به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



سه‌شنبه، فروردین ۱۷، ۱۴۰۰

از نظر نخستین امام جمعه زن در فرانسه

خمینی نماد قهقرا در زمینۀ حقوق زنان است

کاهنه بهلول نخستین زن امام جماعت در فرانسه.

 نخستین امام جمعۀ زن در فرانسه، کاهنه بهلول، به مناسبت انتشار اثر جدید خود مصاحبه ای با روزنامۀ لوموند انجام داده و در آن از جمله گفته است که از نگاه او دین نه میراث که انتخابی آزادانه است و خدا وحدت وجودی است تجسم یافته در کل آفرینش.

او گفته است که انتصاب او به عنوان نخستین زن امام جماعت مسلمانان با خشونت و تهدید بنیادگرایان در شبکه های اجتماعی روبرو شد، هر چند او می‌داند که هیچگاه در طول تاریخ چیزی را در سینی نقره ای به زنان تقدیم نکردند، بلکه بالعکس زنان برای به دست آوردن منزلت انسانی خود همواره سخت کوشیده و شهامت به خرج داده اند.

کاهنه بهلول در سال ١٩٧٩ در الجزایر به دنیا آمد. او کودکی و سال‌های دانشجویی خود را در رشتۀ حقوق در الجزایر سپری کرد. پدر او مسلمان بود و مادر او یک فرانسوی نیمه یهودی. پس از مرگ پدرش در سال ٢٠٠۳، کاهنه بهلول به صوفیگری در اسلام توجه کرد و سوءقصدهای تروریستی ٢٠١٥ پاریس باعث شد که او برای مقابلۀ فکری با بنیادگرایی اسلامی تحصیلات خود را در رشتۀ "اسلام شناسی" در مدرسۀ مطالعات عالی پاریس از سر بگیرد و در همکاری با "فاکر کورشان"، فیلسوف و رئیس انجمن نوزایی اسلام معتزله مسجد "فاطمه" را تأسیس کند.

کاهنه بهلول گفته است که از جمله ویژگی‌های مسجد فاطمه در این است که زنان و مردان در یک مکان و در کنار یکدیگر و با حقوق و احترام برابر عبادت می‌کنند و رویکرد او نسبت به دین بر علوم انسانی و اجتماعی و نگاهی تاریخی-انتقادی استوار است.  

کاهنه بهلول گفته است که انتصاب او به عنوان نخستین امام جمعۀ زن با هیچ منعی در اسلام روبرو نیست به ویژه اینکه نه فقط قرآن امامت مسلمانان را به مردان منحصر نکرده، بلکه خود پیامبر نخستین زن، ام ورقه، را به امامت مسجد مدینه منصوب کرد.

کاهنه بهلول سپس افزوده است که دستیابی زنان به چنین مقامی گشایندۀ افق‌های بی سابقه ای در تفسیر سنت اسلامی و قرآن است که تاکنون در انحصار مردان بوده است. او قدرت‌گیری خمینی در ایران را سرآغاز قهقرایی بزرگ به ویژه در زمینۀ حقوق زنان دانسته که هدف اش پوشاندن و پنهان کردن زنان و سلطه بر آنان بوده است.

کاهنه بهلول گفته است که وظیفۀ دین ارتقاء شأن انسان از خلال اعصار است نه بازگرداندن زنان و مردان به عربستان قرن هفتم میلادی. چنین عقبگردی به گفتۀ او به معنای احترام به دین نیست.  

کاهنه بهلول با استناد به قرآن گفته است که حجاب در اسلام اجباری نیست و خود او هرگز به اصطلاح حجاب اسلامی نداشته و در تجربۀ شخصی او در الجزایر حجاب همواره با خشونت تمام به زنان تحمیل شده و بسیاری از زنان برای نجات جان خود به این اجبار تن داده‌اند.   

رادیو بین المللی فرانسه