علیاکبر ولایتی شنبهشب در برنامهای زنده از شبکه سوم سیما حضور یافت و به بررسی سفر خود به لبنان و سوریه پرداخت. مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل در پاسخ اين سؤال که آیا مذاکرات وین درخصوص حل بحران سوریه راه جدیدی است که قصد دارند برای کنارآمدن درباره کناررفتن بشار اسد از آن استفاده کنند، گفت: تا جایی که من اطلاع دارم ایران بنا ندارد در میدان جنگ و میدان سیاست، پشت اسد را خالی کند و شرکت در مذاکره سیاسی بهمعنای آن نیست که پشت اسد را خالی کنیم، چراکه قطعا در میدان سیاست باید از تمامیت ارضی و منافع دولت سوریه حمایت کنیم و پشت ملت این کشور را خالی نکنیم. او همچنين در رابطه با اینکه حضور ایران در مذاکرات وین امتیازدادن به طرف مقابل نیست، گفت: چرا امتیاز بدهیم، اگر خاطرتان باشد در آستانه اولین اجلاس وین که ما شرکت کردیم، وزیر خارجه روسیه چند بار با وزیر خارجه ما تلفنی تماس داشت تا سرانجام دولت جمهوری اسلامی ایران تصمیم گرفت در مذاکرات وین شرکت کند و در حقیقت خواسته روسیه این بود که ما در این مذاکرات شرکت کنیم و پشت آنها را برای حمایت از سوریه خالی نکنیم؛ چراکه همه تکلیفها در میدان جنگ تعیین نمیشود بلکه در میدان دیپلماسی و نظامی همزمان باید مشارکت داشت.
ولایتی خاطرنشان کرد: به خواست ایران بود که دولت عراق، عمان و لبنان در مذاکرات وین شرکت کردند و آنها هم در کنار روسیه و ایران در مجموعهای قرار گرفتند که در گذشته بهتنهایی در وین تصمیمگیری میکردند و ما هم نظرات آنها را قبول نداشتیم و کار به جایی رسید که آنها فهمیدند اگر بخواهند بدون ایران و روسیه در رابطه با سوریه کاری انجام دهند، خشت بر آب میزنند، بنابراین روسیه پیشنهاد کرد که ما در مذاکرات حاضر باشیم و انصافا این پنج کشور با یکدیگر هماهنگ شدند و به جای اینکه تنها روسیه در مقابل کشورهای دیگر باشد، همگی در کنار هم در میدان دیپلماسی حاضر شدیم.
رابطه ایران و روسیه باید ثابت و بلندمدت باشد
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع در رابطه با اینکه خط قرمز ایران در رابطه با سوریه چیست و اینکه در این زمینه راهحلی داریم یا خیر، نیز گفت: بشار اسد خط قرمز جمهوری اسلامی ایران است چراکه توسط مردم سوریه انتخاب شده است تا برای یک دوره رئیسجمهور باشد. همچنین اگر قرار باشد این خط قرمز شکسته شود، هیچ کشور دیگری در منطقه نیز امنیت نخواهد داشت. از سوی دیگر مردم سوریه باید برای سرنوشت خود تصمیم بگیرند و راجع به حکومت آینده سوریه کسی از خارج از مرزهای این کشور نمیتواند برای آنها تعیین تکلیف کند. او در مورد رابطه ایران و روسیه نیز گفت: رابطه ایران و روسیه باید ثابت و بلندمدت باشد چراکه روسیه بهتنهایی نمیتواند از منافع خود در خاورمیانه دفاع کند. از سوی دیگر روسیه تلاش میکند در مسائل سوریه با ایران هماهنگ باشد. ولایتی درخصوص پیوستن روسیه به محور مقاومت گفت: هر کشوری به دنبال منافع خود است. روسیه بهتنهایی نمیتواند از منافع خود در خاورمیانه و منطقه دفاع کند. او ادامه داد: خطر گسترش داعش به سمت روسیه و آسیا وجود دارد و اگر روسیه در مقابل داعش ایستادگی کند، فردا باید پشت مرزهای خود با داعش بجنگد؛ این امر در مورد ایران هم صدق میکند.
روسیه با ایران هماهنگ شده است
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع با بیان اینکه ایران به عنوان قدرت منطقهای با نفوذی بینالمللی، قدرتمندترین کشور حاضر در تحولات سوریه است گفت: تفاوت جنگهای بینالمللی بزرگ و کوچک این است که در جنگ کوچک بینالمللی سوریه، نقش کشورهای کوچک منطقه بیشتر از کشورهای بزرگ بینالمللی است. مشاور رهبری در امور بینالملل درخصوص اختلاف نظرهای ایران و روسیه در قضیه سوریه گفت: تلاش روسیه در قضیه سوریه هماهنگی با ایران است. گاهی نظرات مخالفی وجود داشته اما در نهایت روسیه با ایران هماهنگ شده است. او خاطرنشان کرد: وجه مشترک ایران، روسیه، عراق و لبنان، این است که هر چهار کشور از طرف دولت قانونی سوریه برای دفاع دعوت شدهاند.
اما دولت سوریه برای کشورهای آمریکایی و اروپایی دعوتنامهای برای حضور در سوریه نفرستاده است. در بخش دیگری از این گفتوگوی زنده ولایتی با تأکید بر اینکه ما با دیپلماسی غیرشرافتمندانه روبهرو هستیم، افزود: کشورهای غربی فضای سوریه و عراق را برای خود مباح میدانند و هرطورکه میخواهند دخالت میکنند. او ادامه داد: آمریکاییها به دنبال خاورمیانه بزرگ نبودند بلکه به دنبال خاورمیانه ازهمپاشیده هستند و بنایشان بر ازهمپاشیدن کشورهای اسلامی است.
شرق