به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



شنبه، تیر ۰۱، ۱۳۹۸

هابرماس: کشورهای اروپایی خودخواهی‌های ملی را کنار بگذارند

یورگن هابرماس، فیلسوف بنام آلمانی که به تازگی نودمین سالگرد تولدش را جشن گرفته، در نطقی در دانشگاه فرانکفورت کشوهای اروپایی را فراخواند که خودخواهی‌‌های ملی‌شان را پشت سر گذارند و سازنده‌تر فکر کنند.

یورگن هابرماس
یورگن هابرماس در نطق خود تصریح کرد که کشورهای اروپایی باید حاضر باشند، فراتر از مرزهای خود بیندیشند و دیدگاه‌های خود را به شکلی سازنده رد و بدل کنند.

به باور هابرماس از این راه است که کشورهای اروپایی می‌توانند ریشه‌های مشترک فرهنگ‌های سیاسی‌شان را که تنها در نگاه اول متفاوت به نظر می‌رسد، دریابند.

به گفته این فیلسوف آلمانی وظیفه کنونی کشورهای اروپایی این است که با نابرابری‌های روزافزون اجتماعی مقابله کنند.

هابرماس در این راستا سیاستمداران را به نداشتن شجاعت متهم کرد و گفت که نخبگان سیاسی، به جز شمار معدودی استثناء، جسارت لازم برای پیگیری سیاستی سازنده و شکل‌دهنده را از دست داده‌اند.

هابرماس تا زمان بازنشستگی‌اش در سال ۱۹۹۴ صاحب کرسی استادی فلسفه در دانشگاه فرانکفورت بود.

هابرماس که به "واژه‌پرداز جمهورى" نیز شهرت یافته، در مقايسه با ديگر روشنفكران آلمانى، بيشتر در سياست دخالت كرده و در لحظه‌هاى خطير همانند "وجدان بيدار جامعه" نظرات و هشدارهای خود را بیان کرده است.

تعميق دموكراسى، روادارى، حمايت از شان انسان در برابر زیاده‌خواهى‌هاى تكنولوژى ژن، دفاع از صلح و تفاهم ميان فرهنگ‌ها و ملت‌ها از موضوع‌هايى بوده‌اند كه هابرماس با روشنگرى انتقادى خود بدان پرداخته و در پهنه همگانى به بحث گذاشته است.

هابرماس در ايران نيز بسیار شناخته شده است و در سال ۱۹۸۱نیز سفری به ایران داشت. از او چند کتاب و مقاله‌ پراكنده به فارسی برگردانده‌اند؛ از جمله "مهندسی ژنتیک و آینده‌ سرشت انسان" توسط یحیی امامی، "جهانی شدن و آینده‌دمکراسی" توسط کمال پولادی و "دگرگونی ساختارهای عمومی" توسط جمال محمدی.

 این روشنفکر برجسته آلمانی جايزه‌های علمی و فلسفی گوناگونی دریافت کرده است؛ از جمله جایزه "جان کلوگه"، جایزه‌ هگل، جایزه‌ فروید، جایزه‌ آدورنو، جایزه كيوتو و جايزه صلح ناشران كتاب آلمان.

دویچه وله