آقای پومپئو در توییتی در واکنش به مصاحبه افشا شده آقای ظریف و با اشاره به عملیات دولت ترامپ در بغداد و کشتن قاسم سلیمانی نوشت: "حمله فوق العاده دولت ما به قاسم سلیمانی تاثیر بسیار زیادی بر ایران و خاورمیانه داشته است. اگر حرف من را باور نمیکنید، از جواد ظریف بپرسید."
آقای پومپئو در توییت خود نوشته "رئیس جمهور بایدن همچنان فکر میکند که کشتن سلیمانی کار اشتباهی بوده است."
پایان پست Twitter, 1
قاسم سلیمانی فرمانده وقت نیروی قدس شاخه برون مرزی سپاه پاسداران در ۱۳ دی ماه ۱۳۹۸ در عملیاتی که زیر نظر رئیس جمهور آمریکا قرار داشت، ترور شد.
آقای ظریف در فایل صوتی که منتشر شده است از استفاده نیروی قدس سپاه و قاسم سلیمانی از شرکت هواپیمایی مسافربری ایران ایر برای حمل و نقل نظامیان و ادوات نظامی به سوریه خبر داده و گفته پس از توافق برجام و رفع تحریم ایران ایر، با فشار آقای سلیمانی پروازهای ایران ایر به سوریه ۶ برابر شد.
وزیر خارجه ایران گفته موضوع را وقتی به قاسم سلیمانی در میان گذاشته بود وی گفته بود که پرواز های ایران برای جا به جایی ادوات و نظامی ها "امن تر" از پروازهای ماهان است. آمریکا در دوره ریاست جمهوری ترامپ هر دوی این شرکت ها را تحریم کرد.
اعتراض شدیدالحن چند نماینده مجلس شورای اسلامی
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی هم در توییتی به طور تلویحی آقای ظریف را به "سیاست بازی یا ساده لوحی" متهم کرده و نوشته است "تدبیر وشجاعت حاج قاسم میدانها را فتح و معابر دیپلماسی را باز میکرد؛ چیزی جز سیاستبازی یا سادهلوحی نمیتواند این حقیقت روشن را کتمان کند."
آقای قالیباف که خود فرمانده پیشین نیروی هوایی سپاه پاسداران بوده در توییت خود نوشته که نخواهند گذاشت، حالا که قاسم سلیمانی کشته شده "با فرصتطلبی برای رسیدن به مقاصد سیاسی به او جفا کنند و نقش تاریخی" او را "وارونه جلوه دهند."
احمدی امیر فراهانی دیگر نماینده مجلس ایران هم وعده تحقیق و تفحص از درباره "درز اطلاعات محرمانه و بعضا سری کشور" را مطرح کرده و گفته "افراد خائن به ملت و کشور" به قوه قضائیه معرفی می شوند.
منصور حقیقتپور، از اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس هم گفته است "یک تار موی حاج قاسم سلیمانی را به آقای ظریف نمیدهیم" و وزیر خارجه را متهم کرده که "تمام خطوط نظام را زیر سؤال برده است".
"شما را به دادگاه خواهیم کشاند"
واکنش شهروندان ایرانی عمدتا به موضوع تلاش او برای "علاج" و "توجیه" شلیک موشک های سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به هواپیمای اوکراینی و کشته شدن ۱۷۶ مسافر و خدمه و عیان شدن نقش سپاه در تضاد با آنچه اراده ملی ایرانیان خوانده میشود، است.
حامد اسماعیلیون، شهروند کانادایی که دختر و همسرش را در هواپیمای اوکراین از دست داده است، در اینستاگرام خود نوشت: "سرنگون کردن یک هواپیمای مسافربری کار یک نفر نیست. میبینید که سازمانیافته عمل کردهاند و تمام مجرمین اصلی در ردههای بالای یک حکومت جهنمی هستند. در ارتکاب و در لاپوشانی."
آقای اسماعیلیون با اشاره به مصاحبه آقای ظریف افزود: "پنج نامی که با جنایت پرواز گره خوردهاند. حاجیزاده و سلامی را در تلویزیون دیدید. نقش شمخانی در حرفهای اوکراینیها مشخص شد و امروز ظریف از نقش خودش و باقری میگوید."او نوشت که منتظر گزارش حقیقت باب دولت کانادا در هفته جاری هستند و افزود: "شما را به دادگاه خواهیم کشاند. نقش آدمکش بزرگ هم حتما به زودی هویدا خواهد شد."
در فایل صوتی افشا شده، آقای ظریف با اشاره به اصابت موشکهای سپاه به هواپیمای اوکراینی گفته است که وی "ظهر جمعه دو روز پس از ساقط کردن هواپیما به به جلسه ویژهای که در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی برقرار بوده و میرود و به علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی و محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح میگوید: "اگر واقعا موشک خورده بگویید که ببینیم ما چگونه میتوانیم آن را علاج کنیم." آقای ظریف می گوید مقام ها از لحظه اول می دانستند که هواپیما را سرنگون کردند اما در آن جلسه به او حمله کردند و خواستند که در توییترش شلیک به هواپیما را تکذیب کند.
واکنشهای رسمی به مصاحبه افشا شده عمدتا متعلق به منتقدان و رقبای سیاسی آقای ظریف است اما در بین آنها مقام های دولتی از جمله حسام الدین آشنا دستیار ارشد حسن روحانی رئیس جمهور ایران و سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت خارجه هم دیده می شوند که تلاش هایی برای کنترل عواقب این مصاحبه کرده اند.
آقای آشنا که مصاحبه درز کرده مربوط به طرحی وابسته به او در ثبت تاریخ شفاهی دولت است گفته که "انشالله این سوءنیت و کید احتمالی به خودشان به خودشان بازگردد" و آقای خطیبزاده گفته این فایل صوتی "اصلا از ابتدا یک مصاحبه نبود و قرار هم نبود مصاحبه باشد و یک گفتوگو در چارچوب گفتوگوهای معمول و محرمانه داخل دولت بود".
به گفته سخنگوی وزارت خارجه ایران در زمان انجام این گفتوگو "توافق دوجانبه شدهبود که فایل محرمانه بماند و ما در انتخاب تیم تهیه، عوامل و نگهداری فایلها هیچ نقشی نداشتیم و نمیدانیم چه کسانی چگونه و چرا چنین کردهاند. یک امر غیرقانونی اتفاق افتاده و باید بررسی شود".
از اولین ساعات انتشار مصاحبه آقای ظریف، گروههای مختلفی در شبکه اجتماعی کلاب هاوس در تحلیل اظهارات، انگیزه انتشار دهندگان مصاحبه، عواقب احتمالی و حتی بررسی لحن و گفتار سعید لیلاز مصاحبه کننده با وی شکل گرفت که تا اوایل صبح روز پس از انتشار فایل صوتی یعنی امروز هم داشت.
در این اتاقهای گفتگو برخی به حمایت از وزیر خارجه ایران برآمدند و وی را قربانی لو دادن این فایل توصیف کردند اما چهرههای سیاسی نزدیک به سپاه و نیروهای امنیتی، با انتقاد از اظهارات آقای ظریف خصوصا گفته هایش درباره قاسم سلیمانی و نیروی قدس شاخه برون مرزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، از وی به تندی انتقاد داشتند.
بر اساس گزارش رسانه های ایران این مصاحبه روز ۶ اسفند ۹۹ در قالب طرحی با عنوان "آن سوی دولت" که سلسله گفتوگوهای تاریخ شفاهی با مقام های دولت حسن روحانی است و با مدیریت حسامالدین آشنا در مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری انجام شده است. به غیر از وزیر خارجه با دیگر وزرا و اعضای کابینه هم مصاحبه ای درباره وقایع پشت پرده دولت در هشت سال گذشته ضبط شده است.