سنای آمریکا روز پنجشنبه با اکثریتی نزدیک به اتفاق آرا، به طرح بازنگری توافق اتمی با ایران در کنگره رای مثبت داد. این طرح با ۹۸ رای مثبت و یک رای مخالف به تصویب سنا رسید و اکنون باید در مجلس نمایندگان آمریکا مطرح شود. انتظار می رود این طرح هفته دیگر در مجلس نمایندگان آمریکا طرح شود.
سناتور تام کاتن، مبتکر ارسال نامه ۴۷ سناتور به آیت الله خامنه ای، به این طرح رای منفی داد.
پس از رای گیری در سنا، جان بینر، رئیس جمهوریخواه مجلس نمایندگان در بیانیه ای گفت از این طرح حمایت می کند.
اعضای کمیته روابط خارجی سنا، روز ۲۵ فروردین ماه به این طرح رای مثبت دادند كه در صورت تصويب نهایی، امکان اعمال نظر کنگره بر توافق هستهای با ایران را فراهم، و لغو تحریمهای اتمی علیه ایران که توسط کنگره تصویب شده است را، مشروط به تاييد نمایندگان میکند.
باراک اوباما رئیس جمهوری دموکرات ایالات متحده، پس از اعمال اصلاحاتی مشخص در نسخه اولیه طرح و و تصویب آن در کمیته روابط خارجی سنا، با آن موافقت کرد و گفت احتمالا آن را خواهد پذیرفت و وتو نخواهد کرد.
پیشتر در روز پنجشنبه، سنا با ۹۳ رای مثبت در برابر ۶ رای منفی به پایان دادن به بحث در مورد متمم های پیشنهادی جمهوریخواهان که مراحل رسیدگی به طرح بازنگری توافق اتمی با ایران را به درازا کشیده بود، و موجب بحث های داغ از سوی اعضای هردو حزب شد، رای داد.
رهبر اکثریت جمهوریخواه سنا رای گیری در مورد طرح بررسی توافق اتمی با ایران توسط کنگره را در دستور کار روز پنجشنبه قرار داده بود. تصمیم برای رای گیری در مورد این طرح در جلسه امروز سنا پس از ناهار کاری میچ مک کانول با سناتورهای جمهوریخواه در روز سهشنبه گرفته شد.
ارائه دهها اصلاحیه پیشنهادی برخی سناتورهای جمهوریخواه، پیشبرد بحث و بررسی طرح توافق اتمی با ایران را در سنا که از روز سهشنبه هفته گذشته آغاز شد، با کندی مواجه کرده بود.
این پیشنهادات با مخالفت دموکراتها و برخی از جمهوریخواهان روبرو شد، که عقیده دارند الحاق آنها به طرحی که قبلا، پس از اعمال اصلاحاتی، توسط هر دو حزب در کمیته روابط خارجی تصویب شد، ماهیت طرح را تغییر خواهد داد و در نتیجه احتمال حمایت دوحزبی و تصویب آن در صحن سنا را کاهش خواهد داد.
از جمله متمم هایی که شماری از جمهوریخواهان در نظر گرفته بودند، این بود که ایران اسرائیل را به رسمیت بشناسد.
جمهوریخواهان که در برابر گفتگوهای اخیر شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵، بویژه ایالات متحده، با ایران بر سر برنامه هستهای آن کشور موضعی انتقادی دارند، در تلاش هستند نقش کنگره در هر توافقی در این زمینه را پررنگتر کنند.
سناتور جمهوریخواه تد کروز روز چهارشنبه، با بیان این که طرح مورد بحث باراک اوباما را از پیشروی در امضای توافق با تهران باز نمیدارد، گفت «بدون توجه به این که توافق چقدر بد باشد، به اجرا گذاشته خواهد شد و این لایحه هم بعید است که اجرای آن را متوقف کند.»
طرح بررسی توافق اتمی با ایران برای آن که به قانون تبدیل شود و بتواند از امکان وتوی رئیس جمهوری را لغو کند، باید با دو سوم آرا در هر یک از مجالس سنا و نمایندگان در کنگره، به تصویب برسد.
صدای آمریکا