چراغ سبز ظریف به مذاکره با ترامپ با تحقیر رئیس جمهور آمریکا روبه رو شد
آمریکاییها مدتهاست کلمه مذاکره را بهکار نمیبرند و از گفتوگو صحبت میکنند و بهجای مذاکره میگویند بیایید با هم حرف بزنیم؛ لکن اگر همان حرف زدن را هم در نظر بگیریم یا مذاکره که مرحله بالاتر است و بدهوبستان با خود بههمراه دارد، این پدیده باید دو طرف داشته باشد.
به گزارش رجانیوز؛ خبرنگار اشپیگل از ظریف میپرسد: آیا شما امکان مذاکره با آمریکا بعد از ترور سلیمانی را منتفی میدانید؟ ظریف پاسخ میدهد برای ما اهمیتی ندارد چه کسی در کاخ سفید ساکن است... دولت ترامپ میتواند، گذشته خود را اصلاح کند، تحریمها را لغو کند و به میز مذاکره بازگردد. ما همچنان در میز مذاکره هستیم.
این قسمتی از مصاحبه چند روز قبل محمدجواد ظریف با نشریه آلمانی اشپیگل است.ظریف در پاسخ به این سوال که بعد از حاج قاسم سلیمانی آیا باز هم درهای مذاکره با آمریکا را باز میبیند به صورت کاملا منفعلانه اعلام آمادگی کرد تا با ترامپ پشت میز مذاکره بنشیند. او اعلام کرد برای وی فرقی ندارد که چه کسی در کاخ سفید باشد، در واقع این جمله به معنی این است که رئیس جمهور کنونی آمریکا هم که دستش به خون فرمانده سپاه قدس و ابومهدی مهندس آلوده است برای دولت روحانی قابل مذاکره است!
ترامپ اما با تحقیر بیشتر این انفعال ظریف را جواب داد. او در توئیتی دست رد به سینه ظریف زد و نوشت: «وزیر خارجه ایران میگوید ایران میخواهد با ایالات متحده آمریکا مذاکره کند، اما میخواهد که تحریمها لغو شود. نه، ممنونم!»
مشخص نیست غرب گرایان چطور به خود اجازه میدهند با دولت تروریستی آمریکا که برجام را هم زیر پا گذاشته اعلام آمادگی برای مذاکره و دادن امتیازات بیشتر کنند؟
این اقدام و اظهارات ظریف حتی باعث شده که ترامپ وجهه خود را هم در داخل آمریکا بازسازی کند. رئیس جمهور آمریکا که هنوز پرونده استیضاحش در سنا باز است حالا میتواند سر خود را بالا بگیرد و به دروغ به جهان اعلام کند که فشار حداکثری او پاسخ داده است!
مواضع منفعلانه، ما را در اوج قدرت در موضع ضعف قرار میدهد
مجتبی عبدخدایی، کارشناس مسائل بینالملل در تبیین شرایط فعلی حاکم بر مناسبات دو کشور گفت: «باید توجه داشت تمامی مولفهها و متغیرها در منطقه پس از قتل سردار سلیمانی با پیش از آن کاملا متفاوت شده است. آمریکاییها از ابتداییترین اصول حاکم بر حقوق بینالملل عبور کرده و بهصورت علنی به آن مباهات میکنند. مقامات آمریکایی بهصورت رسمی و خارج از هرگونه نزاکت بینالمللی رجزخوانی کرده و جانشین سردار سلیمانی را تهدید به ترور میکنند.»
توسل به حقوق بینالملل بدون توجه به منطق قدرت راهگشا نیست
علیرضا کوهکن، از دیگر اعضای هیاتعلمی دانشکده حقوق و علومسیاسی دانشگاه علامهطباطبایی با اشاره به اظهارات وزیر امور خارجه مبنیبر امکان مذاکره با آمریکا بعد از ترور سردار سلیمانی به دست نظامیان این کشور، درصورت بازگشت این کشور به میز مذاکره و رفع تحریمها به فرهیختگان گفت: «من یک تفاوت بین صحبتهای وزیر امور خارجه با برخی افراد دیگری که این حرف را در داخل بیان میکنند، قائل میشوم. اظهارات آقای ظریف در این مصاحبه بیشتر تلاشی است برای ابطال این تصویرسازی آمریکاییها مبنیبر اینکه ایالات متحده قائل به مذاکره بوده و ایران مخالف آن است.»
وی افزود: «اگرچه در شرایط کنونی و بعد از شهادت سردار سلیمانی مطرحکردن این موضوع به این شکل کار زیاد جالبی نیست اما صحبتهای وزیر امور خارجه را باید در این چارچوب تحلیل کرد.»
کوهکن در توضیح منطق قدرت حاکم بر محیط بینالملل گفت: «از زمانی که علم روابط بینالملل شکل گرفت این موضوع مطرح بوده و در دانشگاههای ما نیز در ترم اول و اولین درسی که در مبانی علومسیاسی به دانشجو داده میشود تصریح میشود سیاست، علم قدرت است؛ نه چیز دیگر، اما متاسفانه خیلیها دکتری میگیرند و همین را هم نمیآموزند.» عضو هیاتعلمی دانشگاه علامهطباطبایی خاطرنشان کرد: «همه مباحث در حاشیه این موضوع است و این چیزی است که ما در عرصه بینالملل همواره با آن مواجه هستیم. کمااینکه یک نمونه خیلی ساده آن را میتوان در رفتار سیاست خارجی ترامپ شاهد بود.»
وی با بیان آنکه رئیسجمهور آمریکا قواعد نظام بینالملل را بهراحتی نقض میکند و ترور سردار سلیمانی نمونه بارز آن است، گفت:
«همانطور که ملاحظه میشود بعد از این نقضها هیچ واکنش عملی بهخصوصی نیز نسبت به آن اتفاق نمیافتد. به بیان دقیقتر، خود ترامپ هم بهصراحت بیان میکند ما بهدلیل آنکه قدرت داریم نباید نگران واکنش بقیه باشیم و زور کسی به ما نمیرسد.»
کوهکن با ذکر نمونهای دیگر توضیح داد: «دیوان کیفری بینالمللی میخواهد برخی نظامیان آمریکایی را بهخاطر موضوعاتی که تحتعنوان جنایت علیه بشریت و جنایت جنگی مطرح میکند، تحت تعقیب قرار دهد اما یکی از کارهایی که آمریکا انجام داد این بود که اگر این کار را انجام دهید من با شما برخورد میکنم و به همین دلیل موضوع به کلی منتفی شد.»
به گفته کوهکن، ما در روابط بینالملل دو مدل نگاه داریم؛ مدل اول بهشدت اگرسیو و سلطهجو و تهاجمی عمل میکند و میگوید چون زور دارم همهچیز را با زور به دست میآورم و نیاز به چیز دیگری ندارم. مدل دوم این را میداند که بهکار بردن زور همیشه حدی دارد و اگر از این حد بیشتر شود، زور بهتدریج کارایی خود را از دست میدهد.
عضو هیاتعلمی دانشکده حقوق و علومسیاسی دانشگاه علامه خاطرنشان کرد: «نوع اول در خیلی جاها قابل ملاحظه است و سادهترین شکل آن را در منطقه شاهد هستیم. کمااینکه ترامپ هر زمانی پول کم میآورد میگوید عربستانسعودی پول بدهد. این پول برای شخص بنسلمان نیست که به آمریکا میدهد، برای مردم عربستان است اما بهراحتی آن را به آمریکاییها میدهد.»
وی ادامه داد: «مدل دوم که با خود تعامل حداقلی را بهدنبال دارد میگوید من 10 درصد از نیازهای شما را در نظر میگیرم اما 90 درصد دیگر را برای خود نگه میدارم که همین الان هم ترامپ کاری که در مذاکرات با ژاپن و بخشی از اروپاییها میکند همین است و شاهدیم برخی مواقع درباره آنها واژههای خیلی تندی را بهکار میبرد و واژه وحشی یا درندهخو را بهکار میبرد.»
کوهکن با بیان آنکه اکنون نگاه آنها به ایران دقیقا همین است که هیچ راهی برای اینکه به شما امتیازی بدهیم وجود ندارد، گفت: «طرف مقابل با هر ابزاری که میتواند عملا به ما اعلام میکند ما قصدی برای تعامل با شما نداریم.» وی در پایان هرگونه ابراز تمایل به مذاکره در چنین شرایطی را بهمثابه عاشق شدن یکطرفه دانست و با بیان آنکه فعلا مذاکرهای اتفاق نمیافتد، تصریح کرد: «بنابراین صحبت کردن درباره آن در وضعیت فعلی فایدهای ندارد و تنها وقت تلف کردن است.»
مطلب کوتاه شده از سایت رجانیوز