حبیبالله سیاری: بودجه ناچیز است و در مسائل معیشتی کمبود داریم؛ امیر حاتمی: خوشبختانه مشکلی نداریم!
- سیاری معاون هماهنگکننده ارتش در جلسه کمیسیون فرهنگی: بودجه ناچیز است زیرساختهای ارتش متعلق به ۵۰ سال پیش است و نیاز به بازسازی دارد، ارتش با مشکلات متعددی در حوزه نیروی انسانی و مسائل معیشتی روبروست.
- «بودجه ۱۱ هزار و ۹۷۸ میلیارد تومانی برای سال ۹۹ کافی نیست و در حال حاضر ۷۵ هزار نیروی انسانی کمبود داریم».
- حاتمی وزیر دفاع: خوشبختانه در بودجه ۹۹ کسریها و افزایش آن به خوبی پیشبینی شده و در آن بخش مشکلی نداریم!
- اسحاق جهانگیری معاون اول حسن روحانی در بخشنامهای دستور داده هیچیک از مدیران و نمایندگان دستگاههای اجرایی حق مخالفت با هیچ بخش از لایحه بودجه ۹۹ و یا درخواست تغییر هیچ بخشی از آن را در مجلس ندارند.
کیهان لندن - شش روز بعد از انتقاد حبیبالله سیاری از بودجه ارتش در سال ۹۹ وزیر دفاع جمهوری اسلامی ادعا کرده «مسئله جدی نیست» و «خوشبختانه مشکلی نداریم»!
چهارشنبه ۲۰ آذر، سیاری معاون هماهنگکننده ارتش به مجلس شورای اسلامی رفت تا گزارشی از اقدامات ارتش و وضعیت بودجهی آن به نمایندگان ارائه کند.
او در این جلسه از بودجه پیشبینیشده این نیروی نظامی در سال ۹۹ انتقاد کرد و آن را «ناچیز» خواند و با بیان اینکه زیرساختهای ارتش متعلق به ۵۰ سال پیش است و نیاز به بازسازی دارد گفت که ارتش با مشکلات متعددی در حوزه نیروی انسانی و مسائل معیشتی روبروست و بودجه ۱۱ هزار و ۹۷۸ میلیارد تومانی برای سال ۹۹ کافی نیست.
سیاری به نمایندگان مجلس گفت ارتش در حال حاضر ۷۵ هزار نیروی انسانی کمبود دارد و بودجه مسائل عقیدتی و ورزشی آن ناچیز است، بطوری که در حوزه مسائل عقیدتی، سرانه هر نفر در سال هفتهزار تومان است.
معاون هماهنگکننده ارتش همچنین تاکید کرد «بودجه ما برای تأمین غذای نیروها به ازای هر فرد در ماه ۲۵۰ هزار تومان است و بطور کل با محدودیتهایی در این حوزهها مواجه هستیم.»
مخارج سنگین تهیه خوراک پادگانی برای ارتش یک مسئولیت بسیار بزرگ است و برای نخستین بار است که یک مقام ارشد ارتش چنین واضح از کمبود نیرو و فراتر از آن سبد بسیار کوچک غذایی پرسنل در پادگانها شکایت میکند. از اواخر دهه ۸۰ خورشیدی به علت کمبود بودجه بسیاری از پادگانهای ارتش مجبور شدند برای صرفهجویی، سربازان غیرضروری را پیش از ساعت ناهار مرخص کنند تا بخشی از هزینه غذا کمتر شود! با در نظر گرفتن چهار روز تعطیلی در ماه بر اساس رقمی که سیاری اعلام کرده هر نفر در پادگان تنها روزی ۱۰ هزارتومان غذا میخورد!
در مورد بودجه مسئله جدی نداریم!
برخلاف آنچه سیاری در مجلس گفت، سهشنبه ۲۶ آذر، سرتیپ امیر حاتمی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح پس از جلسه با کمیسیون امنیت ملی مجلس و در جمع خبرنگاران در مورد بودجه دفاعی سال آینده گفته، «هم مردم و هم مسئولین به اهمیت موضوع بودجه دفاعی آشنایی دارند. به این دلیل مسئله جدی در این خصوص نداریم.»
حاتمی با اشاره به لایحه بودجه پیشنهادی دولت برای سال ۹۹ مدعی شد «خوشبختانه کسریها و افزایش آن به خوبی پیشبینی شده و در آن بخش مشکلی نداریم!»
حمایت وزیر دفاع از بودجه چندان عجیب نیست زیرا اسحاق جهانگیری معاون اول حسن روحانی در بخشنامهای دستور داده «هیچیک از مدیران و نمایندگان دستگاههای اجرایی حق مخالفت با هیچ بخشی از لایحه بودجه ۹۹ و یا درخواست تغییر هیچ بخشی از آن در مجلس را ندارند.»
ارتش کشور حدود ۴۱۰ هزار نیروی کادر و سرباز وظیفه دارد اما بودجه دریافتی آن از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که حدود ۱۲۰ هزار پرسنل دارد بسیار کمتر است. بودجه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای سال ۹۹ رقمی معادل ۱۸ هزار و ۳۱۵ میلیارد تومان است.
نیروی انتظامی نیز که حدود ۵۰۰ هزار پرسنل دارد در سال ۹۹ حدود ۱۷ هزار و ۴۴۴ میلیارد تومان بودجه دریافت میکند.
نظامیها در ایران به ویژه پرسنل ارتش و نیروی انتظامی به عنوان نیروهای متعارف در تنگنای مالی قرار دارند. وضعیت بازنشستگان نیروهای مسلح و جانبازان نیز تاسفبار است. بسیاری از پرسنل مجبورند برای امرار معاش در ساعات غیرخدمت شغل دوم پیدا کنند؛ از مسافرکشی تا نگهبانی و دیگر مشاغل خدماتی!
بر اساس تحقیقات «دانشگاه دفاع ملی» ارتش جمهوری اسلامی ایران در حوزه نیروی انسانی با ۶۸ ریسک روبروست که یکی از آنها کمبود منابع مالی است.
۲۳ خرداد ماه سال ۱۳۹۵ گروهی از بازنشستههای ارتش در مقابل مجلس شورای اسلامی دست به تحصن زدند. بخشی از این اعتراضات در خصوص همسانسازی حقوق بازنشستگان نیروهای مسلح، قبل از سال ۸۶ و بعد از آن بود. حدود هفت ماه بعد در دیماه ۹۵، ذوالنوری، رئیس فراکسیون دفاعی مجلس هشدار داد که بازنشستگان نیروهای مسلح به دلیل پایین بودن حقوق دریافتی با مشکلات عدیدهای روبرو هستند.
طی سه ماه اخیر چهار جانباز در نقاط مختلف کشور خودسوزی کردهاند. اوایل آذر یک درجهدار از تیپ ۲۸۱ زرهی ارتش به نام امیر محمدی در پادگان کرمانشاه در اعتراض به وضعیت معیشتی خودکشی کرد. دو ماه پیش از آن نیز یک درجهدار نیروی هوایی ارتش به نام سجاد سیف در آماد (رسته) و پشتیبانی ستاد نیروی هوایی دست به خودسوزی زد.
برگرفته از گویا نیوز