به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



پنجشنبه، دی ۱۴، ۱۳۹۶

گسترش واکنش‌های بین المللی همزمان با 'ادامه اعتراضات' در ایران

عکسی از یک ویدئوی منتشر شده در توییتر که ظاهر اعترضات چهارشنبه شب در زرین شهر اصفهان را نشان می دهد

درحالی که تصاویر منتشر شده در شبکه های اجتماعی ظاهرا ادامه برخی تجمع های اعتراضی در نقاط مختلف ایران در طول چهارشنبه شب را نشان می دهد واکنش های بین المللی به تحولات ایران ادامه دارد.
همزمان مقام های آمریکایی گفته اند که در پی تحریم عوامل سرکوب معترضان در ایران هستند که می تواند شامل رادیوتلویزیون جمهوری اسلامی شود.
محدودیت دسترسی به شبکه های اجتماعی و اینترنت موبایل از زمان شروع اعتراضات شدیدتر شده است و اخبار مربوط به اعتراضات به کندی و با تاخیر منتشر می شود. به علاوه بی بی سی مستقلا قادر به تایید این ویدئوها نیست.
خبرگزاری مجموعه فعالان حقوق بشر ایران (هرانا) گزارش داده است که سه شنبه شب حداقل ۱۱ شهر ایران شاهد اعتراضات ضددولتی بودند: لنجان، خرم آباد، ماهشهر، ایذه، خمینی شهر، آبادان، تهران، مسجد سلیمان، تبریز، شیراز، سنندج و همدان.
خبرگزاری رویترز گزارش می دهد که اعتراضات امشب - چهارشنبه شب - پس از تاریکی هوا در شهر ملایر استان همدان روی داد و تظاهرکنندگان شعار می دادند: "ملت گدایی می کند، آقا (رهبر ایران) خدایی می کند!"
ویدئوهایی که در شبکه های اجتماعی منتشر شده ظاهرا تظاهرکنندگان در نوشهر در شمال ایران را نشان می دهد که شعار "مرگ بر دیکتاتور" سر می دهند. ویدئویی هم از تجمعی اعتراضی در میدان ۱۷ شهریور آمل پخش شده که در آن شعار "می جنگیم، می میریم، ایران رو پس می گیریم" شنیده می شود.
یک ویدئوی دیگر ساختمانی را که در گوهردشت کرج به آتش کشیده شده است نشان می دهد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس هم نوشت که در ویدئویی که از نورآباد منتشر شده معترضان عکس های آیت الله خامنه ای را پاره می کنند هرچند زمان ضبط این فیلم معلوم نیست.
در شماری از این ویدئوها که فضای آنها متشنج است جوانان فریاد می زنند که نیروهای امنیتی را فراری داده اند.
روز چهارشنبه همچنین گزارش شد که سه مامور امنیتی در شهر پیرانشهر آذربایجان غربی در کنار مرز عراق کشته شده اند. سپاه پاسداران این سه نفر را "سربازان گمنام امام زمان" معرفی کرده است، که معمولا عنوانی برای اعضای وزارت اطلاعات است.
همزمان شماری از کاربران از توییتر خواسته اند حساب "تسنیم نیوز" نزدیک به سپاه پاسداران را مسدود کند زیرا با انتشار عکس های معترضان به دنبال شناسایی است.
اظهارات فرمانده سپاه
روز چهارشنبه محمدعلی جعفری، فرمانده سپاه پاسداران، در اولین اظهار نظر درباره اعترضات گفت که این "فتنه" شکست خورده است. حکومت ایران به اعتراضات ضددولتی "فتنه" می گوید.
او درحالی اظهار نظر می کرد که حکومت ایران تظاهراتی را در شهرهای مختلف در محکومیت اعتراضات ضددولتی ترتیب داد. تلویزیون ایران تصاویری از این تظاهرات دولتی در کرمانشاه، قم، ایلام و گرگان را نمایش داد.
اعتراضات ضددولتی که روز پنجشنبه هفته پیش شروع شد حداقل ۲۱ کشته برجای گذاشته است.
هرچند شروع اعتراضات مربوط به بهای کالاها و فساد بود، معترضان به سرعت با شعارهای خود رهبر ایران را هدف گرفتند و خواستار کناره گیری او از قدرت شدند. آیت الله خامنه ای از سال ۱۳۶۸ برای ۲۸ سال رهبر ایران بوده است.
این بزرگترین اعتراضاتی است که از زمان انتخابات جنجالی سال ۱۳۸۸ ایران را فرامی گیرد.
محمدعلی جعفری گفت که سپاه "تنها در سه استان اصفهان، لرستان و همدان بطور محدود وارد عمل شد." او افزود: "بیشترین اجتماع شهری در این فتنه در اوج آن تجمعی هزار و پانصد نفری بود و در کل کشور در اوج اغتشاشات نیز حدود ۱۵ هزار نفر حضور داشتند."
فرمانده سپاه گفت: "علاوه بر ۵ هزار نیرویی که خانم کلینتون اعلام کرد برای ایجاد آشوب و فتنه و ناامنی در ایران آموزش داده اند ، تعداد قابل توجهی دیگر از عوامل ضدانقلاب، سلطنت طلب و منافقین داخلی ماموریت یافتند اغتشاش و فتنه را گسترش دهند."
رهبر ایران هم روز سه شنبه گفته بود که "دشمنان" مسئول ایجاد ناآرامی های تازه در ایران هستند.


واکنش های بین المللی
در تازه ترین واکنش سخنگوی آنگلا مرکل صدراعظم آلمان گفت "جسارت مردم ایران برای اعتراض به اوضاع اقتصادی و سیاسی مستحق احترام ماست."
از سوی دیگر در واشنگتن یک مقام ارشد دولت آمریکا به بی‌بی‌سی فارسی گفته است که واشنگتن در حال بررسی تحریم‌های تازه‌ای علیه تعدادی از مقامات و نهادهای جمهوری اسلامیست، تحریم‌هایی که می‌تواند صداوسیما و محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات ایران را هم هدف قرار بدهد.
نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل روز سه شنبه گفته بود که ادعای ایران دایر بر نقش "دشمنان خارجی" در اعتراضات "یاوه گویی محض" است.
او گفت: "مردم ایران صدای آزادی خواهی شان را بلند کرده اند. همه مردمان آزادی خواه باید از آرمان آنها حمایت کنند."
از سوی دیگر آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل درباره کشته شدن معترضان ایرانی در حوادث اخیر اظهار تاسف کرده است.
آقای گوترش در بیانیه‌ای امروز چهارشنبه (سیزدهم دی ماه/ سوم ژانویه) گفته است که "از خشونت‌های بیشتر باید پرهیز شود."
در همین حال زید رعد حسین، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، از مقام های ایرانی خواست هر که را به خاطر بیان مسالمت آمیز "به طور خودسرانه" بازداشت یا مجازات کرده اند آزاد کنند.
او به علاوه خواستار تحقیقات مقام های ایرانی درباره کشته و زخمی شدن معترضان شد.
مایک پنس معاون رئیس جمهور آمریکا چهارشنبه شب در مقاله ای در ستون آزاد روزنامه واشنگتن پست از باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا انتقاد کرده است که در جریان اعتراضات سال ۸۸ "ساکت" ماند.
او می نویسد: "مردم ایران امروز یک بار دیگر درحال برخاستن هستند تا خواستار آزادی و فرصت ها شوند، و دولت آمریکا تحت هدایت دونالد ترامپ، در کنار آنها می ایستد. این بار ما ساکت نخواهیم ماند."
او همچنین ابراز تاسف کرد که "بسیاری از دوستان اروپایی ما قویا در مورد این بحران فزاینده در ایران صحبت نکرده اند."
پیشتر در روز سه شنبه فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا "مرگ غیرقابل قبول" مردم در این اعتراضات را محکوم کرده بود.
او گفت: "اتحادیه اروپا به دقت تظاهرات جاری در ایران، افزایش خشونت ها و مرگ غیرقابل مردم را دنبال می کند."
او افزود: "تظاهرات مسالمت آمیز و آزاد بیان حقوقی اساسی است که در مورد مردم همه کشورها صدق می کند و ایران استثنا نیست."
او گفت که اتحادیه اروپا در روزهای اخیر با مقام های ایرانی در تماس بوده است و خواستار خویشتن داری همه طرف از توسل به خشونت شد.
روز چهارشنبه زیگمار گابریل وزیر خارجه آلمان هم در سفری به اوکراین ضمن ابراز نگرانی کرد.
سایر واکنش ها
حسن نصرالله، رهبر حزب الله لبنان، روز چهارشنبه در اولین واکنش به اعتراضات ایران گفت که تظاهرکنندگانی که دادخواهی های مشروعی دارند مورد بهره برداری جناح های سیاسی قرار گرفته اند.
گروه حزب الله که از حمایت های گسترده ایران برخوردار است هدف خشم تظاهرکنندگان در ایران بوده است که شعار می دهند: "نه غزه نه لبنان جانم فدای ایران."
او در مصاحبه ای با تلویزیون المیادین بیروت گفت که مقام های ایرانی با "آرامش و خردمندی" با اعتراضات برخورد می کنند و همچنین حمایت دونالد ترامپ از معترضان را محکوم کرد.
به نقل از وزیر خارجه ترکیه هم گزارش شد که گفته دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل از اعتراضات ضدحکومتی در ایران حمایت می کنند.
روزنامه حریت به نقل از مولود چاوش اغلو گزارش داد که که روز چهارشنبه به گروهی از خبرنگاران گفته که ترکیه مخالف مداخله خارجی در ایران است و خواستار بازگشت فوری آرامش به این کشور است.
مقام های ترکیه می گویند که حسن روحانی رئیس جمهور ایران به رجب طیب اردوغان همتای ترک خود گفته که امیدوار است اعتراضات "ظرف چند روز پایان یابد."
تجمع در چند شهر اروپایی
از سوی دیگر روز چهارشبنه ده‌ها ایرانی در چند شهر بزرگ اروپایی، با بر پا کردن تجمع‌هایی از اعتراضات جاری در ایران حمایت کرده‌اند.
کلن، استکهلم، برن و آتن صحنه تجمع‌های ایرانیان خارج از کشور بوده است.
آنها در این تجمعات شعارهایی علیه حکومت ایران داده‌اند.
چندین نفر نیز در مقابل ساختمان بی‌بی‌سی در لندن تجمع کردند. آنها علاوه بر شعارهایی علیه حکومت ایران، شعارهایی نیز در انتقاد از پوشش خبری بی‌بی‌سی فارسی از اعتراضات دادند.
چند ساعت پیش در ملبورن نیز تجمعی در حمایت از اعتراضات ایران برگزار شد.
بی بی سی فارسی