بر پایه تازهترین گزارش سازمان ملل شمار پناهجویان و آوارگان در سال ۲۰۱۸ به نسبت دو دهه پیش دو برابر شده است. در سال گذشته تعداد کسانی که به اجبار سکونتگاه خود را ترک کردهاند به ۷۰ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر رسید.
کمیساریای عالی امور پناهندگان سازمان ملل متحد در تازهترین گزارش خود میگوید تعداد آوارگان و پناهجویان در سال گذشته میلادی به رکورد بیسابقهای در هفتاد سال گذشته و از زمان تاسیس این نهاد در ۱۹۵۰ رسیده است.
مطابق این گزارش که چهارشنبه ۱۹ ژوئن (۲۹ خرداد) در آستانه روز جهانی پناهجویان و آوارگان منتشر شد، در سال گذشته میلادی نزدیک به ۷۱ میلیون نفر در سراسر جهان به علتهای گوناگون دور از خانه و کاشانه خود بودهاند و این تعداد دو میلیون و ۳۰۰ هزار نفر بیشتر از سال قبل بوده است.
جنگ، تغییرات اقلیمی، فقر و بیماری از مهمترین علتهای آوارگی و مهاجرت محسوب میشود. خشونت و ناامنی عامل آوارگی نزدیک به ۲۶ میلیون نفر در سراسر جهان است که تعداد آنها در سال گذشته نیم میلیون نفر بیش از سال قبل از آن بوده است.
بیشترین آوارگان جهان در سال ۲۰۱۸ شهروندان کشورهای جنگزده، از جمله سوریه، افغانستان، سودان جنوبی، میانمار و سومالی بودهاند. تعداد آوارگان سوری شش میلیون و ۷۰۰ هزار نفر ثبت شده است.
۴۱ میلیون آواره درونمرزی
تازهترین گزارش سازمان ملل حاکی است که آوارگان درونمرزی با ۴۱ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر بزرگترین گروه آوارگان را تشکیل میدهند. اینها شهروندانی هستند که به دلایلی نظیر جنگداخلی، شیوع بیماری و تغییرات اقلیمی مجبور به ترک سکونتگاه خود و پناه بردن به مکان دیگری در کشورشان شدهاند.
کوچکترین گروه آوارگان شامل سه میلیون و ۵۰۰ هزار نفر میشوند که به طور عمده با رساندن خود به کشورهای توسعهیافته تقاضای پناهندگی کردهاند.
فلیپو گراندی، کمیسر عالی امور پناهندگان سازمان ملل به خبرگزاری فرانسه میگوید آمار و اطلاعات ثبت شده توسط این نهاد نشان میدهد که تعداد کسانی که به خاطر جنگ، مناقشههای قومی و مذهبی، و تعقیب و آزار آواره میشوند در حال افزایش است.
یک دهه پیش تعداد آوارگان و پناهجویان سراسر جهان ۴۳ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر بوده و دو دهه پیش حدود نصف تعداد آوارگان در سال ۲۰۱۸.
ترکیه در صدر، آلمان پنجم، ایران ششم
در میان کشورهای جهان ترکیه با پذیرش سه میلیون و ۷۰۰ هزار آواره و پناهجو در صدر قرار دارد. پاکستان با یک میلیون و۴۰۰ هزار نفر، اوگاندا با یک میلیون و ۱۷۰ هزار و سودان با یک میلیون و ۷۰ هزار نفر در ردیفهای بعدی قرار میگیرند.
در گزارش تازه سازمان ملل، آلمان با پذیرش یک میلیون و ۶۰ هزار نفر در جایگاه پنجم و ایران با ۹۸۰ هزار نفر در ردیف ششم قرار دارد. سه کشور بعدی به ترتیب لبنان، بنگلادش و اتیوپی هستند که هر یک میزبان بیش از ۹۰۰ هزار آواره و پناهجو بودهاند.
دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید
بیشتر کسانی که به ایران پناه بردهاند شهروندان افغانستان هستند. کمیساریای پناهندگان میگوید در سال گذشته ۳۵ هزار و ۸۰۰ ایرانی در کشورهای دیگر تقاضای پناهندگی کردهاند و شمار ایرانیانی که هنوز تکلیف درخواست پناهندگی آنها مشخص نیست بیش از ۸۷ هزار نفر است.
کاهش ورود پناهجویان به آلمان
تعداد پناهجویان ورودی به آلمان در سال گذشته برای چهارمین سال پیاپی کاهش داشته و به نزدیک ۱۶۲ هزار نفر رسیده است. این تعداد یک سال قبل از آن اندکی بیش از ۱۸۹ هزار نفر بوده است. در سال ۲۰۱۵ حدود ۸۹۰ هزار پناهجو وارد آلمان شدند و سال بعد از آن ۲۸۰ هزار نفر.
به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید
آمار کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل شامل آوارگان و پناهجویان سالهای قبل هم میشود. از نزدیک به ۷۱ میلیون نفری که در حال حاضر آواره محسوب میشوند ۱۳ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر آنها آوارگان جدید سال ۲۰۱۸ هستند.
ارزیابیهای سازمان ملل نشان میدهد که حدود یک پنجم آوارگان دستکم بیست سال دور از زادگاه خود بودهاند و چهارپنجم آنها دستکم چهار سال.
دویچه وله