مشاور امور آموزشی سفارت ترکیه در ایران از درخواست رسمی این کشور برای تاسیس رشته زبان و ادبیات ترکی در دانشگاه تهران خبر داد. در ترکیه ولی زبان و ادبیات فارسی در دانشگاهها و مدارس تدریس میشود.
خبرگزاری آناتولی ترکیه به نقل از حسن اکینجی مشاور امور آموزشی سفارت ترکیه در ایران گزارش داده است که پروفسور دریا اروس، سفیر ترکیه در ایران با محمود نیلی احمدآبادی، رئیس دانشگاه تهران ملاقات کرده و به صورت رسمی درخواست کرده است که کرسی زبان و ادبیات ترکی در دانشگاه تهران دایر شود.
به گفته مشاور امور آموزشی سفارت ترکیه در تهران این درخواست ترکیه در مرحله بررسی بوده و سفارت برای نیل به این هدف به فعالیت خود ادامه خواهد داد.
تدریس زبان فارسی در ترکیه چگونه است؟
تدریس زبان و ادبیات فارسی در ترکیه اما تاریخچه دیرینهای دارد. اولین کرسی زبان و ادبیات فارسی در دانشکده زبان، تاریخ و جغرافیای دانشگاه آنکارا ایجاد شده است. دانشکدۀ زبان دانشگاه آنکارا در سال ۱۹۳۵ تأسیس شده و کرسی زبان و ادبیات فارسی این دانشگاه یکی از نخستین کرسیهای زبان و ادبیات در این دانشکده است.
رشتۀ زبان و ادبیات فارسی این دانشگاه از سال ۱۹۸۱ تا کنون به صورت پیوسته در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا فارغ التحصیل داشته است.
در دارالفنون استانبول که اکنون نام دانشگاه استانبول را به خود گرفته است از سال ۱۹۰۰ ادبیات فارسی در کنار ادبیات عرب یکی از دروس تدریس شده در دانشکدۀ ادبیات بوده است.
با تلاشهای هلموت ریتر، شرق شناس مشهور آلمانی در دانشگاه استانبول رشتۀ زبان و ادبیات فارسی به همراه زبان و ادبیات عرب با نام رشتۀ "فیلولوژی عرب- فارس" ایجاد شده بود.
کرسی زبان و ادبیات فارسی در دانشگاههای ترکیه
دانشگاه آتاتورک ارزروم نیز در سال ۱۹۶۸ رشتۀ زبان و ادبیات فارسی را ایجاد کرده و از سال ۱۹۷۴ این دانشگاه در رشتۀ مزبور دانشجو پذیرفته است.
در سال ۱۹۸۹ نیز دانشگاه سلجوق قونیه رشتۀ زبان و ادبیات فارسی را تأسیس کرده است. در سال ۱۹۹۲ دانشگاه "قریق قلعه" نیز در رشتۀ زبان و ادبیات فارسی پذیرش دانشجو را آغاز کرده و این دانشگاه برای اولین بار در سطح ترکیه در رشتۀ مترجمی زبان فارسی نیز دانشجو گرفته است.
علاوه بر دانشگاههای فوق، کرسی زبان و ادبیات فارسی در دانشگاههایی چون دجله، حران، ارجیس، قراتکین، ابراهیم چچن، ییلدییم بیازیت، سلیمان دمیل، قفقاز، آرداخان و غازی عثمان پاشا به طور رسمی ایجاد شده و اساتید و مربیان زبان و ادبیات فارسی در آن دانشگاهها آغاز به کار کردهاند ولی هنوز پذیرش دانشجو آغاز نشده است.
یک استاد زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه آنکارا به دویچه وله فارسی گفت: «در دانشگاههای ترکیه زبان و ادبیات فارسی تا مقطع دکترا تدریس میشود و ادیبان و ایران شناسان نام آوری همچون پروفسورعدنان قره اسماعیل اوغلو، پروفسور علی گوزل یوز، پروفسور نعمت ییلدیریم، پروفسور محمت کانار، پروفسور حجابی قیرلانغیچ، پروفسور یوسف اوز و نیز پروفسور دریا اورس، سفیر ترکیه در ایران تربیت یافتۀ مکتب فارسی دانشگاههای ترکیه هستند و اکنون نیز چراغ زبان و ادبیات فارسی در ترکیه را روشن نگه میدارند.»
سفیر ترکیه در ایران که چهرهای نام آشنا در عرصه زبان و ادبیات فارسی است در دانشگاه آنکارا از ارکان اصلی آموزش زبان و ادبیات فارسی بوده است و مترجم آثار عدیدهای از زبان فارسی به ترکی است.
زبان فارسی یکی از دروس اختیاری مدارس ترکیه
به گفته استاد زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه آنکارا به طور متوسط هر ساله در هر دانشگاه تقریبا ۴۰ سهمیه برای دانشجویان در رشته زبان و ادبیات فارسی در نظر گرفته میشود.
علاوه بر دانشگاهها زبان فارسی به عنوان یکی از دروس اختیاری در مدارس از سوی وزارت متولی آموزش در ترکیه مورد تأیید قرار گرفته است.
سازمان سنجش ترکیه علاوه بر زبانهای انگلیسی، فرانسه، آلمانی و سایر زبانهای زنده دنیا هر ساله آزمون زبان فارسی را نیز برگزار میکند که مدرک قبولی این آزمون هم در دانشگاهها و هم در ادارات ترکیه اعتبار دارد.
سازمانهای غیر دولتی نیز در ترکیه زبان فارسی را آموزش میدهند. در آنکارا و استانبول علاوه بر موسسات وابسته به سفارت ایران، جمعیتها و انجمنهایی همچون انجمن تحقیقاتی مولانا دوره های آموزش زبان فارسی را برگزار میکنند.
دویچه وله