دکتر ژاله شادیطلب . جامعهشناس
عدالت اجتماعی،
آيا اين امر میتواند شامل زنان هم بشود يا نه؟
آيا اين امر میتواند شامل زنان هم بشود يا نه؟
پس از چهار دهه از تصويب قانون اساسی كشور با تأكيد بر ضرورت تحقق عدالت اجتماعی و تدوين و اجرای پنج برنامه توسعه پس از پيروزی انقلاب اسلامی، عدهای از نمايندگان مجلس و تعدادی از پژوهشگران غالبا مرد مراكز تحقيقاتی درباره این مسئله ترديد دارند که وقتی گفته میشود عدالت اجتماعی، آيا اين امر میتواند شامل زنان هم بشود يا نه؟
يا به عبارت روشنتر آيا زنان جزء اجتماع هستند كه عدالت شامل آنها هم بشود؟
بنابراين اختلاف نظر بر سر كلمه برابری و عدالت يا تناسبات نيست؛ بلكه مسئله اين است كه آيا زنان حق دارند از عدالتي برخوردار شوند؟
يا اينكه اين صاحبان نفوذ هستند كه تشخيص میدهند كه زنان كجا جزء اجتماع هستند و كجا نيستند. اميدوارم توانسته باشم عمق اختلاف نظر را بيان كنم. مسئله اين است كه آيا زنان انسانهايی هستند كه از عدالت برخوردار شوند يا موجوداتی هستند كه به تناسب وضعيتشان برای آنها تعيين و تعريف میشود كه از چه حق و حقوقی میتوانند برخوردار شوند.
شايد تكرار مكررات به نظر برسد؛ ولی اين ذهنيت ناسالم كه در متفكر و خلاقبودن زنان ترديد میكند، مسئلهای جدی و بازگشت نه به ٤٠ سال پيش، بلكه به صدها سال پيش است.
آنانی كه چنين ذهنيتی دارند، بايد از مادران، همسران و دخترانشان شرمنده باشند كه آنها را جزء اجتماع تعريف نمیكنند تا از عدالت اجتماعی برخوردار شوند.
گویا چند نفر از پژوهشگران يا صاحبان دیدگاههای خاص با ارائه مشاورههايی به نمايندگان محترم مجلس، اين تصور را ايجاد كردهاند.
...كه عدالت ميان زنان و مردان در يك جامعه پديده نامطلوبی است و از غرب به عاريت گرفته شده؛ اگرچه هرآنچه از غرب گرفته شده، بد و مذموم نيست و نگاهی به زندگی عادی همه ما، تعاملات ميان فرهنگها و جوامع را در همه زمينهها بهخوبی این نکته را ثابت میکند؛ ولی آيا توصيهها و تأكيدات متون دينی اسلام بر عدالت را هم بايد ناديده بگيريم؛ چون پای زنان در ميان است؟!
شرق