تحریمهای آمریکا، "ظلم بارز"
رهبر جمهوری اسلامی پیشنهاد آمریکا برای مذاکرات مستقیم را فریبی با هدف "خلع سلاح و حذف عوامل اقتدار ایران" خواند. این اظهارات در نخستین سخنرانی خامنهای پس از گنجاندن او و اعضای دفترش در فهرست تحریمهای آمریکا بیان شد.
رهبر جمهوری اسلامی دولت دونالد ترامپ را "شریرترین، منفورترین و خبیثترین دولت جهان" خواند که به گفته او "عامل جنگ، تفرقه، چپاول و غارت کشورها و ملتها است".
رهبر جمهوری اسلامی دولت دونالد ترامپ را "شریرترین، منفورترین و خبیثترین دولت جهان" خواند که به گفته او "عامل جنگ، تفرقه، چپاول و غارت کشورها و ملتها است".
علی خامنهای چهارشنبه پنجم تیر (۲۶ ژوئن) در دیدار با مسئولان قوه قضائیه با بیان این که دولت آمریکا مردم ایران را "هر روز مورد ناسزا و اتهام قرار میدهد" گفت: «اما مردم ایران از این اعمال زشت آمریکا جا نمیخورند و عقب نمینشینند.»
این نخستین سخنرانی خامنهای پس از امضای فرمانی توسط رئیس جمهوری ایالات متحده است که بر اساس آن او، نزدیکان و اعضای دفترش به فهرست تحریمهای آمریکا اضافه میشوند.
پس از خروج آمریکا از توافق هستهای در اردیبهشت سال پیش، تحریمهای لغو یا تعلیق شده این کشور علیه جمهوری اسلامی دوباره اعمال شد. در ماههای گذشته واشنگتن بر شدت تحریمها علیه تهران افزوده و هدف از این اقدام را وارد کردن "فشار حداکثری" برای کشاندن ایران به پای میز مذاکرات عنوان میکند.
ترامپ و شماری دیگر از مقامات ارشد آمریکا در روزهای گذشته ضمن پشتیبانی از افزایش فشار بر ایران اعلام آمادگی کردهاند "بدون پیششرط" وارد مذاکره با جمهوری اسلامی شوند. واکنش مقامات ایرانی به این پیشنهادها منفی بوده زیرا به گمان آنها دولت کنونی آمریکا قابل اعتماد نیست.
تحریمهای آمریکا، "ظلم بارز"
ترامپ روز گذشته در یک پیام توئیتری ابراز تاسف کرد که مسئولان ایران فقط زبان "قدرت و زور" را میفهمند. خامنهای تحریمهای آمریکا را "ظلمی بارز" خوانده و در عین حال ابراز اطمینان کرده که ملت ایران "مثل کوه" ایستادگی میکند و به "مقاصد مورد نظرش" دست مییابد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر خامنهای، او پیشنهاد مذاکره آمریکا را "فریب" خواند و گفت: «دشمن وقتی نتوانسته با فشار به هدفش برسد، با تصور سادگی ملت ایران، پیشنهاد مذاکره میدهد و می گوید ملت ایران باید پیشرفت کند، البته این ملت حتماً پیشرفت خواهد کرد اما بدون شما و به شرطی که شما نزدیک نشوید.»
رهبر جمهوری اسلامی هدف اصلی آمریکا از طرح پیشنهاد مذاکره را "خلع سلاح ملت و حذف عوامل اقتدار ایران" عنوان کرد و افزود: «آمریکاییها اکنون با وحشت از عوامل اقتدار ملت ایران، میترسند جلو بیایند بنابراین میخواهند با مذاکره، این اسلحه و عامل اقتدار را از دست ایران بگیرند تا هر بلایی میخواهند سر ملت بیاورند.»
عوامل اقتدار ایران؟
خامنهای درباره "عوامل اقتدار ایران" توضیح بیشتری نداده است. ترامپ پس از امضای فرمان اجرایی تحریمهای جدید علیه جمهوری اسلامی در یک پیام توئیتری نوشته که درخواست واشنگتن از تهران ساده است: «نه سلاح اتمی نه حمایت از ترور.»
نماینده ویژه وزارت خارجه ایالات متحده در امور ایران، روز دوشنبه و همزمان با آغاز دور تازهای از تحریمهای آمریکا گفته بود جمهوری اسلامی یا باید بر سر میز مذاکره بیاید یا شاهد فروپاشی بیش از پیش اقتصاد خود خواهد بود.
به گزارش رویترز، برایان هوک اعلام کرده که دونالد ترامپ آماده است بر سر توافقی با جمهوری اسلامی مذاکره کند که به تحریمهای واشنگتن علیه تهران خاتمه دهد. او در عین حال گفته است که ایران باید به فعالیتهای هستهای، برنامههای موشکی و حمایت از "گروههای نیابتی" خاتمه دهد.
علی خامنهای مذاکره با آمریکا را بیحاصل دانسته و در جمع مسئولان قضائی گفته است: «اگر در مذاکرات حرف او را قبول کردی پدر ملت در میآید و اگر قبول نکردی همین فضاسازیهای سیاسی، تبلیغات و فشارها ادامه خواهد یافت.»
فساد در قوه قضائیه
رهبر جمهوری اسلامی در بخش دیگری از اظهاراتش در دیدار با رئیس، مسئولان و جمعی از قضات و کارکنان قوه قضائیه یکی از وظایف مهم دستگاه قضائی را "مبارزه سختگیرانه با فساد در درون قوه و در خارج از قوه" عنوان کرد.
گسترش فساد در قوه قضائیه از مسائلی است که بارها مطرح شده است. احمد توکلی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس سازمان دیدهبان شفافیت و عدالت از کسانی است که بارها از سیستماتیک شدن فساد در جمهوری اسلامی سخن گفته است.
فساد سیستماتیک به شرایطی گفته میشود که دستگاههای نظارتی و نهادهای مسئول مقابله با این پدیده، از جمله دستگاه قضائی، خود به فساد آلوده شده باشند.
خامنهای روز چهارشنبه گفته است: «مبارزه با فساد در درون قوه قضائیه در اولویت است زیرا حتی یک عنصر ناباب در دستگاه قضایی میتواند زحمات قضات شریف و پاکدامن و کارکنان امین این قوه در سراسر کشور را مخدوش کند و تأثیرات مخربی بر جای بگذارد.»
در حالی که برخی مسئولان ارشد قضائی پیش از این گسترش فساد در این قوه را منکر شده بودند سخنان خامنهای را میتوان تائید این وضعیت ارزیابی کرد. او میگوید "گناه فردی که مسئول مبارزه با فساد است و دچار فساد میشود، چند برابر و نابخشودنی است" و به همین دلیل از قوه قضائیه خواسته "در این موضوع سختگیری شود".
رئیس سازمان دیدهبان شفافیت دی ماه سال پیش فساد را تهدیدی برای بقای جمهوری اسلامی خوانده و هشدار داده بود: «فساد پایه حکومت را سست کرده و ناکارآمد میکند.»
دویچه وله