تماشای فوتبال در استادیوم برای نخستین بار
زنان در مراسم روز ملی عربستان-۲۰۱۷
زنان عربستان سعودی، برای نخستین بار اجازه یافتهاند که مسابقات فوتبال را در داخل استادیوم تماشا کنند. زنان این کشور امروز و روزهای آینده در استادیومهای سه شهر اصلی این کشور حضور خواهند یافت.
روز جمعه، ۱۲ ژانویه، در شهر ریاض، زنان به استادیوم ملک فهد خواهند رفت تا بازی تیم الاهلی یا البتین را در لیگ حرفهای فوتبال عربستان تماشا کنند.
این بخشی از اصلاحات تدریجی عربستان در زمینه حقوق زنان است.
بر اساس تحولات جدید، همه زنان بالغ و بدون همراه میتوانند در سه شهر ریاض، جده و دمام به استادیوم بروند. پس از بازی روز جمعه در ریاض، تماشاچیهای زن اجازه یافتهاند که روز شنبه به استادیوم ملک عبدالله در شهر جده بروند و بازی تیمهای الهلالی و الاتحاد را تماشا کنند.
سپس در روز ۱۸ ژانویه، در بازی تیمهای الاتفاق مقابل الفیصل در ورزشگاه شاهزاده محمد بن فهد در شهر دمام، ورود زنان مجاز شمرده شده است.
همچنین عربستان سعودی این ماه میزبان بازیهای اسکواش زنان خواهد بود.
در نوامبر ۲۰۱۷، عربستان تورنمنت بسکتبال زنان را در دانشگاههای این کشور در جده برگزار کرد که حدود سه هزار زن در آن شرکت کردند.
زنان کجا مینشینند؟
زنان عربستان میتوانند مسابقات فوتبال را از بخشهایی از استادیوم که برای آنها در نظرگرفته شده تماشا کنند. این به آن معناست که زنان و کودکان در مکانهایی جدا از مردان خواهند نشست. این بخشها برای زنانی در نظر گرفته شده که عضو مرد خانواده آنها را همراهی نمیکند.
سایر بخشهای استادیومها مانند کافهها و رستورانها نیز فضاهای جداگانهای برای نشستن زنان در نظر گرفتهاند. زنان مسلمان عربستان در مکانهای عمومی باید لباس بلند پوشیدهای به نام عبا بپوشند.
این تعییرات بخشی از اصلاخاتی است که ولیعهد عربستان محمد بن سلمان آغاز کرده تا برنامه چشمانداز ۲۰۳۰ را در این کشور اجرایی کند. بخشی از این برنامه شامل اعطای آزادیهای بیشتر به زنان است که از تفکیک جنسیتی و تبعیض در این کشور رنج میبرند. بر این اساس، عربستان سعودی برای نخستین بار اجازه رانندگی زنان را در سپتامبر ۲۰۱۷ صادر کرد. همان زمان زنان اجازه یافتند تا برای اولین بار در مراسم روز ملی عربستان شرکت کنند.
سال گذشته عربستان سعودی اعلام کرد که ممنوعیت فعالیت سینماهای خصوصی را که بیش از سه دهه بسته بودند، برمی دارد. قرار است سینماهای این کشور از ماه مارس امسال بازگشایی شوند.
در ماه دسامبر گذشته، هزاران رن عربستانی در نخستین کنسرت عمومی یک خواننده زن شرکت کردند. تا پیش از این، اینگونه برنامهها تنها مختص به مردان بود.
با این حال هنوز کارهای بسیاری هست که زنان عربستان نمیتوانند بدون اجازه مردان انجام دهند، از جمله تقاضای پاسپورت، سفر به خارج، ازدواج، بازکردن حساب بانکی، راه انداختن شرکت، جراحی شدن و آزاد شدن از زندان.
این ممنوعیتها به دلیل قانون قیمومیت مردان بر زنان در این کشور اعتبار دارد. قانون قیمومیت برآمده از فرقه سنی مذهب وهابیت است. بر اساس این سیستم، هر زنی باید در مکانهای عمومی مردی به همراه داشته باشد. این مرد امکان تصمیمگیری در مواردی را دارد که ذکر شد.
این قانون عربستان را به یکی از نابرابرترین کشورهای خاورمیانه تبدیل کرده است.
رادیو زمانه
رادیو زمانه