دیدار هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان با مایک پمپئو، همتای آمریکاییاش
مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا روز جمعه دهم خرداد (۳۱ مه) با هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان و همچنین با آنگلا مرکل، صدراعظم این کشور دیدار و گفتوگو میکند. بر اساس اخباری که از سوی خبرگزاریها منتشر شده است، موضوع اصلی و محوری دیدار و گفتوگو پمپئو با مسئولان سیاسی دولت آلمان، بحران خاورمیانه و سیاستهای آمریکا در قبال ایران است.
آمریکا و عربستان سعودی سیاست مقابله با حکومت ایران را در پیش گرفتهاند. این در حالی است که آلمان رسما اعلام کرده است که مخالف افزایش تنش در خاورمیانه است و حتی از آمادگی خود برای میانجیگری در تنش بین ایران و آمریکا سخن گفته است.
سایت خبری "اشپیگل آنلاین" سفر پمپئو به آلمان را در شرایط کنونی، سفری دشوار ارزیابی کرده است. این نخستین سفر پمپئو به آلمان به شمار میآید. این در حالی است که او ظرف یک سالی که زمامداری وزارت امور خارجه آمریکا را برعهده گرفته، به چهل کشور دیگر سفر کرده است.
لغو ناگهانی قرار دیدار
قرار دیدار بین پمپئو و همتای آلمانی او و همچنین دیدار و گفتوگو با آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان برای اوایل ماه مه پیش بینی شده بود.
سفری که به طور غیرمنتظره از سوی وزارت امور خارجه آمریکا لغو شد. پمپئو در آن زمان با اشاره به "تهدیدهای نظامی ایران" ترجیح داد به عراق سفر کند.
اختلاف نظر در مسائل سیاسی از جمله در مورد توافق هستهای با ایران و سیاست اعمال تحریمهای گسترده علیه این کشور از سوی آمریکا بر دیدار و گفتوگوی پمپئو با مسئولان آلمان سایه انداخته است.
آلمان همچنان خواستار پایبندی به برجام است، حال آنکه آمریکا سال گذشته رسما خروج خود را از این توافق اعلام کرده است.
افزایش تنش در خاورمیانه
استقرار ناو هواپیمابر "یواساس ابراهام لینکلن" و جنگندهبمبافکنهای نوع "بی۵۲" در پایگاه نظامی آمریکا در قطر از جمله مسائلی است که به تنش بیشتر در خاورمیانه دامن زده است.
خبر اعزام سربازان جدید از سوی آمریکا به منطقه نیز با هدف مقابله با حملات و تهدیدهای ایران، موجب نگرانی سیاستمداران آلمان شده است. از این رو، پیش بینی میشود که بحث بر سر سیاست آمریکا در منطقه یکی از محورهای اصلی گفتوگوهای بین مقامات آلمان با وزیر امور خارجه آمریکا باشد.
سایت "تاگسشاو" وابسته به شبکه یک تلویزیون آلمان در گزارش روز جمعه ۳۱ مه خود درباره سفر پمپئو به برلین به نقطه آغاز "بحران" در مناسبات دو کشور اشاره کرده است.
گزارشگر این شبکه به نقل از فرانک والتر اشتاینمایر، وزیر وقت امور خارجه آلمان نوشته است که نقطه آغاز این "بحران" در مناسبات دو کشور به نوامبر سال ۲۰۱۶ و پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باز میگردد.
اشتاینمایر، رئیس جمهور کنونی آلمان و وزیر امور خارجه آن زمان این کشور، پس از پیروزی ترامپ در انتخابات گفته بود: «با این پیروزی هیچ چیز سادهتر نمیشود، خیلی چیزها دشوارتر خواهند شد.» گزارشگر گزارش یاد شده معتقد است که حق با اشتاینمایر بوده است.
دویچه وله فارسی
دویچه وله فارسی