به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



جمعه، خرداد ۱۲، ۱۴۰۲

مولوی عبدالحمید اعترافات رئیس سابق اوین را «تکان‌دهنده» خواند؛

  اعتراض به وابستگی روحانیون به حکومت

مولوی عبدالحمید، رهبر پرنفوذ سنی‌های ایران، با اشاره به «اعترافات» رئیس پیشین زندان اوین از روحانیون در ایران خواست که به حکومت وابسته نباشند و در برابر اقدامات جمهوری اسلامی سکوت نکنند. عبدالحمید اسماعیل‌زهی روز جمعه، ۱۲ خرداد، در سخنرانی هفتگی خود در مراسم مذهبی «نمازجمعه» زاهدان گفت: «آنچه مهم است این است که علمای جهان اسلام، علمای کشور ما، ایران، در تمام جریان‌ها مستقل باشند. علما حکومتی نشوند، دولتی نشوند، ملاهای مستقل باشند، صاحب نظر باشند و دولت‌ها را امر به معروف و نهی از منکر کنند.»


او خطاب به حکومت افزود: «علما را وابسته نکنید، به علما حقوق ندهید.»


این روحانی پرنفوذ سنی‌های ایران گفت که از اوایل انقلاب، در مجامع مختلف هشدار داده که «نباید مساجد و حوزه‌های علمیه از دولت حقوق بگیرند، نباید در بودجه مملکت، رقمی برای حوزه‌های علمیه و مدارس دینی تعریف بشود.»



مولوی عبدالحمید گفت که با وجود پیشنهادها، او برای اداره مسجد و حوزه تحت مدیریت خودش از «هیچ دولت دنیا» از جمله جمهوری اسلامی پول نگرفته است.


این چهره اهل سنت ایران تاکید کرد که ممکن است این انتقادش درباره بودجه حکومتی حوزه‌های علمیه ایران، موجب «رنجش علما» شود، «ولی پرداخت بودجه به حوزه‌ها اشتباه بزرگی است».


در بودجه دولت جمهوری اسلامی مصوب مجلس شورای اسلامی، هر سال ردیف‌های بودجه متعددی برای حوزه‌های علمیه و همچنین مساجد و امامزاده‌ها اختصاص می‌یابد.


در بودجه ۱۴۰۲، برای امور دینی و مذهبی ۲۰۲۵ میلیارد تومان بودجه در نظر گرفته شده است.


همچنین، شورای عالی حوزه‌های علمیه نیز ۴۷۵۵ میلیارد تومان بودجه دریافت کرده و برای شورای سیاست‌گذاری حوزه علمیه خواهران هم بودجه‌ای به میزان ۱۰۲۰ میلیارد تومان در نظر گرفته شد که نسبت به سال‌های قبل رشد بسیاری دارد.



مولوی عبدالحمید گفت که وقتی حکومت به روحانیون حقوق بدهد، آنان را به خود وابسته می‌کند و «دهان [روحانیون] بسته می‌شود».


در حالی که در ماه‌های اخیر چهره‌های اصلی حوزه‌های علمیه ایران به‌ویژه حوزه علمیه قم علیه سرکوب‌های شدید حکومت انتقاد یا اعتراضی نکرده‌اند، امام جمعه اهل سنت زاهدان گفت: «چرا امروز سکوت می‌شود؟»



اشاره به سخنان رئیس وقت زندان اوین در زمان اعدام‌های ۶۷

مولوی عبدالحمید همچنین در بخش دیگری از اظهاراتش به سخنان اخیر حسین مرتضوی زنجانی رئیس وقت زندان اوین در زمان اجرای اعدام زندانیان سیاسی در تابستان ۱۳۶۷ اشاره کرد.


در روزهای اخیر مرتضوی زنجانی که از روحانیون و مقام‌های پیشین قوه قضاییه بوده، در سلسله جلساتی که در یک اتاق کلاب‌هاوس برگزار شد حضور یافته و ضمن بازگو کردن خاطراتی از دوران فعالیتش در زندان‌های جمهوری اسلامی، به پرسش‌های حاضران پاسخ داد.


مولوی عبدالحمید گفت که پیشتر درباره اعدام‌های ۶۷ شنیده بود اما نه با این جزئیات، و اکنون با شنیدن اظهارات مرتضوی «تکان خورده» است.


او تاکید کرد که «چند هزار» زندانی سیاسی در آن زمان «اعدام دسته‌جمعی» شدند.


مولوی عبدالحمید همچنین این بخش از اظهارات مرتضوی زنجانی را یادآور شد که در جریان این اعدام‌ها به زندانیان دختر محکوم به اعدام «تجاوز» شده بود.


رئیس پیشین زندان اوین با تایید تجاوز جنسی به زندانیان سیاسی دختر محکوم به اعدام گفته است: «برخی از قضات شرع معتقد بودند اینها نباید دختر از دنیا بروند. این یک واقعیتی است و در برخی جاها عمل می‌شد. و این یعنی یک ظلم مضاعف برای انسانی که هم می‌خواهد جانش را فدا کند و هم در دقیقه نود...»


تجاوز جنسی به دختران و زنان همواره، از جمله در جریان سرکوب اعتراضات سراسری اخیر، از جمله اخباری بوده که از زندان‌های جمهوری اسلامی به بیرون درز کرده و مولوی عبدالحمید پیشتر به این رفتار جمهوری اسلامی اعتراض کرده است.


همچنین تجاوز یک سرهنگ به یک دختر بلوچ موجی از اعتراضات را در سال گذشته در سیستان و بلوچستان به راه انداخت که با سرکوب مرگبار نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی مواجه شد.


بر اساس گزارش‌های شبکه‌های اجتماعی و رادیوفردا/ م. ت./ ف. دو.