵۰ تن نیترات آمونیوم بدون رعایت تدابیر ایمنی لازم نگهداری می‌شد، اسلام‌گرایان افراطی حزب‌الله بیش از پیش هدف انتقاد و حمله تند معترضان قرار گرفتند.

گفته می‌شود حزب‌الله بر بندر و شهر بیروت نفوذ فراوانی دارد و در انبارهای منطقه بندر تجهیزات جنگی و سلاح پنهان کرده است. حسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله لبنان، این اتهام را رد می‌کند.

خوش‌بینی نسبت به اصلاحات سیاسی

با این حال بسیاری از شهروندان لبنان حزب‌الله و دولت مورد حمایت این گروه را در بی‌تفاوتی نسبت به نگهداری مواد به شدت قابل انفجار نیترات آمونیوم که گفته می‌شود شش سال در انبار شماره ۱۲ بوده، سهیم و در وقوع فاجعه سه‌شنبه گذشته مسئول می‌دانند.

انتظار می‌رود با فروپاشی دولت، صحنه سیاسی لبنان دستخوش تحولات مهمی شود. امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، دو روز پس از انفجار در دیدار از بیروت به مردم اطمینان داد تدابیری اتخاذ شود که کمک‌ها به جیب کارگزاران حکومت که به فساد و سوءمدیریت متهم هستند نرود و پاریس فشار برای اصلاحات و شکل‌گیری ساختار سیاسی نوین را افزایش دهد.

هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان نیز روز یک‌شنبه و در آستانه برگزاری کنفرانس اهداکنندگان کمک به لبنان گفت، بدون اصلاحاتی که انجام آن به شدت ضرورت دارد، تحول پایدار و ثبات در لبنان برقرار نخواهد شد.

دویچه وله فارسی