به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



جمعه، مهر ۲۱، ۱۳۹۱

اتحادیه اروپا برنده جایزه نوبل صلح شد
تا کنون ۸۶ مرد، ۱۵ زن و ۲۴ نهاد و سازمان موفق به دریافت جایزه نوبل صلح شده‌اند.
  کمیته نوبل در اسلو اعلام کرد که جایزه نوبل صلح ۲۰۱۲ به اتحادیه اروپا تعلق می‌گیرد. پیشتر نیز نهادهای بین‌المللی موفق به دریافت نوبل صلح شده بودند. این جایزه به خاطر پیشبرد صلح و دمکراسی در اروپا به این نهاد اعطا شده است.

کمیته نروژی نوبل در اسلو در روز جمعه (۱۲ اکتبر/۲۰ مهر) اعلام کرد که اتحادیه اروپا جایزه نوبل صلح را دریافت می‌کند. از خدمات اتحادیه اروپا برای پیشبرد دمکراسی و صلح از سوی کمیته نوبل تقدیر شده است.

پیشتر شبکه خبری همگانی نروژ (NKR) نیز با استناد به برخی محافل نزدیک به کمیته نوبل در اسلو گزارش داده بود که در کنار اتحادیه اروپا فعالان حقوق‌بشر در اروپای شرقی نیز شانس زیادی برای دریافت جایزه نوبل امسال دارند.

برجسته‌ترین افراد برای دریافت جایزه نوبل صلح آلس بلیاتسکی فعال حقوق‌بشر از بلاروس، لیودمیلا آلکسیف فعال حقوق‌بشر از روسیه و خوزه رائول ورا لوپز اسقف مکزیکی معرفی شده بودند.

جایزه نوبل صلح در روز ۱۰ دسامبر، همزمان با سالگرد مرگ آلفرد نوبل در اسلو به مسئولان اتحادیه اروپا اعطا می‌شود.

تا کنون ۸۶ مرد، ۱۵ زن و ۲۴ نهاد و سازمان موفق به دریافت جایزه نوبل صلح شده‌اند.

جایزه نوبل صلح از سال ۱۹۰۱ تا کنون به افراد و نهادهایی تعلق گرفته است که در راه "برقراری صلح خدمات ویژه‌ و ارزنده‌ای" را انجام داده‌اند.

حساسیت بیشتر نسبت به گزینش برندگان نوبل صلح

جایزه نوبل صلح جایگاه ویژه‌ای در میان دیگر جوایز نوبل دارد. در حالی‌که گزینش برندگان جایزه نوبل در رشته‌های پزشکی، فیزیک، شیمی، اقتصاد و ادبیات از معیارهای عینی‌تر و کارشناسانه‌تری برخوردار است، انتخاب برنده جایزه نوبل صلح همواره بحث‌های متفاوت و متناقضی را به دنبال داشته است.

به نظر می‌رسد که اعطای نوبل صلح به سیاستمداران، بویژه آنانی که در سرکوب و نقض حقوق‌بشر شرکت داشته‌اند، مغایر روح موجود در کمیته گزینش برندگان نوبل است. فعالان صلح و مدافعان حقوق‌بشر از گزینش سیاستمداران حرفه‌ای به عنوان برندگان نوبل صلح همواره انتقاد می‌کنند. در این میان می‌توان بطور نمونه به گزینش باراک اوباما، رئیس‌جمهور آمریکا در سال ۲۰۰۹، فردریک دو کلارک رئیس‌جمهور آفریقای جنوبی در دوران آپارتاید در سال ۱۹۹۳ و سرانجام یاسر عرفات، شیمون پرز و اسحاق رابین رهبران فلسطین و اسرائیل در سال ۱۹۹۴ اشاره کرد.

در سال گذشته ۳ زن مشترکاَ نوبل صلح را دریافت کردند. توکل کرمان، روزنامه‌نگار یمنی، الن جانسون سیرلیف، رئیس‌جمهور لیبریا و لیما گبوویی، مدافع حقوق‌بشر از لیبریا.

شیرین عبادی، حقوقدان ایرانی نیز در سال ۲۰۰۳ موفق به دریافت جایزه نوبل صلح شد.

منبع: کمیته نوبل در اسلو