انصراف و کنارهگیری از جشنواره فجر
انصراف جمعی از اهالی سینما، تئاتر، موسیقی و هنرهای تجسمی از جشنواره فجر
در پی واکنش افکار عمومی نسبت به پنهانکاری و دروغگویی مسئولان ایرانی در خصوص دلایل سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراینی بر فراز استان تهران، جمعی از اهالی سینما، تئاتر و موسیقی در همراهی و همدلی با افکار عمومی، کنارهگیری از جشنواره فجر را اعلام کردند.
در میان گزارشهای مربوط به انصراف از حضور در جشنواره موسیقی و فیلم فجر، تئاتریها و گروههای نمایشی پیشتازند. اما بطور پیدرپی بر شمار دستاندرکاران صنعت سینما و موسیقی هم که انصراف خود را از حضور در جشنواره فجر اعلام میکنند، افزوده میشود.
مسعود کیمیایی، کارگردان برجسته سینمای ایران، که با فیلم «خون شد» در بخش مسابقه جشنواره فیلم فجر سال جاری انتخاب شده بود، از نخستین چهرههایی بود که انصراف خود از حضور در جشنواره فیلم فجر را اعلام کرد.
مسعود کیمیایی در یک پیام ویدئویی گفت: «من امسال فیلمی ساختم به نام "خون شد» که در جشنواره فجر هست. من هیچ وقت اهل جشنواره نبودم و سمت و سویم همیشه مردم هستند و نگاه می کنم می بینیم که مردم روزگار سختی را می گذرانند و روزی نیست که خبرهای بد نشنویم. دلم نمیخواهد فیلمم در جشنواره فجر نشان داده بشود به دلیل تسلیتی که به این همه آدم دارم. مردمی که مسافر بودند».
پیمان معادی، هنرپیشه مطرح سینمای ایران هم عدم حضور خود در جشنواره فیلم فجر را اعلام کرد. پیمان معادی بازیگر اصلی فیلم «درخت گردو»، ساخته محمدحسین مهدویان است. پیمان معادی در این فیلم در کنار مهران مدیری نقش خود را ایفا کرده است.
سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر در بهمن ماه در تهران برگزار خواهد شد.
انصراف تعدادی از اهالی موسیقی در همدلی با مردم
کیوان ساکت، نوازنده ایرانی، هم از حضور در رویدادهای هنری فجر انصراف داد. این نوازنده برجسته ایرانی، در صفحه شخصی خود در اینستاگرام نوشت: «من به نشانه همدلی با مردم داغدار و ستمدیده سرزمینام، امسال در هیچیک از جشنوارههای هنری فجر نخواهم داشت. نه به عنوان هنرمندِ شرکتکننده، نه در مقامِ داور یا کارشناس مدعو و نه در نقش مخاطب و بیننده هیچ یک از آثار».
ارکستر آرکو به رهبری ابراهیم لطفی نیز از شرکت در سی و پنجمین جشنواره موسیقی فجر انصراف داد.
علی قمصر نوازنده و آهنگساز نیز، پس از اعلام انصراف از حضور در جشنواره موسیقی فجر در اینستاگرام نوشت: «هرگونه حضور حتی برای تماشا در جشنواره فجر امسال در تمامی شاخههای هنری برای من مردود و اشتباه است».
از دیگر هنرمندان در حوزه موسیقی، هانا کامکار، خواننده و نوازنده، احسان عبدیپور، نوازنده سرنا، مهرداد ناصحی، نوازنده و خواننده، نگار خارکن، نوازنده کمانچه، مانی جعفرزاده و تعدادی دیگر از موسیقیدانان هستند که از حضور در جشنواره موسیقی فجر انصراف دادند.
قرار است سی و پنجمین جشنواره موسیقی فجر در روزهای ۲۴ تا ۳۰ بهمن برگزار شود.
در بخش فیلم مستند، سازندگان فیلم «کامی»، به تهیهکنندگی پیمان قاسمخانی و کارگردانی میترا ابراهیمی از شرکت در جشنواره فیلم فجر انصراف دادند.
میترا ابراهیمی، دلیل انصراف از جشنواره فیلم فجر را اینگونه اعلام کرده است: «پیش از این با افتخار گفتم که فیلم را در جشنواره فجر اکران خواهم کرد چون کامی برای این مردم است چون نمیخواهم با پزهای روشنفکری ببرمش آن طرف و جایی اکرانش بکنم که درکش نمیکنند، اما حالا برایم هیچ افتخاری نیست. حالا پنج سال تلاشم را کوچک میبینم در مقابل داغی که بر دل مردم ایرانه!».
امیر مهدی قزوینی، بازیگر تئاتر نیز با اعلام انصراف از بازی در تئاتر «پروانه الجزایری» نوشته است: «به حرمت چشمان معصوم "راستین" و "ریرا" نمی توانم».
ابراهیم حقیقی، دبیر جشنواره هنرهای تجسمی، به همراه تعداد دیگری از دبیران و داوران بخش تجسمی هم از حضور در جشنواره فجر با انتشار اطلاعیهای اعلام انصراف نمودند. در این اطلاعیه داوران بخش عکس، کارتون، گرافیک، سفال، و سرامیک و تعدادی از داوران بخش خوشنویسی موضع قاطع خود را در عدم حضور در این جشنواره اعلام کردهاند.
رضا رینهای، دبیر بخش خوشنویسی جشنواره است که از حضور در جشنواره انصراف داده است.
لیلی گلستان، مدیر گالری گلستان، در پیامی با این مضمون که «خدایا غمالوده شد خانهام، پر و از خشونت خون است و درد و دریغ، دل خستهی پیر دیوانهام»، از حضور در دوازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر انصراف داد.
دوازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر در ۱۰ رشته هنری شامل تصویرسازی، خوشنویسی، سرامیک، عکاسی، کاریکاتور و کارتون، طراحی گرافیک، مجسمه، نقاشی، نگارگری و رسانههای هنری جدید (شامل سه رسانه ویدئوآرت، پرفورمنسآرت، و چیدمان) برگزار میشود.
در بخش عکاسی هم تاکنون سه عکاس راه یافته به بخش مسابقه عکس سی و هشتمین جشنواره بینالمللی فجر به نامهای ساینا قادری، شیوا خدابخش و پریچهر ژیان از حضور در جشنواره انصراف دادند.
همزمان با انصراف جمعی از هنرمندان از حضور در جشنواره فجر، چند تن از مجریهای رادیو و تلویزیون، رسانه دولتی ایران، هم در ابراز همدردی با افکار عمومی و بیاعتمادی فزاینده نسبت به رسانههای دولتی در ایران، از کنارهگیری از این دستگاه دولتی خبر دادند.
رادیو بین المللی فرانسه