به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



یکشنبه، مرداد ۲۶، ۱۳۹۹

الکساندر لوکاشنکو:

 روسیه آماده کمک امنیتی است  
اعتراضات علیه تقلب انتخاباتی در بلاروس ادامه دارد. لوکاشنکو نسبت به مداخله خارجی و انقلاب رنگی هشدار داد. او تاکید داشت که بحران را به تنهایی حل می‌کند اما پس از تماس با پوتین، از توافق با روسیه برای کمک امنیتی خبر داد. 
شش روز پس از انتخابات مناقشه‌برانگیز ریاست جمهوری در بلاروس، تظاهرات مردم علیه الکساندر لوکاشنکو ادامه دارد. پیوسته شمار بیشتری از مردم در اعتراض به خشونت و خودکامگی دستگاه قدرت لوکاشنکو به خیابان‌ها می‌آیند. بحران پس از انتخابات در حال گسترش است. 
خبرگزاری دولتی "Belta" به نقل از لوکاشنکو در جلسه وزارت دفاع نوشت: «ما به هیچ دولت خارجی و واسطه‌ای برای حل بحران احتیاج نداریم. ما یک دولت داریم که مطابق قانون اساسی تشکیل شده و کشور را به هیچ کس واگذار نخواهیم کرد.»  

اما ساعاتی پس از تماس تلفنی با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، لوکاشنکو از آمادگی روسیه برای کمک امنیتی به بلاروس خبر داد. Belta از قول رئیس جمهوری بلاروس نوشته بود: «ما برای پایان دادن به بحران کنونی، از هیچ کشور خارجی کمک نخواهیم خواست. خودمان از عهده بر خواهیم آمد؛ نه به دولتی نیاز داریم، نه به میانجی‌.» 

در بیانیه‌ کرملین که پس از این تماس منتشر شد، اطمینان طرفین به حل مسئله در آینده نزدیک را مورد تاکید قرار می‌داد: «این معضل نباید مورد استفاده "نیروهای مخرب" قرار گیرد و همکاری دو کشور را مختل کند.‌»  

لوکاشنکو شامگاه شنبه اعلام کرد که در توافق با پوتین، بلاروس کمک گسترده‌ای از روسیه برای برقراری امنیت دریافت می‌کند. 

هشدار لوکاشنکو نسبت به "خطر فروپاشی" 

رئیس جمهوری بلاروس، اعتراضات مردمی را به دخالت خارجی و تلاش برای سرنگونی نسبت داده و گفته است: «ما شاهد توصیه‌هایی برای یک انقلاب رنگی هستیم.» 

منظور او از "انقلاب رنگی"‌، شورش و سرنگونی در جمهوری‌های سابق شوروی از جمله اوکراین است. لوکاشنکو روز جمعه نیز کشورهای خارجی را مسئول و مسبب اعتراضات مردمی در بلاروس خوانده و از لهستان، هلند و اوکراین نام برده بود.  

الکساندر لوکاشنکو افزوده که شواهد مختلفی از مداخله برون مرزی در تجمعات اخیر وجود دارند: «... اما خواهیم دید که چه می‌شود... ما اجازه نمی‌دهیم که از بیرون، منویاتی را به تجمعات مسالمت جویانه کشور ما حقنه کنند.» 

گسترش اعتراضات 

روز شنبه ۱۵ اوت، هزاران نفر در مینسک در محل کشته شدن یکی از معترضان گردآمدند و با گذاشتن شمع و گل به او ادای احترام کردند.  مقامات امنیتی می‌گویند این معترض ۳۴ ساله، می‌خواست به سمت ماموران مواد منفجره پرتاب کند. بستگان او اما چنین اتهامی را رد کرده‌ و خواهان رسیدگی به نحوه مرگ او شده‌اند. 

اعتراض به نتایج انتخابات در بلاروس، تا کنون دو قربانی به جا گذاشته است. پلیس شهر گومل، کشته شدن یک جوان دیگر را تایید کرده است. به گفته مادر این مرد ۲۵ ساله که بیماری قلبی داشته، او در راه دیدار با دوست دخترش، مورد بازخواست و خشونت قرار گرفته و سپس در یک کلینیک جان باخته است.  

موج بازداشت و خشونت 

الکساندر لوکاشنکو۲۶ سال است که با تمامیت‌خواهی و مشت آهنین بر مسند قدرت قرار دارد و نتیجه انتخابات هفته قبل نیز به نفع او اعلام شد. بلاروس، کشوری ناقض موازین حقوق بشر و هنجارهای بین‌المللی معرفی می‌شود و لوکاشنکو "آخرین دیکتاتور اروپا" نام گرفته است.  

طبق نتایج اعلام شده، لوکاشنکو بیش از ۸۰ درصد آرا را کسب کرده و خانم تیخانوفسکایا، که از نظر معترضان برنده واقعی انتخابات است، تنها حدود ۱۰ درصد. 

 اپوزیسیون بلاروس با تاکید بر تقلب انتخاباتی، خواهان کناره‌گیری لوکاشنکوست. پلیس بلاروس در روزهای گذشته با معترضانی که به خیابان آمده‌اند، در نهایت خشونت رفتار کرده است.  

دستکم ۶۵۰۰ نفر تا کنون دستگیر شده‌اند. شماری از کسانی که آزاد شده‌اند، از سوءرفتار شدید ماموران امنیتی و شکنجه معترضان خبر داده‌اند.  

دویچه وله